Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Semiluna de pe unghii și semnificațiile ei

Semiluna de pe unghii și semnificațiile ei

Te-ai întrebat vreodată de ce ai o o semilună pe unghii? Iată care este explicația! 

Lunula („mica lună“, în latină) este semiluna albă lăptoasă de la baza unghiilor, vizibilă în special la degetul mare. Ea este, de fapt, partea vizibilă a țesutului din care iau naștere unghiile. În cazurile normale, ea se vede ușor prin unghii.

De ce avem o lunulă

Nu se cunoaște funcția exactă a ei, dar matricea unghiei este responsabilă de creșterea unghiilor. În acest loc apar celulele noi ale pielii care produc cheratină. Când aceste celule mor, materialul mort este împins în sus și astfel unghia crește.

Ce spune lunula despre sănătate

Conform medicinei tradiționale chineze, lunula dezvăluie anumite aspecte legate de sănătate. Dacă este foarte bine definită și albă, acesta este un semn foarte bun pentru corpul tău. Cu cât este mai albă, cu atât ești mai sănătoasă și mai plină de energie, spun vechii chinezi. Coloritul roșiatic poate indica probleme cu inima, iar coloritul maroniu indică o supradoză de fluor.

În afară de culoare, și mărimea oferă indicii privind starea ta de bine. O cincime din unghie ar trebui să măsoare lunula. Dacă este mai mică, acesta poate fi un semn al circulației sangvine deficitare. Dacă este mai mare înseamnă organismul lucrează prea intens. Dacă un om are mai puțin de opt lunule, acest lucru indică faptul că în corpul lui circulația nu este suficientă. Acest lucru atrage după sine o stare de oboseală, slăbiciune și un metabolism lent.

Dar nu-ți face griji: dacă nu-ți găsești imediat lunulele, trage un pic în jos pielițele unghiilor. Deseori, lunula este ascunsă de ele.

Dezvoltarea lunulei este afectată de nutriție, mediul înconjurător și de fizicul persoanei. Când digestia și absorbția funcționează prost, lunula se reduce și chiar dispare din vedere. Lunula dispare în condițiile anemiei puternice.

Culorile lunulei

Nuanța fildeșului: este normală și indică o persoană energică, puternică și sănătoasă

Gri: energie puțină, sunt afectate funcțiile splinei, stomacului, digestiei și absorbției; există posibilitatea instalării anemiei și senzației de oboseală

Roz: dacă lunula are aceeași culoare ca unghiile, acest lucru indică un declin al funcțiilor viscerelor și  consumarea forței fizice, fapt care poate duce la diabet, hipertiroidism și alte boli

Mov: această culoare indică o circulație proastă în inimă și în vasele sangvine cerebrale, un aport insuficient de oxigen, amețeală, dureri de cap și arterioscleroză cerebrală

Neagră: lunula neagră indică de obicei o boală cardiacă severă, cancer sau intoxicare cu droguri sau medicamente

Lunula degetului mare este asociată plămânilor și splinei. Culoarea roz intens indică o disfuncție pancreatică, sensibilitatea la răceală și chiar diabetul.

Lunula arătătorului este legată de intestin și stomac. Culoarea roz intens indică o activitate deficitară a stomacului și a intestinului gros, fapt ce duce la scăderea poftei de mâncare.

Lunula mijlociului este legată de pericard și de conștiință. Rozul intens indică o sensibilitate crescută, amețeli, dureri de cap, conștiință dezechilibrată, insomnie și reverii diurne.

Lunula inelarului este legată de secrețiile interne. Culoarea roz intens indică o dizarmonie constituțională și disconfort fizic cronic. Femeile cu acest tip de lunulă au boli genitale, cum ar fi menstruația neregulată.

Lunula degetului mic este legată de inimă și rinichi. De obicei, lunula apare rareori pe acest deget, iar când apare, este un semn al febrei. Culoarea roșie indică o boală cardiacă gravă.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/03.08.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns