Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Oboseala cronica nu trebuie ignorată

Oboseala cronica nu trebuie ignorată

Lipsa de energie și putere este unul dintre cele mai neplăcute simptome ale diabetului, care afectează calitatea vieții unui bolnav.

Ssau cu cea provocată de diverse afecțiuni. În cazul oboselii, cauza o reprezintă un cumul de factori indromul oboselii cronice nu trebuie niciodată confundat cu astenia de sezon multipli. Iar diabetul joacă un rol extrem de important.

OSCILAŢIILE GLICEMIEI PROVOACĂ OBOSEALĂ

Chiar dacă medicii nu au reușit până acum să pună degetul pe un singur motiv de apariție a sindromului oboselii cronice, este o certitudine că oscilațiile nivelului de glucoză din  sânge pot duce la pierderea vitalității și apariția unei stări de  slăbiciune generalizată. Bunăoară, în cazul în care glicemia este prea mare, sângele devine vâscos și incapabil să mai transporte e cient oxigenul și nutrimentele către celule și țesuturi. În plus, provoacă in amarea vaselor de sânge, ceea ce duce la o migrare a monocitelor, celule ale sistemului nervos, către creier, și la apariția slăbiciunii de care vorbim.
În același timp, un nivel scăzut al glucozei din sânge va determina și o imediată scădere a energiei.
În ambele situații, organismul va resimți o acută stare de oboseală și epuizare. Pe termen lung, situația se poate croniciza.

ALTE CAUZE ALE OBOSELII CARE NU TRECE

Nu doar diabetul poate  făcut vinovat de scăderea energiei și puterii, ci și alte boli serioase, dereglări hormonale complexe  ori infecții. Există chiar un virus, Epstein-Barr, care provoacă boala  numită mononucleoză infecțioasă, ori boala sărutului, cum i se spune în popor, și care se manifestă în primul rând printr-o stare generală foarte proastă. Lipsa de vitalitate, slăbiciunea musculară și lentoarea sunt primele pe lista simptomelor acestei infecții.

COMPLICAŢIILE SUNT DE LUAT ÎN SEAMĂ

În lipsa altor manifestări care să ne trimită de urgență la medic, cei mai mulți dintre noi avem tendința de a ignora oboseala sau de a o confunda cu astenia sezonieră, așteptându-ne să treacă de la sine în câteva săptămâni. Totuși, o stare prelungită de slăbiciune poate afecta viața personală și  profesională, poate duce la izolare și la declanșarea unei afecțiuni
cu adevărat grave, depresia. Nu degeaba cei mai mulți dintre cei care suferă de sindromul oboselii cronice sunt diagnosticați și cu depresie. Vizita la medic și urmarea unui plan de tratament sunt extrem de importante pentru desfășurarea ulterioară a lucrurilor.

Sunt esențiale adoptarea unui stil de viață sănătos, managementul diabetului (în cazul în care această boală a fost confirmată), tratarea insomniei prin administrarea de antidepresive în doze mici și evitarea sedentarismului.

Text: Georgiana Dobrescu
FOTO: 123RF

Articolul este preluat din ultimul numar al revistei ABCDiabet. Toate numerele revistei pot fi vazute integral aici: https://www.magzter.com/RO/Burda-Romania/abcDiabet/Health

Citeste si:

 

Comments

comments

Lasă un răspuns