Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Sarcina și coronavirusul nu fac casă bună

Sarcina și coronavirusul nu fac casă bună

Femeile însărcinate, în perioadă de pandemie sau nu, trebuie să aibă multă grijă pentru că traversează o perioadă mai dificilă. Însă, sarcina și coronavirusul nu fac casă bună. Totuși, această pandemie este ceva nou și părerea specialiștilor cântărește foarte mult.

Când foarte multă lume lucrează de acasă, sunt și salariați care nu au acest privilegiu. Printre cei care trebuie să meargă la serviciu sunt și femei însărcinate, o altă categorie vulnerabilă. Deși experiența, de numai câteva luni, a arătat că virusul nu provoacă avort la femeile însărcinate, totuși medicii sunt rezervați în a trage concluzii clare asupra evoluției sarcinii. Experiții din China și Italia, cele două focare de COVID-19, au observat că femeile însărcinate nu par să aibă un risc crescut de a contacta acest virus. Totuși, măsurile de prevenție sunt, ca în cazul oricărei persoane, cele care pot apăra atât mama, cât și fătul. Dar cu toate prevențiile și beneficiile izolării, nașterea acasă nu este o soluție pentru că pot apărea probleme care nu pot fi gestionate de moașă!

Ai grijă la stres!

Sarcina și perioada postpartum au fost întotdeauna dificiele, cu anxietate crescută, iar în această perioadă stresantă, în care teama este cuvântul de ordine, e cu atât mai greu de gestionat de femeile însărcinate și de proapetele mămici. Dacă te afli într-o astfel de situație, nu ezita să apelezi la webinarii și ședințe terapeutice gratuite, puse la dispoziție cu generozitate de psihoterapeuți.

Ce se întâmplă cu FIV-urile în perioada coronavirusului

Unii medici ne recomandă să amânăm câteva luni programarea unei sarcini pe cale naturală, ca o măsură de protecție. Fertilizarea in vitro este suspendată pe perioada de carantină. “Tratamentele de stimulare ovariană necesare acestor proceduri nu duc la scăderea imunității dacă se folosesc doze adecvate și nu se exagerează cu administrarea de progesteron. În plus, nu se recomandă administrarea de preparate cortizonice sau alte imunosupresoare asociate procedurilor de fertilizare in vitro în cazurile neselectate. Studiile arată că nu se obține o rată mai mare de sarcină și doar o creștere nejustificată a riscurilor. De altfel, acum câțiva ani, pe teritoriul Irlandei a fost interzisă administrarea de prednison după transferul de embrioni (acesta se administra aproape în toate protocoalele FIV) după ce o gravidă a decedat de gripă în trimestrul I de sarcina fiind sub tratament cu prednison”, explică dr. Dorina Codreanu medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în infertilitate și proceduri de reproducere asistată.

Simptomele îngrijorătoare în sarcina cu coronavirus

Simptomele noii gripe COVID-19 sunt identice la femeile gravide cu cele pe care le prezintă orice bolnav care s-a infectat cu coronavirus: febră peste 38 grade C, tuse, strănut, secreții nazale, expectorații, pierderea gustului și mirosului.

Tratamentul este periculos femeilor însărcinate?

„Tratamentul pentru infecția cu COVID-19 depinde de forma bolii. Formele ușoare și chiar moderate, de multe ori nu necesită tratament sau se aplează la un tratament simptomatic, de genul paracetamolului. Dar astfel de paciente trebuie izolate și monitorizate permanent. În formele severe se administrează un tratament antiviral, care este fără riscuri majore pentru făt. Dacă ulterior nașterii copilul se infectează și el, se întâmplă același lucru. Formele ușoare nu se tratează, iar pentru cele severe se pot micșora dozele pentru a le adapta nou-născutului”, spune dr. Nicolae Gică, medic specialist obstetrică-ginecologie, de la clinica Nativia.

Controale obligatorii și în perioada
cu coronavirus

„Există câteva analize importante în sarcină: analizele de screening pentru bolile infecțioase, la început de sarcină, precum și bitestul, cu ecografia de morfologie, care verifică dacă există o anomalize genetică a fătului, ecografia fetală la 22 de săptămâni și o examinare la 33 de săptămâni, dar într-o epidemie ca aceasta lucrurile devin ca într-o stare de război. Nu se modifică protocolul de urmărire a sarcinii, dar pentru minimalizarea contaminării, vizitele gravidei la medic vor fi mai rare, absolut necesare. Sunt importante cele trei ecografii plus câteva analize de la începutul sarcinii și altele în trimetrul trei. În cazul în care gravida prezintă simptome alarmante, ea trebuie să se prezinte la medicul care urmărește sarcina!”, precizează dr. Nicolae Gică, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Nașterea în perioada coronavirusului

În spitale se respectă o mulțime de protocoale legate de acest virus, iar stocurile echipamenteleor de protecție în curând nu vor mai fi o problemă și pericolul contaminării va fi din ce în ce mai mic. Însă, tatăl nu va putea asista la naștere, din motive de protecție, pentru a miminaliza transmiterea virusului. Există și cazuri de nașteri ale femeilor deja infectate, care au decurs normal, iar bebelușii au venit pe lume perfect sănătoși, fără coronaviurs! „Nu există dovezi deocamdată că virusul se transmite vertical, adică de la mama la făt, prin placentă. În China, au fost testate lichidul amniotic, sângele din cordonul ombilical, dar și tampoanele nazale ale nou-născuților din mame pozitive și nu s-a găsit niciun semn al virusului. Nu există o indicație pentru nașterea femeilor cu coronavirus. Și nu, infecția cu COVID-19 nu este o indicație pentru cezariană, indicația este doar cea obstetricală, recomandată de medic. Totuși, ca măsură de siguranță, bebelușii vor fi izolați pentru o perioadă de mamă și testați dacă mama este infectată”, spune dr. Nicolae Gică, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Coronavirusul se transmite prin lapte?

Alăptarea are multe beneficiile și din fericire, laptele nu transmite virusul. “Până în acest moment, nu sunt dovezi că virusul se transmite prin laptele matern. Principalul risc este de fapt apropierea fizică a mamei infectate de propriul copil, de aceea este recomandat ca aceasta să se spele foarte bine pe mâini și pe sâni înainte de alăptare și să poarte mască”, adauga dr. Ruxandra Albu, medic ginecolog.

Cum putem crește imunitatea

“Principalele metode prin care ne putem crește imunitatea sunt o dietă sănătoasă fără excese și fără alimente ultraprocesate, sportul, drumețiile în natură, când vor fi posibile. Foarte importante sunt renunțarea la fumat și alcool. Sunt probabil de ajutor și anumite suplimente nutritive cum sunt vitamina C, vitamina D și zincul. Dar nimic nu poate compensa efectele nocive ale fumatului, de exemplu, mai ales în cazul COVID-19 care afectează sistemul respirator “, adauga Dr. Dorina Codreanu.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

Și copiii pot fi afectați de coronavirus. Cum poți preveni infectarea

Hai la cumpărături, fără Coronavirus!

Comments

comments

One thought on “Sarcina și coronavirusul nu fac casă bună

Lasă un răspuns