Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Deviația de sept

Deviația de sept

Majoritatea suferă, fără simptome, de nealinierea septului nazal. Tratamentul se impune doar în cazul în care septul deviat provoacă probleme grave de respirație.

Septul reprezintă peretele subțire dintre nări format din osul și cartilajul care împart cavitatea nazală. Când acesta este deviat, spre stânga sau spre dreapta, respirația devine greoaie și cauzează insuficiență respiratorie. Septul deviat poate apărea în timpul dezvoltării fetale, fiind prezent încă de la naștere sau ca urmare a unor traumatisme ori a procesului de îmbătrânire. Cu cât fluxul respirator este mai redus, cu atât este favorizată obstrucția nazală și deviația de sept este mai serioasă. Iată care sunt simptomele, recomandările de tratament și când devine necesară intervenția chirurgicală.

Simptome

Dacă nu dă simptome înseamnă deviația de sept este minoră. Când însă te confrunți cu una din următoarele manifestări, iar acestea sunt recurente, fă-ți o programare la medicul specialist:

 • sângerări nazale frecvente;
 • infecții sinuzale dese;
 • blocarea uneia sau a ambelor nări în timpul răcelilor;
 • alergii repetate, care determină îngustarea foselor nazale;
 • dureri persistente, faciale și de cap;
 • congestie nazală cu rinoree, hipersecreție;
 • respirație zgomotoasă, sforăit, în timpul somnului.

Complicații

Când deviația de sept produce obstrucție nazală, apar următoarele simptome:

 • gură uscată, ca urmare a respirației pe gură;
 • senzație de arsură constantă a gâtului;
 • senzație de sufocare;
 • apnee de somn (oprirea respirației în timpul somnului mai mult de zece secunde);
 • hipoosmie sau anosmie (diminuarea sau absența mirosului);
 • astm bronșic, otite medii cronice, laringite și rinofaringite cronice;
 • tulburări de somn și lipsa somnului odihnitor, din pricina dificultății de a respira pe nas;
 • scăderea capacității de concentrare și a performanțelor intelectuale, întrucât creierul nu primește suficient oxigen;
 • stare de iritabilitate permanentă.

Tratament

Acesta vizează reducerea simptomelor, nu îndepărtarea cauzei care le-a provocat. Când, deviația nu este gravă și se dorește doar reducerea congestiei și a secrețiilor, medicul recomandă tratamentul simptomatic. Acesta cuprinde:

Decongestive, sub formă de tablete sau spray-uri, pentru eliberarea căilor respiratorii prin reducerea congestiei nazale. Acestea trebuie luate cu precauție, întrucât folosirea lor frecventă duce la dependență, reacții adverse și poate agrava simptomele, chiar și după încetarea tratamentului. De asemenea, acestea au un efect stimulant ce cauzează creșterea tensiunii arteriale și ritmul cardiac.

Antihistaminice, sub formă de capsule/tablete/siropuri, spray nazal, pentru prevenirea simptomelor din răceală și alergie, ce includ obstrucția nazală și rinoreea apoasă. Aceste medicamente sunt de ajutor în viroze și alte afecțiuni care nu sunt provocate de alergii. Dezavantajul este că unele antihistaminice irită căile respiratorii și produc uscăciunea mucoaselor. De asemenea, printre reacțiile adverse sunt somnolența, durerile abdominale, vărsăturile. Trebuie evitate în cazul bolnavilor cu glaucom, prostată mărită, afecțiuni tiroidiene, hipertensiune arterială, boli cardiace, boli hepatice sau renale cronice.

Spray-uri pe bază de cortizon, în tratamente de până la trei săptămâni, pentru reducerea inflamației nazale, îmbunătățirea drenajului, prevenirea secrețiilor, a infecțiilor și ameliorarea respirației. Și acestea, dacă sunt folosite timp îndelungat, determină dependență și chiar agravarea simptomatologiei după întreruperea administrării.

Intervenția chirurgicală

Când tratamentul medicamentos nu-și mai face efectul, iar manifestările se înrăutățesc, se impune intervenția chirurgicală pentru corectarea deviației de sept, numită septoplastie. Aceasta este, adesea, însoțită de operația pentru remodelarea nasului, numită rinoplastie, caz în care  intervenția se realizează cu o echipă formată din medic ORL și medic plastician. Când simptomele amenință calitatea vieții, doar operația prin care se îndreaptă cartilajul sau porțiunea osoasă a septului, care sunt deviate, duce la vindecare.

Scris

Nepurtarea centurii de siguranță este unul din factorii de risc pentru deviația de sept.

Știai?

Deviația de sept nazal trece neobservată ani întregi sau se manifestă doar în răceli și stări alergice.

Părerea specialistului

Adrian Reboșapcă, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă

Când e nevoie de operație?

În mod tradițional, septoplastia se recomandă pe considerente clinice, atunci când deviația de sept provoacă tulburări de respirație, de miros ori edeme cronice care generează probleme cu sinusul maxilar sau cu urechea medie. În prezent, consultul ORL permite o evaluare mai acurată prin endoscopia nazală care, corelată cu parametrii clinici, permite cuantificarea deviației și obiectivarea acesteia prin imagini și măsurători.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr44/03.11.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns