Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Totul despre insomnie

Totul despre insomnie

Pasager sau cronic, un somn de proastă calitate ne influențează în mod direct buna dispoziție, activitățile zilnice, relațiile, sănătatea. Adică întreaga viață. Suferi și tu de insomnie? Află ce anume îți perturbă somnul și ce poți să faci în acest sens.    

Să dormi prost este cât se poate de neplăcut. Ne așteptăm ca, după o noapte de somn, să ne simțim odihniți și refăcuți pentru a ataca în forță provocările noii zile. Din păcate, aproape 50% din oameni se plâng că nu dorm bine, iar 9% suferă de insomnie severă.

Adevărata și falsa insomnie

N-ai închis un ochi toată noaptea? Poate fi doar o impresie. Cercetările au dovedit că, de fapt, mulți insomniaci dorm mai mult decât cred. Insomnia nu trebuie confundată cu somnul scurt. Dormi și tu doar 5-6 ore? E posibil ca atât să-ți fie suficient: durata somnului se poate scurta cu vârsta. Uneori, într-adevăr, nu dormim bine. Cu toții avem asemenea perioade. Insomniile pasagere, legate de obicei de un eveniment particular, sunt normale: ele durează câteva zile, apoi totul revine la normal.

Adevărata insomnie e atunci când tulburările de somn apar cel puțin de trei ori pe săptămână, persistă cel puțin o lună și au consecințe: te trezești obosită, ți-e somn ziua, nu te poți concentra. Dacă ai impresia că nu dormi bine, dar ziua te simți în formă și mintea îți merge brici, cel mai probabil nu suferi de insomnie.

Tipuri de insomnie

Insomnia îmbracă mai multe forme:

* Adormi greu – te culci la ora obișnuită, dar îți ia mai mult de 30 de minute să adormi. Acest tip de insomnie este frecvent la persoanele anxioase ori stresate.

* Te trezești o dată sau de mai multe ori noaptea și adormi greu la loc. Două, trei treziri pe noapte, cu adormit în 15 minute, sunt normale și tot mai frecvente odată cu vârsta.

* Adormi ușor, dar te trezești pe la 4-5 dimineața și nu mai poți adormi. Poate fi semn de depresie.

* Insomnia totală – stai trează toată noaptea. Este un tip foarte rar de insomnie.

De ce nu dormi bine

Somnul e vital, el ne permite să ne refacem fizic și psihic. În timp ce dormim, în corp se petrec, discret, multe lucruri benefice: mușchii se relaxează, organele și țesuturile se regenerează, se normalizează secreția hormonilor, se refac rezervele de energie, ne eliberăm de stres, creierul procesează informațiile de peste zi.

Din nefericire, somnul e o funcție fragilă, care poate fi perturbată de diverși factori, cel mai des fiind vinovați stresul și anxietatea: o ceartă, probleme în familie sau la serviciu, un examen, greutăți financiare. Alte cauze ale insomniei: depresia, menopauza (30-40% din femei au insomnii la menopauză, probabil legate de bufeuri și transpirațiile abundente), vârsta înaintată, unele afecțiuni (diabet, hipertiroidie, probleme cardiovasculare sau neurologice, o maladie infecțioasă, apnee de somn), unele medicamente (corticoizi, decongestive, diuretice, betablocante, antidepresive). 

Nu de puține ori, motivul pentru care nu dormim bine e condiționat de obiceiurile de zi cu zi: consumăm alcool sau alimente prea condimentate înainte de culcare, bem prea multă cafea, fumăm mult, mâncăm copios la cină, stăm până târziu la televizor.

Insomnia îmbolnăvește

Dacă un somn bun are doar avantaje pentru starea ta de bine, lipsa lui, mai ales dacă se prelungește, îți afectează sănătatea și chiar îți dă viața peste cap, generând numeroase tulburări și probleme: ești somnolentă, te simți obosită ziua, ești constant stresată și anxioasă, te irită orice fleac, ești mai mereu prost dispusă, îți scade vigilența, nu te poți concentra, memoria îți joacă feste, te doare des capul, îți scade imunitatea. Și asta nu e tot. Să nu dormi bine înseamnă un risc mai mare să suferi de hipertensiune arterială, obezitate, depresie, tulburări de comportament. În plus, studiile au scos la iveală că persoanele care au somnul perturbat sunt mai predispuse la abuzul de alcool sau de substanțe ce dau dependență și au un risc mai mare să fie implicate în accidente casnice și auto. Așadar, cu insomnia nu-i de glumit! Trebuie neapărat să iei măsuri.

Ce te ajută să-ți regăsești somnul

Obiceiurile proaste legate de somn prind repede rădăcini și duc la dereglarea bioritmului somnului. Dacă în ultima vreme ai observat că te chinuiești să adormi, iată câteva sfaturi:

* Bagă-te în pat numai când ți-e somn. Înainte de culcare, alungă gândurile negative.

* Dacă au trecut 20 de minute și nu ai adormit, ieși din dormitor și fă ceva relaxant: citește, ascultă muzică ambientală, meditează.

* După ora 16, nu mai consuma stimulente: cafea, ceai verde sau negru, băuturi cu cofeină.

* Creează o atmosferă liniștitoare în dormitor: fără televizor sau computer, cu lumină blândă, pijamale și așternuturi confortabile, liniște. Aerisește bine camera și ai grijă ca temperatura să nu depășească 20°C.

* Nu face baie fierbinte înainte de culcare, care mărește temperatura corpului, ceea ce împiedică adormirea. Organismul se pregătește de somn scăzându-și puțin temperatura.

* Mănâncă ușor seara. Evită carnea, care stimulează vigilența, dar și grăsimile, prăjelile și sosurile, care încetinesc digestia. În schimb, bea o cană cu lapte cald îndulcit cu miere sau un ceai din plante (de exemplu de tei).

* Străduiește-te să te eliberezi de stres. Încearcă orice activitate care te relaxează: ieși cu prietenii, uită-te la comedii, ascultă muzică, ține un jurnal, plimbă-te, fă drumeții.

Urmează acest program măcar câteva săptămâni. E posibil ca în primele nopți să stai multă vreme la bucătărie sau în living, dar respectând sfaturile de mai sus îți vei regăsi treptat ritmul normal de somn. Trebuie să ai răbdare!

Remedii naturale

Plantele, alături de o bună igienă de viață, îți sunt aliați de nădejde în regăsirea somnului odihnitor. Ele nu dau dependență și favorizează somnul natural. De reținut că leacurile naturii își fac efectul mai lent, deci va fi nevoie să urmezi tratamentul cel puțin două săptămâni ca să obții rezultate. Iată plantele care te ajută să învingi insomnia:

* Infuzia de valeriană sau tei (o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită) alungă gândurile negre care te împiedică să adormi. Bea o cană cu infuzie spre sfârșitul după-amiezii și una înainte de culcare.

* Macul de California este un anxiolitic natural, recomandat în caz de dificultăți de adormire, anxietate sau coșmaruri. Bea un ceai (două lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită) seara, cu o oră înainte de culcare.

* Passiflora îți redă treptat somnul de calitate, alungând stresul acumulat peste zi. Bea zilnic 3-4 căni de infuzie (o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită). Dacă trezirile nocturne sunt frecvente, optează pentru tandemul valeriană-păducel timp de 1-2 săptămâni și abia apoi treci la passiflora.

Du-te la medic dacă:

* se întâmplă frecvent să nu dormi bine;

* ești deseori obosită sau somnolentă pe parcursul zilei;

* faptul că nu dormi bine te împiedică să-ți vezi eficient de activitățile curente;

* partenerul ți-a spus că sforăi zgomotos și că uneori pare că ți se oprește respirația (apnee de somn);

* urmezi un tratament pentru o maladie cronică (diabet, hipertensiune) și bănuiești că medicamentele sunt cele care îți tulbură somnul;

* insomnia a apărut brusc, aparent fără motiv și este însoțită de alte simptome (respiratorii, alergice, dureri, temperatură). În acest caz, poate trăda o afecțiune.

Medicul va încerca să stabilească motivul tulburării de somn, iar dacă este nevoie, îți va prescrie hipnotice sau anxiolitice. De reținut că nu e indicat să iei aceste medicamente mai mult de patru săptămâni, întrucât provoacă dependență.

Când îngrijorarea devine obsesie…

Când nopțile albe curg una după alta, teama că iar vei fi trează o jumătate de noapte poate deveni obsesie. Cele mai mari erori pe care le poți comite sunt să te îngrijorezi că n-o să poți dormi și să-ți repeți obsesiv că trebuie să dormi cu orice preț. Procedând așa, vei fi și mai stresată; or, somnul presupune exact contrariul: abandon, nu neliniște. Câteva nopți în care nu dormi „ca un bebeluș“ nu-ți vor ruina sănătatea. Organismul tău e mai rezistent decât crezi!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.44/9.11.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns