Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Renunțarea la fumat, imposibilă?

Renunțarea la fumat, imposibilă?

Terapeutul antifumat Diana Vasiliu ne vorbește despre metoda de renunțat la țigări cu reușită de peste 90%, pe care a adus-o în România după ce a testat-o pe propria piele.

Fostă fumătoare înrăită, Diana Vasiliu cunoaște prea bine tentațiile și capcanele cu care se confruntă dependenții de nicotină. Despre momentele de cotitură, dar și reușitele celor care au renunțat la țigări am aflat de la primul terapeut antifumat din România, specializat în metoda Allen Carr.   

Cât de greu ți-a fost să te lași de fumat?

O să râzi, a fost mai ușor decât mi-am imaginat. Credeam că va urma o perioadă groaznică, plină de nervi, de frustrare, că mă voi îngrășa și, în cele din urmă, voi claca. Dar, de fapt, a fost chiar simplu.

Cât timp ai fumat și cât ți-a luat până ai reușești să te lași?

Am fumat 11 ani și ajunsesem la trei pachete pe zi. Nu îmi dorisem propriu-zis să mă las de fumat, dar avusesem tentative de a rări țigările, pentru că, deși nu simțeam că-mi fac rău, știam că trei pachete pe zi sunt totuși cam mult. Cunoșteam oameni care se lăsaseră cu ajutorul metodei Allen Carr și îi vedeam ca pe niște spălați pe creier. De fapt, îi invidiam.

Care a fost cel mai mare câștig pe care l-ai dobândit odată cu renunțarea la țigări?

Libertatea. Opțiunile. Faptul că nu mă mai supăram pe oameni, pe viață, pe interdicții. Faptul că nu mai trăiam cu spaima de a rămâne fără țigări. În plus, am câștigat și respectul de sine. La un moment dat, eram în fața unei mari provocări și-mi spuneam mie însemi: „Dacă ai putut TU să te lași de fumat, o să-ți iasă și asta!” Și a ieșit.

De ce recomanzi metoda Allen Carr?

Cu toții suntem într-un proces de renunțare la fumat, încă de când ne apucăm de fumat. La unii, procesul durează zeci de ani. La alții, mai puțin. Iar cei care apelează la metoda Allen Carr primesc o „scurtătură” care-i ajută să ajungă la destinație mai repede. Apoi, această metodă îți furnizează niște instrumente cu care vei rămâne nefumător pentru tot restul vieții.

Cât de greu de urmat sunt sesiunile antifumat și ce garanții au?

Programul Allen Carr este format dintr-o sesiune principală ce durează șapte ore, în urma căreia cei mai mulți participanți reușesc să scape de fumat, și sesiuni de suport care durează două ore și susțin omul în procesul de readaptare la viața de nefumător sau repară în caz de căderi. Oferim chiar și o garanție de tip „Succes sau banii înapoi”. Astfel, dacă omul vine cu bună-credință, este serios, nu anulează programări, nu întârzie mai mult de 15 minute, participă la minimum două sesiuni de suport, pe lângă cea prin­cipală, și tot nu se lasă de fumat, își primește banii înapoi. Terapia antifumat este un efort de echipă. În ceea ce privește garanția, avem o rată de succes de peste 90%, adică din peste 500 de persoane doar patru au continuat să fumeze.

Există pe piață produse care garantează lăsatul de fumat: plasturi cu nicotină, țigări electronice, gumă de mestecat. Cât de eficiente sunt?

Cunosc oameni care au reușit să scape de fumat apelând la aceste… trucuri. Dar ei au reușit în pofida lor, nu datorită lor. Să explic de ce! Fumatul se bazează pe o dependență de drog, nicotina. Câtă vreme continuăm să administrăm drogul, este nerealist să presupui că vom vindeca acea dependență de drog. În majoritatea cazurilor, e o chestiune de timp (zile, ore) până când omul revine la țigara sa iubită. În plus, fumatul nu înseamnă doar adicție la nicotină. Fără să înțele­gem în întregime modul în care funcționează capcana fumatului, fără să înțelegem modul în care funcționăm noi mental, suntem sortiți eșecului repetat.

Care este cea mai mare dificultate întâmpinată de cei aflați în procesul de renunțare?

Am simțit-o pe pielea mea când m-am lăsat de fumat… Neîncrederea celor din jur, lipsa de susținere a celui care se lasă de fumat omoară entuziasmul celui care are curajul să schimbe ceva la el însuși.

Ce facem dacă noi renunțăm, dar partenerul continuă să fumeze de față cu noi?

Dacă vedem în continuare țigara ca pe un lucru tentant, va trebui să mai lucrăm la asta. Dacă o privim ca pe ceva neplăcut, de care ne bucurăm că am scăpat, atunci poate să fumeze o lume întreagă lângă noi, pentru că nu ne va interesa.

Ai doi copii. Cât de periculos este fumatul pasiv?

Un medic ar explica mai bine implicațiile la nivel fiziologic, eu mă voi referi la cele psihologice. Pentru copil, ceea ce vede la părinții lui este normalitatea. Iar când normalitatea este nocivă, ceea ce va pune în aplicare la rândul său este ceea ce a învățat de mic, respectiv ceva nociv. Poluarea psihologică este la fel de periculoasă precum cea concretă, cu fum de țigară.

Cum îi convingem pe adolescenți să nu se apuce de fumat sau să se lase?

Interdicțiile, autoritatea agresivă și violența nu funcționează. În schimb, o abordare umană, caldă, bazată pe încredere și respect reciproc da.

Se spune că fumatul te ajută să te menții slab, să socializezi mai ușor, să gândești mai creativ. E adevărat?

Sunt doar iluzii și ne dăm seama de asta abia după ce scăpăm de fumat.

Vor cu adevărat românii să se lase de fumat?

Orice fumător își dorește, în adâncul sufletului, să se lase de fumat. Așadar, da, până și românii vor să se lase de fumat. Ceea ce noi nu știm încă să facem, ca nație, e să cerem ajutor. Plus că nu avem deocamdată o cultură a mersului la terapie.

Citește și:

Remediu traditional pentru astm, bronsita si tuse

Tu cum stai cu gingiile?

De azi nu mai fumezi!

Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Alexandra Rotărescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns