Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Simptome înșelătoare

Simptome înșelătoare

Arsuri la stomac sau infarct? Migrenă sau alergie? Unele maladii sunt ușor de diagnosticat pe baza simptomelor sau a testelor, dar altele sunt dificil de identificat, căci imită foarte bine alte boli.

Diaree, dureri abdominale, scădere bruscă în greutate. Unii dintre noi s-ar gândi imediat la cumplita boală, cancerul de colon. Și totuși aceste simptome pot indica, la fel de bine, afecțiuni mai puțin gravă, precum sindromul de colon iritabil, colita ulcerativă, boala celiacă. Așa cum palpitațiile nu înseamnă neapărat o boală de inimă, ci pot fi expresia stresului, anxietății ori cafelelor băute în plus.

Medicina nu e știință exactă. Chiar și medicii experimentați pot întâmpina dificultăți în a diagnostica o boală sau alta, întrucât se întâmplă ca pacienții să aibă simptome similare, dar să sufere de fapt de maladii diferite.

Iată câteva dintre afecțiunile frecvent confundate cu alte boli, dar și ce să faci ca să depistezi adevărata problemă de sănătate pe care o ai. Nu uita: la cea mai mică urmă de îndoială, consultă fără întârziere specialistul.

Arsuri la stomac sau infarct?

Infarctul e asociat de regulă cu durerea în piept. Experiența a dovedit că acest simptom nu e întotdeauna prezent. Deseori, mai ales la femei, apar simptome atipice, precum arsuri la stomac, oboseală accentuată, respirații scurte, greață, transpirații reci, dureri de spate. Aceste manifestări necaracteristice îi „păcălesc“ pe medici, care le-ar putea pune pe seama gastritei, indigestiei, gripei, litiazei biliare sau chiar a modificărilor hormonale, în cazul femeilor care se apropie de menopauză.

* Cum le deosebești. Dacă apar și simptome precum vertij, transpirații abundente și subite, piele rece, dificultăți de respirație, oboseală intensă, stare de neliniște, cheamă imediat ambulanța.

Constipație sau cistită?

O durere intensă în partea inferioară a abdomenului care iradiază eventual până către spate poate fi semnul unei infecții urinare. Însă aceleași simptome apar dacă timp de câteva zile la rând nu ai avut deloc scaun.

* Cum le deosebești. Dacă durerea crește în intensitate în timpul micțiunii sau urina capătă nuanță roz (este amestecată cu sânge), cel mai probabil suferi de cistită și se cuvine să ceri sfatul medicului.

Colon iritabil sau boală celiacă?

1% din populația globului suferă de boală celiacă, o afecțiune autoimună care împiedică digerarea glutenului și duce la inflamarea și lezarea intestinului subțire. Boala poate apărea la orice vârstă și este dificil de diagnosticat din cauza manifestărilor nespecifice și vagi. Din cele peste 300 de simptome asociate bolii celiace, cele mai frecvente sunt: dureri și crampe abdominale, arsuri gastrice, vărsături, balonare, diaree și/sau constipație, pierdere în greutate, oboseală, depresie. Dar aceleași simptome sunt prezente în multe alte afecțiuni: sindromul colonului iritabil, gastroenterită, intoleranță la lactoză, boală Crohn. 

* Cum le deosebești. Dacă simptomele care te supără persistă în ciuda diverselor tratamente încercate, fă-ți analiza de sânge care depistează anticorpii specifici intoleranței la gluten. Dacă nivelul lor e prea mare, medicul va solicita o biopsie intestinală, care permite stabilirea diagnosticului cert.

Picioare obosite sau probleme renale?

Multe maladii, mai mult sau mai puțin grave, în special problemele cardiace și renale, provoacă retenție de lichide, manifestată în special prin umflarea gleznelor. În același mod se manifestă și insuficiența venoasă, o tulburare care provoacă neplăceri, dar lipsită de gravitate, de care suferă 30% din reprezentantele sexului frumos.

* Cum le deosebești. În cazul insuficienței venoase, picioarele se simt grele și au tendința să se umfle spre finalul zilei, după ore întregi de stat în picioare sau pe scaun. În schimb, edemele care anunță o maladie gravă apar indiferent de momentul zilei și nu cedează pe parcursul ei.

Exces de cafea sau boală de inimă?

În vasta majoritate a situațiilor, palpitațiile ocazionale, trecătoare nu sunt motiv de îngrijorare. Ele pot fi cauzate de stres, anxietate, efort fizic intens, febră, excesul de alcool, cofeină sau tutun ori pot apărea ca efect secundar al unor medicamente (antihistaminice, antidepresive, decongestive). Alteori, palpitațiile sunt expresia unei afecțiuni cardiace sau a altei maladii (hipertiroidie, anemie).

* Cum le deosebești. Adresează-te medicului dacă palpitațiile sunt nou apărute sau dacă au existat anterior, dar ai observat că de la o vreme apar frecvent sau se manifestă altfel decât de obicei ori sunt însoțite de dificultăți de respirație.

Migrenă sau alergie?

Cercetări recente au relevat că, în 30-50% din cazuri, migrenele sunt declanșate de sensibilitatea la anumite alimente. Excluderea acestora din meniu a redus foarte mult numărul crizelor dintr-o lună, ba, mai mult, 85% din persoane n-au mai avut deloc migrene în intervalul vizat. Cele mai reactive alimente au fost grâul, portocalele, ouăle, ceaiul și cafeaua, ciocolata și laptele, carnea de vită, porumbul și zahărul.

* Cum le deosebești. Dacă suferi frecvent de migrene severe, merită să iei în calcul și sensibilitatea la anumite alimente. Ținând un jurnal cu ce mănânci zilnic, poți depista vinovatul din farfurie.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr3/26.01.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns