Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Otita înotătorului

Otita înotătorului

Otită în plină vară?! Deși nu-ți vine a crede, află că această afecțiune se instalează mai cu seamă în sezonul cald.

Prima zi de vacanță. Razele fierbinți ale soarelui pur și simplu te topesc. Nu stai pe gânduri și plonjezi în apa răcoritoare a mării sau piscinei. Toate bune și frumoase, doar că această mică desfătare nu este chiar lipsită de pericole. Află că după câteva sesiuni de înot (de altfel, agreabile) te poți trezi cu o otită externă! Deși este o infecție ușoară, ea îți poate crea mult disconfort. Cum te păzești de această neplăcere?

De ce apare

În mod normal, cerumenul acționează ca o barieră protectoare împotriva umidității și bacteriilor. Dacă petreci mai multe ore înotând și scufundându-te în apă, ceara își pierde proprietățile de apărare, iar canalul urechii devine un mediu propice dezvoltării bacteriilor, care se înmulțesc cu repeziciune când dau de umiditate și căldură. Astfel, apare otita înotătorului, o inflamație a conductului auditiv extern. Pericolul să te îmbolnăvești este și mai mare dacă te scalzi în apă caldă sau nu prea curată (ștranduri, bălți, lacuri cu apă stătută).

Deși copiii sunt victimele frecvente ale otitei externe, afecțiunea nu-i ocolește pe adulți.

Durerea, semnal de alarmă

De regulă, primele semne apar la 48 de ore după scăldat: durere, mâncărimi în conductul auditiv, senzație de ureche înfundată, secreții auriculare albe sau gălbui, uneori diminuarea auzului. Durerea se accentuează când tragi ușor de pavilionul urechii, dar și în timpul nopții, iar mestecatul alimentelor provoacă disconfort. E posibil ca interiorul urechii să se înroșească și pielea de pe canalul auditiv să se descuameze. În otitele externe grave, apar simptome precum febră, vertij, umflarea și înroșirea intensă a pavilionului auricular, stare generală proastă.

Tratament

Deși nu e o boală gravă, este posibil (rareori, din fericire) să apară complicații. Drept urmare, e de dorit să mergi la medic sau, dacă acest lucru nu e posibil, măcar să ceri sfatul farmacistului. Dacă timpanul nu-i perforat, medicul îți va prescrie picături cu antibiotice. Atenție: în cazul în care acesta e perforat, trebuie evitate picăturile care conțin antibiotice ototoxice (pe bază de gentamicină), dar pot fi folosite cele cu antibiotice care nu sunt ototoxice (cu ciprofloxacină).

De reținut. Chiar dacă durerea a dispărut, nu întrerupe tratamentul cu antibiotice înainte de vreme, pentru că boala poate reveni.

Contra durerii și inflamației poți să iei paracetamol sau ibuprofen și să aplici pe urechea bolnavă comprese calde cu rivanol.

Mai bine previi

Chiar dacă te bălăcești cu orele, este posibil ca otita externă să te ocolească. Cum paza bună trece primejdia rea, nu strică să fii prudentă, în special dacă în trecut ai avut de-a face cu această dureroasă infecție. Iată câteva sfaturi:

* Umiditatea favorizează apariția otitei externe. Așadar, când ieși de la duș sau după ce înoți, șterge-te bine în urechi cu o batistă fină sau un șervețel de hârtie.

* Nu folosi prea des bețișoarele igienice, întrucât ele îndepărtează o cantitate prea mare de cerumen, care te protejează de umezeală și bacterii.

* Nu te scălda în apă poluată sau murdară.

* Când înoți, poartă dopuri speciale pentru înot, fiindcă acestea împiedică apa să pătrundă în ureche.

* Nu te scobi în ureche cu unghia sau cu obiecte ascuțite, ca să nu rănești pielea delicată din canalul auditiv.

* Înainte și după baia în mare sau în piscină, pune în ureche câteva picături de alcool boricat 2%!

Citește și:

Intoxicațiile alimentare

Fereşte-te de cistită!

De la adevar la mit despre colesterol

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/16.07.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns