Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti!

Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti!

Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti! – Unii adoră dulciurile, alţii – mâncărurile condimentate, sunt şi cei care nu concep vreo masă fără preparate din carne. Deh, fiecare cu preferinţele lui.

Preferințele nu sunt deloc întâmplătoare, ci dictate de felul de a fi al celui tentat să le aleagă. Asta susţin psihologii. Iată ce spun despre noi, potrivit studiilor acestora, mâncărurile favorite.

Mari amatori de dulciuri

Sigur, pe primul loc se situează copiii, tuturor plăcându-le să se delecteze cât mai des cu ceva dulce. Peste ani însă, unii se debarasează de această obișnuință din anii copilăriei. Nu toţi, pentru unii atracţia spre dulciuri rămânând constantă. Iar despre ei psihologii susţin că sunt practici, perseverenţi, au o rezistenţă lăudabilă la stres. Chiar aşa stând lucrurile, îşi consumă repede doza de energie pe care o furnizează dulciurile, întrucât ajung foarte repede în circuitul sangvin, motiv pentru care, sub impulsul de a-şi reface rezervele, se vor răsfăţa cât mai des posibil cu câte ceva dulce. Neînfrânată, această atracţie poate avea însă urmări, îngrăşarea sau uneori chiar diabetul.

Cei care nu pot fără carne

Personalităţi puternice, nimic nu li se pare imposibil, spun psihologii despre cei care, dacă s-ar putea, ar mânca doar preparate din carne. În familie nu sunt prea sociabili, mai degrabă dispuşi spre autoanaliză, în permanenţă tensionaţi şi stresaţi ca nu cumva să-i indispună pe cei din jur. Nu precupeţesc niciun efort pentru un câştig material, din care cauză se vor confrunta, în urma suprasolicitărilor, cu boli de tot felul.

Iubitorii de făinoase şi produse de patiserie

Sunt blânzi şi buni, înclinaţi mai mult spre reflecţie decât spre comunicarea cu ceilalţi. Deşi, în general, nu prea au iniţiativă, îşi schimbă des locul de muncă. În familie sunt îngăduitori, neacordând atenţie criticii pe care le-o fac apropiaţii. Suferă adesea din cauza depresiilor şi a insatisfacţiilor în planul relaţiilor intime.

Cei cărora le plac mâncărurile exotice

Sunt în continuă mişcare, imprudenţi, capricioşi, supărăcioşi şi mincinoşi. Nu suportă să fie criticaţi. Nu sunt tocmai prietenii pe care să te bazezi. Nici ca şefi nu sunt prea grozavi. Îi pasionează călătoriile şi proza fantastică. Pe cât sunt de norocoşi în a câştiga bani, pe atât de uşor îi cheltuiesc. În planul sănătăţi sunt predispuşi la fracturi şi boli rare, precum pneumonia severă, adenomul hipofizar şi diabetul insipid.

Amatorii de preparate crocante şi picante sunt persoane a căror viaţă nu este prea excitantă, motiv pentru care le place să facă mult zgomot tocmai pentru a-şi da importanţă, fiind convinşi că de fapt n-o merită.

O ţigară şi un pahar cu vin după masă

Cei care nu se pot lipsi după ce au luat masa de plăcerea de a fuma şi a bea un pahar cu vin, stând cu coatele larg desfăcute pe masă, sunt aroganţi şi ahtiaţi după câştiguri materiale. Se consideră răsfăţaţi de soartă, crezând că totul li se cuvine. Intră des în conflict cu cei din familie. Copiii nu se simt în largul lor cu un asemenea părinte, iar rudele evită să-l viziteze. În planul sănătăţii, se confruntă frecvent cu dureri de cap, somn agitat, afecţiuni ale vaselor de sânge.

Orice dacă trebuie!

Mâncăcioşii care uită de ce s-au aşezat la masă sunt o altă categorie. Aducându-şi aminte în toiul unei discuţii fără sfârşit de mâncare, se mulţumesc cu câteva sendvişuri şi cafea. Au înclinaţii artistice, fiind îndrăgostiţi de pasiunile lor. Narcisişti de fel, nu-i dau prea multă atenţie partenerului de cuplu, copiilor lăsându-le toată libertatea de a face ce vor. Plătesc această uşurinţă în gândire cu afecţiuni ale glandei tiroide, distonie neurovegetativă şi afecţiuni ale intestinelor.

Cartofi neapărat!

Indivizii cărora le plac cartofii, sub toate formele în care pot fi gătiţi, sunt flegmatici, comozi, dar cu simţul datoriei la locul de muncă. Nu iau prea repede decizii, dar, când fac asta, nu au nicio îndoială că le-au luat pe cele bune. Sunt perseverenţi în atingerea scopului propus, le plac copiii, confortul, lectura şi filmele documentare. Principalele probleme de sănătate cu care se confruntă sunt legate de calculii la vezica urinară sau biliară.

Fără preferinţe

Da, sunt și persoane fără preferinţe culinare. Despre ei psihologii sunt de părere că au preocupări diverse, că le place să muncească şi în acelaşi spirit îşi cresc copiii. Invidia şi reaua voinţă le sunt total străine.

Spune-mi cum mănânci, sa-ti spun cum esti

S-ar părea că nu doar ce mâncăm, ci şi cum mâncăm ne trădează felul de a fi.

# În grabă. Cei care înghit în grabă alimentele, aproape fără a le mesteca au tendinţa de a nu trăi în prezent, ci în trecut sau în viitor;

# Meticulos. Cei care obişnuiesc să mănânce cu multă meticulozitate sunt persoane care au dificultăţi în a accepta modul de a fi al celorlalţi (evident, şi părerile acestora);

# Fără alegere. Indivizii care mănâncă orice au la îndemână au aceeaşi atitudine faţă de viaţă, se mulţumesc cu ce pică, necrezând că ar merita mai mult.

Foamea este o senzaţie fiziologică, fiind născută din nevoia de a ne hrăni pentru a supravieţui, în timp ce preferinţele culinare sunt rezultatul reacţiilor chimice din creier, generate frecvent de anumite trăiri şi sentimente.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/2018
Text: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns