Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Psoriazisul, boala celulelor grăbite

Psoriazisul, boala celulelor grăbite

Ca orice boală a pielii, psoriazisul este uneori dureros, alteori doar iritant și tot timpul inestetic. De multe ori, aceia care suferă de psoriazis sunt marginalizați, fiind considerați a fi contagioși.

De fapt, afecțiunea nu este contagioasă, este pur și simplu o boală cronică, autoimună, de proveniență, în majoritatea cazurilor, ereditară. Având în vedere factorii favoriazanți, psoriazisul este vizibil mai degrabă la adulți, dar poate apărea și la copii, și adolescenți.

Ce este

Așadar, psoriazisul este o boală de piele. În mod normal, celulele pielii au un ciclu naștere-creștere-moarte de 28 de zile (turn-over celular), după care sunt înlocuite de alte celule. Cu alte cuvinte, celulele îmbătrânite din straturile superficiale ale pielii sunt înlocuite ciclic cu alte celule noi, din straturile profunde. Cele moarte sunt îndepărtate natural în timpul băii, ștergerii, purtării hainelor. Celulele bolnavului de psoriazis migrează mult mai repede (în 3-6 zile) spre stratul superficial al pielii, înainte de a se matura complet, înainte de a „li se face loc“ de către alte celule, moarte. Din acest motiv, se formează la suprafața pielii leziuni caracteristice (plăcile hipercheratozice).

Cromozomul vinovat

Psoriazisul reprezintă, cum spuneam, o predispoziţie genetică. Este vorba despre tractul (picioruşul) mai scurt al cromozomului 6. Un defect genetic moștenit de cele mai multe ori, cu care poți trăi bine mersi fără să știi că-l ai până la un moment dat, când, din cauza anumitor factori, se declanșează boala. Dacă nu ai acest cromozom afectat, nu vei face psoriazis.

Când se declanșează

Factori declanşatori, ba chiar agravanţi, sunt: tulburările glandulare, obezitatea, stresul, nevrozele, dar şi infecţiile cu steptococi sau stafilococi, alcoolul, fumatul, unele medicamente, precum sărurile de litiu, antiinflamatoarele, cortizonul, medicamentele pentru reglarea tensiunii.

Soarele și băile cu apă sărată sunt indicate în tratamentul psoriazisului. Mare atenție însă: arsurile și expunerile prelungite pot agrava leziunile de psoriazis.

Semne și răni

De multe ori, psoriazisul poate fi confundat cu alte boli de piele, de aceea este bine ca la primele semne să consulți un medic dermatolog. Înainte ca leziunile să evolueze neplăcut. La început sunt doar pete roşii, umflate, tari, delimitate. Fără un tratament cu cremă hidratantă măcar, acestea se acoperă de scuame (coji) groase, sidefii, cu aspect de coajă de copac, uşor detașabile. Apar mâncărimi şi chiar dureri. Pot apărea oriunde pe piele, dar cel mai adesea sunt localizate în zona scalpului, a mâinilor și picioarelor, a genunchilor, a coatelor şi a porțiunii inferioare a spatelui. Leziunile apar și la unghii, acesta este un alt tip de psoriazis.

Circa 3% din populaţia globului, de regulă între vârstele de 11 şi 45 de ani, suferă de psoriazis. În România, numărul bolnavilor trece de 600.000.

Remedii de la Marea Moartă

Sunt recomandate băile de mare la Marea Moartă, de câteva ori pe zi, sărurile de aici făcând adevărate minuni cu leziunile provocate de înmulţirea haotică a celulelor tegumentare, iar unguentele pe bază de nămol, bogat în minerale, practic vindecă o boală nevindecabilă.

Complicaţii

Psoriazisul se asociază deseori cu obezitatea, diabetul, anumite afecţiuni cardiace şi chiar cu manifestări ale artritei. De multe ori, bolnavul nici nu-și dă seama că vina complicațiilor o poartă psoriazisul. Este bine de aceea ca, dacă știi că ai un istoric familial în acest sens, să anunți și medicul.

Tratament și alimentație

Pentru că piciorușul cromozomului 6 nu poate fi prelungit, nici boala nu poate fi vindecată. Poate fi ținută sub control însă, leziunile se pot trata, iar dacă factorii declanșatori sunt evitați, bolnavul poate avea o piele curată și zeci de ani. Pe scurt, dacă tratamentul este indicat de medic, administrat corect şi sunt evitaţi factorii favorizanţi, putem împiedica reapariţia bolii. Tratamentul recomandat de medic poate fi fără efect, nu dispera, fiecare bolnav de psoriazis are particularitățile lui, de aceea trebuie încercate mai multe combinații. În fapt, tratamentul este extern, pe bază de creme și unguente hidratante, cicatrizante și pe bază de vitaminele A și D. Nu s-a stabilit științific că ar fie nevoie de o dietă anume sau că alimentația, fie ea și nesănătoasă, ar fi un factor favorizant. Este bine însă ca în perioadele când psoriazisul își face de cap să mănânci cât mai multe legume și fructe proaspete, nepreparate termic, pentru antioxidanți și vitamine.

3 sfaturi de încercat

√ Folosește săpun emolient, cu glicerină şi pH neutru, și dă-te cu cremă hidratantă (eventual care conține uree sau acizi graşi) cât mai des și neapărat după baie.

√ Folosește șampoane medicinale de 2-3 ori pe săptămână, pentru a evita leziunile prea grave ale scalpului și, implicit, căderea părului;

√ Nu folosi aparate de ras, epilatoare sau alte metode dure de îndepărtare a părului de prisos în zonele afectate.

 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns