Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Reumatismul, o boală a tuturor vârstelor

Reumatismul, o boală a tuturor vârstelor

Este asociat cu bătrânețea și durerea de oase, însă el are peste o sută de fațete și, netratat la timp, duce la invaliditate.

Afectează atât bătrânii, cât și tinerii, chiar și copiii. Nu este o boală a bătrâneții. Nu are vârstă și nici gen. De fapt, nu există reumatism, ci boli reumatice; acestea cuprind mai mult de 200 de afecțiuni diferite – artrită, osteoporoză, spondilită –, iar afectarea poate fi a articulației, a osului, a mușchiului, a țesuturilor din jurul articulației (tendinite), a vaselor de sânge (sclerodermie, vasculite). Nu se cunosc cauzele acestora, însă există mulți factori favorizanți și pe primele locuri în acest top se situează fumatul, obezitatea și sedentarismul. Moștenirea genetică joacă și ea un rol important în acest sens. În România sunt peste 600.000 de persoane ce prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă și artropatia psoriazică.

Aduc invaliditate

Aceste boli reumatice produc inflamații care, în cele mai multe cazuri, afectează articulațiile și oasele, le deformează și rigidizează definitiv, dacă nu sunt depistate la timp. Spondilita anchilozantă este o boală frecventă ce afectează 1% din populația țării. Este o boală ireversibilă a coloanei care se strâmbă într-o poziție vicioasă, bolnavul se cocârjează și, în loc să privească în față, ajunge să privească în pământ, neputând face multe dintre lucrurile simple și nici să se orienteze în spațiu. Dacă boala este depistată la timp și se aplică terapii eficiente, se pot preveni aceste modificări ireversibile. La fel se întâmplă cu artritele, care mănâncă articulațiile! Frecvența acestora este tot de 1% și sunt la fel de periculoase pentru că ele nu duc numai la durere, ci și la pierderea abilității de a munci sau de a face lucruri obișnuite. Tratate însă la începutul bolii, la puțin timp după ce apar inflamațiile, ele pot fi stopate.

Cum recunoști bolile reumatice

Inflamațiile apar fără niciun motiv, locul se înroșește, devine cald și dureros, mai ales dimineața.

Ce analize trebuie făcute

E bine să ceri trimitere de la medicul de familie pentru reumatolog. Pe lângă examenul clinic, medicul îți poate recomanda analize de sânge, radiografii și poate chiar un RMN pentru a vedea care este gradul de afectare.

Vârful aisbergului

Durerile și modificările articulare, osoase și invaliditatea nu sunt singurele consecințe ale acestor boli reumatice. Ele au un impact sistemic foarte mare – cresc riscul bolilor cardiovasculare, predispun la apariția cancerului, a bolilor infecțioase, a celor pulmonare, gastrice, intestinale și chiar la afectarea oculară.

Tratamentul te poate salva

Trebuie să fie țintit pentru fiecare tip de afecțiune, dar este importantă și monitorizarea bolii, pentru că poți să te simți bine, însă, atunci când medicul constată mai există inflamații în organism, tratamentul trebuie schimbat pentru a se putea obține o remisiune a bolii, ajungându-se în unele cazuri chiar la lipsa medicației.

Artrita juvenilă

Peste 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România. Această boală poate afecta chiar și sugarii. Mulți părinți cred că e vorba de un accident, o entorsă și nu duc copilul la medic. Sunt copii care nu se pot da jos din pat de durere. E greu să accepte că aceste boli, atribuite în mod eronat exclusiv adulților și bătrânilor, le pot avea copiii lor. Un diagnostic târziu poate duce la pierderea articulațiilor și micuții ajung să aibă nevoie de proteze. Din acest motiv e bine ca, atunci când apar inflamații ale articulațiilor, să duci imediat copilul la medic și să te asiguri că nu e vorba de o asemenea afecțiune, care poate duce la invaliditate permanentă!

Inflamația articulației poate deteriora în timp articulația, care nu se mai poate reface!

Ce spune specialistul

Conf. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române contra Reumatismului

Factorul de risc major în apariția artritei și poliartritei reumatoide este fumatul. Fumul produce modificarea unor proteine din organism, iar procesul se numește citrulinare, ce duce la o modificare a sistemului imun care poate să determine boala.

Factorii favorizanți pentru artroză sunt obezitatea, vârsta, uzura fizică (suprasolicitarea). Pentru bolile inflamatorii, cum ar fi spondilita și poliartrita, putem vorbi de predispoziție genetică și de infecții (anumiți microbi pot declanșa boala).

Poveste-testimonial

Monica, 25 de ani: „Aveam 17 ani când mi s-a umflat degetul arător de la mâna dreaptă și mă durea foarte tare, de  nici nu-l puteam îndoi. Am crezut că m-am accidentat în timp ce făceam treabă în curte. După ce am început să lucrez și să stau mai mult în picioare, au apărut durerile de glezne. Am făcut niște analize, dar nu a ieșit nimic îngrijorător. Inflamațiile și durerile continuau. Erau momente când mă culcam bine și mă trezeam dimineața înțepenită și abia puteam să calc. Au trecut doi ani până am ajuns la un medic reumatolog, care mi-ai pus diagnosticul de artrită psoriazică. Se pare că este moștenită de la tata. Acum urmez un tratament, cu monitorizare la 3-6 luni, și mă simt bine, deși obosesc foarte repede, nu pot să car greutăți, nu suport frigul și nici aerul condiționat din mașină!!

Știai?

Rubens a suferit de poliartrită, iar una dintre cele trei grații avea modificări la nivelul mâinilor asemănătoare cu ale artistului. Edith Piaf, Audrey Hepburn, Renoir au suferit și ei de poliartrită.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns