Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Palpitațiile: ai motive de îngrijorare?

Palpitațiile: ai motive de îngrijorare?

Uneori simți că inima ta își pierde, din senin, ritmul: o ia la galop, ratează o bătaie-două, „fâlfâie“, bate cu putere… Sigur că aceste senzații te sperie. Ce se întâmplă?

Vorbim de palpitații atunci când ne percepem într-un mod neplăcut, deranjant propriile bătăi ale inimii, pe care în mod obișnuit nu le simțim. De aceea, când micul motoraș neobosit care ne ține în viață pare că funcționează cu hopuri, de exemplu bate prea repede sau prea puternic, ne îngrijorăm, gândind că am putea suferi de o boală de inimă care evoluează pe ascuns. Din fericire, de cele mai multe ori nu e cazul.

Cum se simt palpitațiile

Palpitațiile se manifestă diferit de la o persoană la alta. Unii oameni au senzația că inima începe să le bată cu putere, alții simt că li se accelerează brusc frecvența cardiacă (tahicardie pasageră), iar alții percep palpitațiile ca pe niște pulsații, fâlfâiri ale inimii sau ca bătăi neregulate (aritmie), de parcă inima ar rata ori adăuga bătăi. Senzațiile neplăcute amintite pot fi resimțite în piept sau în gât și durează de obicei câteva secunde sau minute.

La unele persoane, palpitațiile sunt însoțite de lipsă de aer, transpirații, amețeli, senzație de teamă, agitație. 

De ce apar

Palpitațiile sunt frecvente chiar și la oamenii sănătoși: cu toții am simțit măcar o dată în viață asemenea senzații incomode, iar 15-20% dintre noi le simțim cu regularitate. Deși modul în care acestea se manifestă ne alarmează sau ne deranjează uneori, micile hopuri ale inimii sunt în majoritatea situațiilor lipsite de pericol și dispar de la sine.

Ce le provoacă? Oboseala, lipsa de somn, emoțiile intense (frică, panică, furie, îngrijorare, anxietate, supărare, bucurie exagerată), stresul, suprasolicitarea fizică sau intelectuală, consumul exagerat de substanțe excitante (cafea, tutun, băuturi energizante, alcool). Dar lista cauzelor nu se oprește aici. Multe dintre reprezentantele sexului frumos au observat că palpitațiile sunt prezente în special în preajma menstruației. De ce oare? Fiindcă activitatea inimii poate fi influențată și de fondul hormonal. Fluctuațiile estrogenilor și progesteronului din timpul ciclului menstrual, dar și din sarcină, perimenopauză și menopauză creează uneori mici scurtcircuite în sistemul electric al inimii care, aparent fără motiv, începe să bată accelerat sau neregulat preț de câteva momente.

Deși pare greu de crezut, micile tulburări ocazionale de ritm cardiac nu sunt străine nici de cât și ce mâncăm. Unii dintre noi resimt palpitații după o masă copioasă, prea condimentată sau bogată în carbohidrați, zahăr ori grăsimi. Uneori și alimentele care conțin cantități mari de glutamat monosodic, nitrați sau sodiu pot provoca palpitații. Dacă ți se întâmplă și ție să ai palpitații după ce mănânci anumite alimente, nu este exclus să fie vorba, de fapt, de o sensibilitate alimentară. Ține un jurnal în care notezi tot ce mănânci, ca să poți identifica vinovații.

De reținut că palpitațiile pasagere pot fi declanșate și de un puseu de febră sau de unele medicamente (pastile de slăbit, preparate pentru astm, tuse ori răceală, antihistaminice, unele antibiotice).

Și dacă e ceva în neregulă?

Deși în majoritatea situațiilor palpitațiile sunt lipsite de gravitate, uneori ele ascund o boală (de exemplu, hipertiroidie, anemie) sau o maladie cardiacă mai mult sau mai puțin severă, care poate necesita îngrijire specializată. Așadar, ar fi bine să te adresezi medicului dacă:

* Palpitațiile apar frecvent, durează mult, se agravează în timp sau sunt însoțite de dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli, transpirații abundente, leșin;

* Ai diabet, o boală de inimă, hipertensiune arterială sau colesterolul mărit;

* Sunt momente în care pulsul tău ajunge la peste 100 bătăi  pe minut, deși nu faci efort, nu ai febră și nici stare de anxietate.

Ce va face medicul

În primul rând, te va ruga să-i descrii ce simți, cât de des și în ce situații apar palpitațiile, el te va întreba despre antecedentele medicale, dietă, stilul de viață și medicamentele pe care le iei, îți va asculta inima cu stetoscopul, iar apoi îți va recomanda unele analize de sânge plus ecocardiografie și electrocardiogramă. În cazul în care aceste investigații nu descoperă cauza palpitațiilor, cardiologul poate decide să-ți monitorizeze activitatea cardiacă pentru 24-48 de ore cu ajutorul unui dispozitiv portabil numit holter.

Când la originea palpitațiilor stă o boală cardiacă sau de altă natură, înainte de toate, trebuie tratată această afecțiune. Dacă se dovedește că palpitațiile nu au o cauză organică, ci sunt doar o senzație neplăcută a unor bătăi de inimă normale, deseori cel mai bun tratament este confirmarea din partea medicului că totul este în regulă.

Fără excese!

În timpul unui episod de palpitații, așază-te și respiră lent, adânc și regulat timp de câteva minute ca să te liniștești. Dacă bănuiești că inima ta a luat-o la goană din cauza excesului de cafea, bea multă apă în cursul următoarei ore, iar dacă de vină este faptul că ai fumat prea mult, stai departe de țigări măcar câteva ore.

Ca să previi palpitațiile, evită excitantele: alcool, cafea, tutun, ciocolată, ceai negru și verde, băuturi răcoritoare cu cofeină. Adoptă o alimentație bogată în vegetale: porțiile generoase de potasiu și magneziu pe care ți le oferă legumele, fructele, nucile și semințele ajută la reglarea ritmului cardiac.

Palpitațiile legate de stres și anxietate pot fi ținute sub control cu tehnici de relaxare, exerciții de respirație, ceaiuri și suplimente din plante, mișcare, dar și orice alte activități ce reduc stresul.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr18/11.05.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns