Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fiecare oboseală cu remediul ei

Fiecare oboseală cu remediul ei

Ești epuizată, slăbită… Ocazională ori persistentă, mai mult sau mai puțin supărătoare, oboseala poate fi alungată. Află de ce te simți sleită de puteri și ce soluții ai la-ndemână!

Oboseala? Am simțit-o cu toții! Totuși, în unele situații ne e greu s-o descriem exact, nu știm de ce a apărut sau cum o putem înlătura. Asta, pentru că există mai multe feluri de oboseală. De la o vreme, îți dă târcoale o stare de epuizare? Ca să-i vii de hac, mai întâi trebuie să descoperi cauza.

Obosești la cel mai mic efort

Poate fi vorba de anemie, mai precis de o carență de fier. Pe măsură ce boala avansează, oboseala se accentuează, somnul nu mai este odihnitor, iar rezistența fizică a organismului scade simțitor. Don acest motiv, cel mai mic efort provoacă oboseală pronunțată, respirație accelerată, slăbiciune musculară. Alte semne ale anemiei: paloare, păr fragil și lipsit de strălucire, rezistență scăzută la infecții.

* Soluții. O simplă analiză de sânge îți poate spune dacă suferi de anemie. Dacă primești acest diagnostic, mănâncă mai multe alimente bogate în fier: carne roșie, ficat de vită, pui, pește, germeni de grâu, legume cu frunze verzi. De asemenea, ai grijă să consumi produse ce conțin vitamina C, care ajută la absorbția fierului: citrice, roșii, căpșune.

Te simți tristă și deprimată

În sezonul rece, mulți dintre noi se simt deprimați, obosiți și lipsiți de energie. Vinovată este depresia de sezon, cauzată de lipsa luminii soarelui. Simptomele specifice depresiei sezoniere sunt: poftă de mâncare crescută, oboseală permanentă, somnolență în timpul zilei, proastă dispoziție, iritabilitate, tristețe, tulburări de concentrare și de memorie.

* Soluții. Expune-te cât mai mult timp posibil la lumina naturală! Chiar dacă cerul este acoperit, lumina zilei este suficient de intensă ca să aibă efect antidepresiv. Când îți petreci timpul în interior, permite luminii naturale să inunde încăperea și asigură iluminare artificială corespunzătoare.

Te refaci după o boală

Dacă ai luptat cu o boală infecțioasă (răceală, gripă, bronșită, pneumonie etc.), e firesc ca, până ce îți recapeți complet forțele, să te simți slăbită.

* Soluții. Ca să învingi cât mai repede oboseala ce însoțește perioada de convalescență, trage un pui de somn ori de câte ori simți nevoia, ferește-te de stres, găsește-ți preocupări calme și relaxante. Foarte importantă este alimentația: include în meniu multe fructe și legume (bogate în minerale și vitamine), precum și lactate, pește și carne.

Ești stresată

Dimineața te trezești obosită, dar îți revii pe parcursul zilei? Te simți deprimată fără motiv? Toate astea sunt semne de epuizare psihică. Stresul, surmenajul cotidian și anxietatea stau la originea oboselii psihice care atrage după sine extenuarea fizică.

* Soluții. Cea mai eficientă soluție împotriva acestei forme de oboseală este să te eliberezi de stres. Ușor de zis, greu de făcut, dar străduiește-te să nu mai pui totul la suflet – frustrările, resentimentele, disputele din cuplu sau tensiunile de la serviciu își pun amprenta asupra psihicului și corpului tău. Te ajută mult și mișcarea: chiar dacă nu ești genul sportiv, fă de 3-4 ori pe săptămână o plimbare de 30 de minute în ritm alert.

Când oboseala nu mai trece

De cele mai multe ori, oboseala nu indică nimic grav și dispare în maximum trei luni. În schimb, dacă persistă mai mult, e posibil ca în spatele ei să se ascundă o problemă de sănătate silențioasă.

* Inima. Obosești în timpul activităților obișnuite pe care altădată le îndeplineai ușor – de exemplu, când faci curățenie, urci scările, grădinărești? E semn că inima nu-i tocmai în regulă și ar fi bine să mergi la medic. Este posibil, de exemplu, ca o valvă a inimii să nu funcționeze bine – situația poate fi remediată prin schimbarea modului de viață și, eventual, medicamente.

* Glicemia. În diabet sau prediabet, zahărul din alimente rămâne în sânge în loc să fie captat de celule și transformat în energie. În consecință, corpul nu primește suficient carburant, motiv pentru care se instalează oboseala. O analiză de sânge îți va spune dacă ai glicemia prea mare. Chiar dacă e așa, nu te panica! Deseori, problema poate fi reglată cu mici schimbări în stilul de viață: alimentație cu index glicemic scăzut, activitate fizică, eliminarea kilogramelor în plus.

* Tiroida. Când această glandă nu produce suficienți hormoni (hipotiroidie), apare oboseala accentuată. Dacă analizele confirmă hipotiroidia, medicul îți va recomanda un tratament cu hormoni tiroidieni.

Știai?

* Aromata cafea are într-adevăr efect antioboseală, dar numai în cantități moderate. Consumată în exces, paradoxal, ea duce la instalarea oboselii. Așadar, nu abuza de cafea, ceai verde sau negru și nici de răcoritoare ce conțin cafeină!

* Oboseala apărută brusc și care persistă poate fi provocată de medicamente. O mulțime de preparate farmaceutice te lasă fără vlagă: antihistaminice, anxiolitice, corticosteroizi, antidepresive, hipotensoare, diuretice, unele antibiotice etc.

* Te poți simți obosită și dacă nu bei suficientă apă. De fapt, un consum de apă cu doar 2% mai mic decât ai nevoie este suficient ca să se instaleze o ușoară stare de deshidratare, ce reduce simțitor nivelul de energie al organismului.

Sindromul de oboseală cronică

Diagnosticul de sindrom de oboseală cronică se confirmă când o persoană se plânge de extenuare severă ce durează mai mult de șase luni, fără o cauză identificată. Ca să se confirme boala, pe lângă oboseală, trebuie să fie prezente patru din următoarele opt simptome: tulburări de concentrare sau de memorie, dureri musculare inexplicabile, dureri care se mută de la o articulație la alta, dureri de gât, umflarea ganglionilor de la gât sau de la subraț, dureri de cap, tulburări de somn, epuizare ce durează mai mult de 24 de ore după un efort fizic sau mental.

Citește și:

Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

Cele mai bune alimente cu efect de somnifer

Ce mananci cand esti obosita

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.6/12.02.2015
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns