Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Slăbitul, un program cât o viață

Slăbitul, un program cât o viață

Este evident că trăim într-o epocă în care imaginea primează. Uneori chiar mai mult decât ceea ce ești ca om și ca profesionist.

Majoritatea dintre noi caută soluții, uneori disperate, de a avea o siluetă de invidiat, de a arăta bine: de la diete uneori cu urmări devastatoare asupra metabolismului, asupra întregului organism, de la mersul la sală, uneori călcându-ne pe inimă, până la apelarea la intervenții chirurgicale de micșorare a dimensiunilor stomacului.

Un mix pentru succes

Oare cu toatele ar trebui să arătăm ca vedetele? Sau ar fi mai chibzuit să ne împăcăm cu noi însene și să învățăm să ne respectăm organismul? Poate ar fi mai util să ne schimbăm modul de a privi viața și pe noi, să apelăm la specialiști și programe specializate în acest sens. „Health&Wellness Coaching” este o combinație interesantă între medicină și coaching, mai exact între neuroștiințe, epigenetică și coaching. S-o luăm cu începutul!

Bianca Patac, promotorul acestui program, este medic, are 50 de ani, dar arată de 30. S-a specializat inițial în pneumologie. Apoi a făcut Facultatea de Comunicare tocmai pentru a reuși să comunice mai ușor ceea ce a învățat, pentru a face din limbajul medical un domeniu accesibil tuturor persoanelor. S-a implicat totodată în sportul pentru toți, a fost chiar președintele Federației Române Sportul pentru Toți.

Lucrând mult cu oamenii, a observat la pacienții săi efectele uneori ireversibile ale dietelor, așa că a început un doctorat în Neuroștiințe, pentru a demonstra și științific ceea ce a demonstrat practic, ajutând sute de persoane să își atingă greutatea optimă pentru sănătate și să o mențină pe termen lung. Atingând acest deziderate, persoanele în cauză au reușit să redevină nu doar mai zâmbitoare și suple, ci și, mai ales, sănătoase. Întrucât a înțeles că bolile societății moderne sunt legate de kilogramele în plus, doamna doctor Patac a aprofundat studiile în acest domeniu.

În 2002, după terminarea specializării, a ieșit din sistemul medical de stat, toate demersurile ulterioare întreprinse de ea în domeniul nutriției fiind private.

Prin punerea laolaltă a cunoștințelor acumulate în cadrul studiilor și din lucrul efectiv cu pacienții, a luat naștere programul „Health&Wellness Coaching”, o metodă care combină neuroștiințele cu epigenetica (în biologie, se referă la modul în care interacţionează genele cu mediul înconjurător pentru a crea un fenotip) și coachingul. În ce costă ea mai exact? În antrenarea genelor cu ajutorul minții, pentru a deveni persoana care ne dorim să fim. Ce are nou această metodă este în primul rând faptul că ajută persoanele să obțină și să își mențină greutatea optimă pe termen lung. Are două cabinete, unul în Cluj-Napoca și unul în București (Clinica AgeSense), în care își desfășoară activitatea. 

Beneficii X 3

● Neuroștiințe. Este vorba despre o abordare pozitivă a greutății corporale, renunțându-se la abordarea clasică, negativă, aceea de a pierde ceva: „Vreau să scap de 10-20-30 kg”. Acest lucru determină formarea unor noi conexiuni la nivelul creierului (și aici vorbim de plasticitatea creierului), ceea ce ajută la activarea unor noi comportamente legate de sănătate și longevitate. Neuroștiințele au demonstrat ceea ce practic a fost negat zeci de ani, și anume că creierul nostru are o plasticitate, adică se pot forma noi neuroni, pot apărea noi conexiuni la nivelul creierului la orice vârstă, nu doar că, odată cu vârsta, dispar neuroni.

Nu este vorba despre regim alimentar (dietă restrictivă) și regim de mișcare, doi factori de stres pentru mulți dintre noi, ci despre un stil de viață care se va mula pe obiectivul pozitiv ales, legat de greutatea corporală. Cu alte cuvinte, spune dr. Bianca Patac, „nu trebuie să mănânc 50 de grame de proteine, 30 de grame de grăsime și să alerg 5 kilimetri ca să țin regimul pentru a-mi atinge obiectivul, acela de a pierde 10-20 kg”, ci pur și simplu stabilesc acel obiectiv pozitiv, adică modul în care vreau să arăt și să mă simt, iar apoi, ceea ce voi mânca și voi face, în general, în viața mea va fi în concordanță cu obiectivul ales. Altfel spus, dieta se transformă în stil de viață.

● Epigenetică. Mediul în care trăim, felul în care reacționăm la factorii stresori influențează stilul de viață și modalitatea de răspuns al genelor. Nu se produc modificări ale acestora, ci se modifică doar modalitatea lor de răspuns, de exprimare. Cu alte cuvinte, fie se pot exprima anumite gene care ne afectează sănătatea și astfel organismul dezvoltă unele afecțiuni, fie le putem inhiba exprimarea prin stilul de viață ales și ne menținem în felul acesta sănătoși pe termen lung. Acest adevăr a fost demonstrat de către epigenetică, iar ca exemplu putem aduce cazurile de gemeni univitelini (care au aceleași gene) crescuți în familii diferite, din care unul devine supraponderal (crescut de către părinți supraponderali) și altul devine normoponderal (crescut de către părinți normoponderali).

● Coachingul în cadrul programului „Health&Wellness Coaching” asigură legătura dintre cele două științe anterior menționate, este un „catalizator“ care facilitează stabilirea și dobândirea stilului de viață în concordanță cu obiectivul ales. Totodată, prin coaching persoana în cauză asigură menținerea efectelor pozitive legate de greutatea corporală, păstrarea pe termen lung a stării de bine și a sănătății.

O reușită de lungă durată

Altfel spus, programul este un mix de sesiuni de personal coaching și training pe perioade diferite, în funcție de greutatea inițială a fiecărei persoane care intră în program. La finalul acestora, toți pacienții își vor atinge obiectivul legat de greutatea corporală și îl vor menține pe termen lung, fără regim (alimentar sau de mișcare) și fără medicație, ci doar cu un stil de viață adecvat, conștientizat și acceptat de bunăvoie.

Programul „Health&Wellness Coaching” nu este o „strategie impusă = regim“, ci este o alegere personală a unui stil de viață care îi va ajuta pe doritori să își atingă și să își mențină greutatea corporală optimă pe termen lung, să fie „sexy, sănătoși și plini de energie“, spune dr. Patac.

Să te iubești pe tine însuți este începutul unei povești de dragoste de o viață.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns