Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Secretele tinereții fără bătrânețe

Secretele tinereții fără bătrânețe

Cum ajung unii oameni să depășească o sută de ani? O explicație a longevității trebuie să existe, dincolo de moștenirea genetică.

Oamenii de știință sunt optimiști, situând speranța de viață în jurul vârstei de 150 de ani. Ne despart doar câteva decenii de această performanță greu de cuprins în cuvinte. În ajutor vin tehnologiile medicale revoluționare – celulele stem, metodele reconstructive și cele macromoleculare. Mai e însă mult până… departe.

Reputați specialiști se declară depășiți când li se cere să pună punctul pe i în privința factorilor care determină longevitatea. Conform statisticilor, alimentația joacă un rol-cheie în păstrarea sănătății pe termen lung și a tonusului general, însă există și alte aspecte care contribuie la menținerea tinereții fizice și psihice. Ni le împărtășesc experții, în baza experienței lor cu persoanele centenare.

Antrenează-ți creierul

Un creier alert este un creier tânăr. Și viceversa. În ciuda a ce se credea până acum, studii de prestigiu susțin că neuronii nu mor în masă la vârsta maturității și stă chiar în puterea noastră să-i înmulțim. Cu o condiție: să punem la treabă creierul în permanență. Adică prin lectură, jocuri logice și matematice, integrame și rebus, teste de perspicacitate și cultură generală ori învățarea unei limbi străine.

Activitățile lingvistice și conversația sunt și ele un excelent stimulent. S-a demonstrat că hippocampusul, zona din creier responsabilă cu memoria, se extinde după perioadele în care suntem activi intelectual și ne ocupăm mintea cu gânduri pozitive. O veste într-adevăr bună, întrucât îmbătrânirea este principala cauză asociată cu pierderile de memorie. Cei care își mențin mintea alertă ca adulți au un risc scăzut de a suferi de demență la bătrânețe, susține Angela Troyer, psiholog la Centrul geriatric din Toronto (Canada).

Renunță la scaun

Dacă reușești să petreci sub trei ore pe zi în scaun, la birou ori pe canapeaua de acasă, ajungi să trăiești cu doi ani mai mult, arată un studiu.  Statul pe scaun crește riscul de cancer, diabet și obezitate, boli care scurtează viața. Dacă ești nevoită să petreci mult timp așezată, ia în considerare pauzele în care să te miști.

Potrivit unui studiu din 2006, vârstnicii care au mers în pas alert 400 de metri pe zi au avut mai multe șanse să fie în viață șase ani mai târziu. O altă cercetare arată că, indiferent de vârstă sau de sex, cei care merg repede trăiesc mai mult. Franțuzoaica Jeanne Calment, cea mai longevivă persoană din lume, a trăit 122 de ani. Cu siguranță, asta a avut legătură cu cheful ei de viață – la 85 de ani, juca scrimă, iar la 100, mergea pe bicicletă.

Fără riduri

Cel mai evident semn de îmbătrânire, ridurile apar încă de la 20 de ani și se adâncesc tot restul vieții. Există oameni pe chipul cărora se fac simțite prea devreme, adesea ca urmare a eredității, dar și din pricina traumelor sau a stresului de zi cu zi. Unii sunt profund afectați psihic, iar altora nici că le pasă, acceptându-le drept firești.

Aceștia din urmă își asumă acest proces inevitabil în evoluția existenței, faptul că, până la urmă, oricât ar încerca, nu există un leac definitiv care să le oprească apariția. Își dau seama însă că le pot întârzia apariția ducând o viață sănătoasă și echilibrată, evitând săpunurile abrazive și apa fierbinte la duș, aplicând o protecție solară corespunzătoare și consultându-se cu specialiștii în tratarea problemelor dermatologice pentru a primi tratament personalizat.

Prețuiește-te!

Deși ne trădează transformările fizice, pierderea tonusului muscular, modificarea taliei, umflarea abdomenului (mai ales după menopauză) ori o boală cardiacă ce s-a cronicizat, trecerea anilor nu trebuie să atragă gânduri negative sau sentimente apăsătoare legate de propria persoană. Există o idee preconcepută cu care cei trecuți de 40 de ani se află într-o continuă luptă, și anume noțiunea de declin.

Ei bine, în ciuda schimbărilor majore, starea de bine și fericirea nu trebuie pierdute. Noua etapă deschide perspective care, dacă sunt ținute sub control, aduc beneficii surprinzătoare. Plimbările, mișcarea fizică și un plus de minerale și vitamine te ajută să accepți trecerea anilor ca firească și să te iubești, ajutând efectiv timpul să stea pe loc. Se pare că longevitatea populației japoneze are de-a face cu optimismul cu care întâmpină problemele. Oamenii fericiți trăiesc mai mult, cu 35%, fiindcă mulțumirea de sine aduce sănătate.

Fii activă

Indiferent de vârsta pe care o ai, activitatea intelectuală te ajută să-ți păstrezi energia. Adesea, absența legăturii cu prietenii sau tendința de izolare socială sunt în detrimentul longevității. O cercetare a Universității Johns Hopkins scoate la iveală că o viață activă din punct de vedere social vine cu aceleași beneficii la speranța de viață ca reducerea colesterolului ori a tensiunii arteriale.

O viață activă este apanajul tinereții, însă nu e rezervată doar tinerilor. Prin urmare, fii mereu la curent cu noutățile, învață să folosești noua tehnologie, implică-te social, fă voluntariat indiferent cât de ocupată ești, înscrie-te la cursuri de pictură pentru a-ți fructifica hobby-urile. Nu permite timpii morți – din pricina rutinei la serviciu și a gândurilor negre, lași loc stărilor de anxietate, dar le poți evita cu succes dacă îți organizezi un program zilnic care să cuprindă activități relaxante sau care cresc stima de sine.

În weekend, nu-ți dedica timpul liber exclusiv familiei – rezervă-ți pentru tine 1-2 ore în care să mergi la coafor sau la un curs de actorie ori unul la care să înveți despre istoria civilizațiilor. Obiectivele pe termen lung, alături de cele cotidiene, ajută la menținerea unui spirit tânăr. Mulți centenari împărtășesc următoarea idee: Găsește-ți pasiunea și trăiește-o!

Bucură-te de sexualitate

La maturitate, dorința și plăcerea sexuală pot fi mai intense ca în tinerețe. Lipsa de inhibiție și experiența sunt elemente ce ajută cuplul să depășească frustrările fizice și să se bucure mai mult de erotismul relației. Cu toate acestea, mulți uită să-și asculte nevoile trupești și cad pradă rutinei (la serviciu ori în gospodărie), marele consumator de energie vitală. Printre consecințe, oboseala și stresul, care predispun la boli coronariene, digestive și nervoase.

Potrivit medicului Christiane Northrup, autoarea bestsellerului Plăcerile secrete ale menopauzei, cele mai importante aspecte pentru o sănătate de fier și care asigură o viață lungă sunt oxidul nitric (molecula stării de bine), meditația, mișcarea și sexul. Ea spune că sexul poate fi și metaforic, ceea ce înseamnă că poți avea o experiență senzuală ce face bine organismului și când bei un pahar cu vin sau când savurezi o tabletă de ciocolată.

Potrivit autoarei, plăcerea este, în esență, cheia unei sănătăți excelente. Fii mai receptivă la senzații, culori și rămâi ancorată în prezent pentru a trăi clipa! Doar așa îți vei prelungi speranța de viață.

Taie zaharurile

Nivelul glicemiei nu trebuie să depășească 85mg/dl. Dacă depășește acest prag, e cazul să faci niște schimbări în alimentație și să ții stresul sub control. Glicemia oscilantă favorizează inflamațiile, cauza principală a majorității bolilor degenerative, care reduc semnificativ speranța de viață. Excesul de zahăr în fluxul sangvin face ca pancreasul să producă un surplus de insulină. Iar consumul frecvent de zaharuri determină organismul să devină rezistent la acțiunea insulinei (aceea de a regla zahărul din sânge).

Astfel, excesul se depune sub formă de grăsimi, fapt ce antrenează creșterea în greutate. Deși ai vrea să te consolezi cu gândul că genele sunt responsabile de extrakilogramele tale, iar tu poți mânca în voie carbohidrați răi, se pare că lucrurile nu stau chiar așa! Moștenirea genetică provoacă sub 10% din boli. Prin urmare, alimentația poate depăși cu succes predispoziția ta la anumite boli. O susțin numeroase studii și multe exemple personale ale unor oameni care, doar renunțând la anumite alimente și schimbându-și stilul de viață, s-au vindecat de diabet zaharat și au cumpărat considerabil mai puține pastilele pentru inimă. Așadar, se poate! Mulți cred că, dacă evită carnea roșie și alimentele grase, reduc riscul de atac de cord.

Mai bine ar renunța la zahăr rafinat și la produsele ce-l conțin (nu puține!). Există studii care demonstrează că reducerea grăsimilor saturate ajută la scăderea colesterolului rău (LDL), dar aceleași studii scot la iveală pericolul zaharurilor – dacă le eviți, scazi nivelul trigliceridelor și crești colesterolul bun (HDL), forma a colesterolului ce protejează inima, mai importantă în reducerea riscului de atac de cord. Potrivit unor cercetări, celulele canceroase se hrănesc tot cu zaharuri.

Alimentația bogată în produse zaharoase pune presiune asupra pancreasului ca el să livreze cantități tot mai mari de insulină. În final, puterea lui slăbește, nefiind capabil să producă suficientă, instalându-se astfel diabetul. Nivelul crescut de insulină favorizează și hipertensiunea, bolile de inimă fiind în topul mortalității în lume. Taie din zaharuri și trăiești mulți ani! Înlocuiește-le cu îndulcitori prietenoși cu pancreasul, cu indice glicemic redus, precum siropul de agave, xilitolul (zahăr din mesteacăn) și stevia. Te vei simți ușor iritată, cu dureri de cap și energie scăzută, dar toate acestea nu durează mult (2-3 zile), iar sănătatea ta merită acest efort!

Rămâi suplă

Orice kilogram în plus te plasează în categoria de risc – atac de cord, diabet, cancer și alte afecțiuni care scurtează dramatic viața. Interesul pentru dieta mediteraneeană a apărut în urma statisticilor: locuitorii din țările vecine Mediteranei înregistrează cea mai redusă incidență la bolile cardiace și au cea mai mare speranță de viață la nivel mondial. Acest stil alimentar, cu mici variații de la zonă la zonă, are un aport scăzut de grăsimi saturate, de zaharuri rafinate și carne, însă pune accent pe cerealele integrale, fructe, legume, nuci și uleiul de măsline.

De asemenea, fasolea de toate soiurile, lintea, năutul și mazărea reprezintă surse bogate de proteine, sunt sărace în grăsimi, versatile ca modalitate de preparare li de aceea sunt nelipsite în hrana popoarelor din regiune. Un element important în această dietă – și totodată garanția longevității – este consumul de pește. Dacă mănânci pește de cel puțin două ori pe săptămână, ești la adăpost de atac de cord, de anumite cancere și scapi de simptomele supărătoare ale artritei reumatoide.

Acizii grași omega sunt un mediu prielnic dezvoltării unei grupe de substanțe denumite eicosanoide, care acționează similar unor hormoni, reducând riscul inflamator și formarea cheagurilor în vasele sangvine. Potrivit unui studiu, persoanele care au supraviețuit unui atac de cord au luat zilnic un gram de omega 3 sub formă de capsule, reducându-și riscul de deces cu 25%. Grăsimile bune au și ele un rol important în scăderea nivelului trigliceridelor, asociate cu cheagurile de sânge de pe artere, ce provoacă tulburări ale pulsului și contribuie la dezvoltarea plăcilor de aterom.

Ia-ți un animal de companie

Vârstnicii care au în îngrijire un cățel sau o pisicuță sunt mai puțin deprimați în comparație cu cei care nu dețin un animal de casă, arată un studiu al Societății americane de geriatrie. Oamenii de știință consideră că efectele pozitive vin din faptul că animalele de companie ne obligă să ne concentrăm pe altceva, nu doar pe noi înșine.

„Ne distrag atenția de la propriile dureri și gânduri negre“, susține Cindy Adams, profesor specializat pe legătura dintre oameni și animale la Colegiul Veterinar din Ontario. Animalele de companie ne țin de urât, stimulează starea de bine și îmbunătățesc relațiile interpersonale. Ele ajută la reducerea tensiunii arteriale și la diminuarea efectelor stresului. Câinii și pisicile fac parte peste tot în lume din numeroase programe de redare a zâmbetului pentru depresivi, de calmare a persoanelor violente sau de refacere a bolnavilor.

Contactul cu animalele eliberează endorfine și induce calmul necesar pentru destinderea proceselor mentale. Conform unor studii, dacă îngrijesc un câine sau o pisică, pacienții hipertensivi constată reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului, iar mortalitatea în urma atacurilor de cord scade cu 3%. Circa 70% din familii susțin că sunt mai fericite după ce și-au luat un animal de companie.

Optimismul, mai presus de orice

Un specialist de la Universitatea de Medicină Yale a descoperit ce beneficii extraordinare poate antrena perspectiva optimistă asupra vieții. A realizat în 1975 un studiu în care a implicat aproape 700 de oameni. Aceștia au răspuns unui chestionar legat de atitudinea asupra îmbătrânirii. Apoi, medicul a corelat răspunsurile cu vârsta la care au murit.

„Am descoperit că optimiștii au trăit cu 7,5 ani mai mult decât ceilalți“, a spus dr. Becca Levy, autorul cercetării. Avantajul a rămas de partea primei categorii, a optimiștilor, și când datele au fost raportate la factori ca vârstă, sex, statut socioeconomic, singurătate și stare de sănătate. Alte dovezi statistice vin în sprijinul rezultatelor lui Levy.

De exemplu, majoritatea centenarilor nu își simt vârsta din buletin. Aceștia declară că se simt, în medie, cu 20 de ani mai tineri. De asemenea, au o atitudine pozitivă și multă dorință de viață. Chiar așa, trăsăturile personale și perspectiva asupra lumii să joace un rol mai presus de genetică, dietă sau mișcare? O echipă de cercetători din cadrul UCLA au demonstrat că oamenii profund fericiți au un nivel scăzut de gene inflamatoare și celulele lor antivirale și anticorpii sunt mai puternici.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/22.10.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns