Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Secretele grupelor de sânge

Secretele grupelor de sânge

Deși sângele este alcătuit din aceleași componente de bază, el diferă de la un individ la altul în funcție de anumite aspecte.

La începutul secolului al XX-lea, cercetătorul austriac Karl Landsteiner a clasificat sângele în funcție de prezența/ absența celor doi antigeni (pe care i-a numit A și B), care se află la suprafața globulelor roșii. Astfel, au apărut cele patru grupe sangvine: grupa A (are doar antigenul A la suprafață și B în plasmă), grupa B (doar antigenul B la suprafață și A în plasmă), grupa AB (are ambii antigeni pe globulele roșii, însă niciunul în plasmă) și grupa 0 (nu are niciunul din antigeni pe globulele roșii, dar îi are pe ambii în plasmă). Grupa 0 (sau grupa I) este donator universal. Grupa A (sau II) poate să doneze către A și AB. Grupa B (sau III) poate dona către B și AB, iar grupa AB (sau grupa IV) poate dona către AB, dar primește de la toate celelalte grupe. Dacă înainte transfuziile produceau rezultate dezastruoase, odată cu descoperirea austriacului, ele au devenit sigure, fiind efectuate doar între persoane cu grupe compatibile. Pentru activitatea sa, Landsteiner a fost recompensat cu un Nobel în 1930.

Grupele și personalitatea

În 1927, Takeji Furukawa, profesor în Tokyo, a sugerat că există o strânsă legătură între grupele de sânge și trăsăturile de personalitate. El și-a bazat teoria pe propriile observații. Părerile sale s-au răspândit rapid în Japonia, dar și dincolo de ea. În special în țările asiatice această teorie este foarte populară și este luată foarte în serios, existând chiar cazuri de discriminare la locul de muncă sau în școli. Pentru asiatici, semnificația grupei sangvine este asemănătoare cu ceea ce pentru occidentali este zodia. Astfel, dacă la noi întrebarea frecventă este ce zodie ești?, la ei vei fi catalogat imediat dacă răspunzi la întrebarea ce grupă ai?

Grupa 0

Persoanele din această grupă au fire practică și sunt foarte organizați.

Calități: ambițios, încrezător, lider înnăscut, optimist, sociabil;

Defecte: arogant, vanitos, insensibil, nemilos;

Ce să mănânci: îți priește o alimentație bazată pe proteine – carne roșie slabă, pasăre, pește. De asemenea, te împaci bine cu legumele. Nu este recomandat să faci excese cu lactatele, cerealele și leguminoasele.

Exerciții potrivite: ai o constituție robustă și atletică – mâini și picioare puternice, de aceea ți se potrivesc exercițiile fizice intense, precum alergarea și săriturile. Spre deosebire de celelalte grupe, tu trebuie să lupți mai mult cu efectele stresului și cu stările anxioase.

Profesii în care excelezi: îți place să participi la competiții și îți câștigi respectul în societate prin performanțele proprii. Scopul tău este să fii apreciată de ceilalți. Profesiile care îți vin mănușă sunt sportiv de performanță, contabil, afacerist, politician. Nu ți se potrivesc meseriile ce implică creativitate, precum cea de artist, scriitor, croitor sau agent de turism.

Compatibilitate amoroasă: cu grupele 0 și AB.

Grupa A

Fire plină de compasiune, ești genul care pune mereu interesele celorlalți în prim-plan, în detrimentul nevoilor tale.

Calități: răbdător, punctual, perfecționist, rezervat, darnic.

Defecte: încăpățânat, pedant, fixist, tensionat, conservator.

Ce să mănânci: îți priește o dietă săracă în carne și bogată în fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.

Exerciții potrivite: cele intense nu sunt pentru tine, întrucât cresc nivelul hormonului de stres și favorizează oboseala musculară. Cel mai bine e să alegi variantele ce induc calmul și-ți menajează articulațiile, precum yoga, pilates, tai-chi.

Profesii în care excelezi: cei cu grupa A sunt primii care le sar în ajutor celor care așteaptă la ghișeu sau pe holul spitalului. Ești muncitoare, însă nu sunt de tine meseriile care implică activitate fizică intensă, precum sportul, sau cele solicitante psihic, precum profesiile din sfera politică. Poți de asemenea să faci carieră ca poet, bibliotecar, actor, inginer în computere. Nu ți s-ar potrivi deloc domeniul relațiilor publice și pozițiile care implică susținerea unor prezentări în fața mulțimii.

Compatibilitate amoroasă: cu grupele A și AB.

Grupa B

Ție îți vine natural contactul cu oamenii, fără ca acest lucru să-ți afecteze starea de bine, așa cum se întâmplă în cazul celor din grupa A. Știi cum să-i descifrezi și cunoști bine limbajul trupului.

Calități: activ, puternic, creativ, pasional, iubitor de animale, optimist, flexibil, intuitiv, curios, entuziast.

Defecte: egoist, schimbător în relații și idei, imprevizibil.

Ce să mănânci: axează-te pe legume cu frunze verzi, ouă, carne slabă și lactate degresate. Evită porumbul, grâul, lintea, roșiile, arahidele și semințele.

Exerciții potrivite: îți place mișcarea moderată, tip low-impact, precum ciclismul, tenisul, dar și antrenamentele de rezistență.

Profesii în care excelezi: faci treabă bună în meseriile care implică relații cu oamenii și în care ești lider. Totodată, îți place să lucrezi pe cont propriu și ești atrasă de casă, meseria de bucătar fiind o aspirație pentru tine. Profesii care nu te pun în valoare sunt medic, preot, diplomat, detectiv.

Compatibilitate amoroasă: grupele B și AB.

Grupa AB

Ești o fire puternică și nu te cramponezi prea tare de lucrurile mărunte. Deși iubești libertatea, nu ai probleme să te atașezi în relații de lungă durată.

Calități: echilibrat, empatic, rațional, logic, sociabil;

Defecte: critic, iritabil, neiertător, indecis, iresponsabil;

Ce să mănânci: include în meniu fructele de mare, lactatele și verdețurile. Evită cafeina, alcoolul și cărnurile afumate.

Exerciții potrivite: ai frecvent probleme cu încheieturile, de aceea îți este recomandat să eviți exercițiile cardio și să te concentrezi pe cele mai blânde, precum mersul, dansul sau călăria. Fiindcă ai tendința să interiorizezi mânia, ai putea încerca exercițiile de yoga și meditația, de ajutor în desțepenirea articulațiilor.

Profesii în care excelezi: ai tendința să te înconjuri de oameni inteligenți și acorzi atenție sporită ideilor și sugestiilor. Dacă ai optat deja pentru meseria de profesor, nu ai dat greș. De asemenea, obții performanțe lăudabile ca translator sau ca avocat. Alte meserii potrivite sunt cele de artist ori agent de vânzări. Nu ți se potrivesc meseriile de soldat, contabil, pilot, polițist.

Compatibilitate amoroasă: grupele AB și 0.

Grupa sangvină pe glob

La noi, 41% din populație are grupa A, 34% are grupa 0, 19% are grupa B și doar 6% din români au grupa AB. Cea din urmă grupă sangvină este cea mai rară, fiind prezentă la doar 4% din populația planetei. Grupa B este pe locul doi ca raritate în lume, cu o pondere de 11%, fiind prezentă la 1 din 67 de indivizi. Grupa A acoperă 40% din glob, fiind cel mai des întâlnită în spațiul european, îndeosebi în Europa Centrală și Peninsula Scandinavă. Grupa 0 este cea mai răspândită (45%) în lume, fiind frecventă în America de Sud, dar și în Australia.

  • Grupa sangvină este moștenită, întocmai ca nuanța ochilor.
  • Și animalele au grupe de sânge. Câinii au 4, pisicile 11, iar vacile, în jur de 800.
  • 4-6 litri de sânge se află în corpul tău.
  • Dacă primești sânge de la o grupă incompatibilă, viața ta poate fi în pericol.
  • 85% din oameni au Rh pozitiv. Pe lângă apartenența la una dintre cele 4 grupe, suntem încadrați în grupa Rh+ (pozitiv) sau Rh– (negativ). Rh-ul este o proteină care apare (Rh pozitiv) sau nu (Rh negativ) în globulele roșii. Factorul negativ al Rh-ului este considerat o mutaţie genetică.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr8/02.03.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

One thought on “Secretele grupelor de sânge

Lasă un răspuns