Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Trucuri rapide pentru trupuri de silfide

Trucuri rapide pentru trupuri de silfide

Nu-ți recomandăm vreo cură de slăbire fulger, ci doar câteva schimbări mici în alimentaţie, cu efecte mari şi rapide.

La cât de interesate de slăbit sunt femeile înainte de sărbători sau de ocaziile speciale din viaţa lor, este foarte posibil ca dietele stricte să fie mai populare decât obiceiurile şi tradiţiile de care aceste momente sunt, teoretic, însoţite. Din păcate, aproape 100% din aceste cure de slăbire fulger sunt brusc suspendate la momentul festiv şi nu beneficiază de nicio continuitate de comportament alimentar după acest punct. Iar asta se traduce nu numai prin recuperarea kilogramelor topite pe repede-nainte, ci şi prin înmulţirea lor faţă de numărul iniţial, dat fiind că organismul a perceput acea perioadă restrictivă drept una de avarie, iar acum acumulează tot ce poate, pregătindu-se pentru episoade similare.

Acesta este unul dintre cele mai mari neajunsuri ale dietelor rapide, însă nici pe departe singurul. Prin urmare, nu încurajăm astfel de comportamente alimentare şi îţi propunem o altă strategie de pierdut rapid kilograme – de fapt, mai ales centimetri – într-o perioadă scurtă, dar cu urmări benefice asupra organismului şi siluetei pe termen lung, dacă respectarea acestor principii va deveni parte a stilului tău de viaţă.

Mănâncă inteligent şi posteşte intermitent

Fiecare dintre aceste recomandări produce efecte vizibile asupra siluetei, chiar şi după o săptămână de aplicare, însă rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât mai multe din aceste principii alimentare sunt urmate simultan. Iar pentru o transformare şi mai uimitoare, ar trebui ca ele să fie integrate într-un stil de viaţă activ, cu cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi. 

Iată micile schimbări din regimul alimentar cu mari efecte pe cântar:

Renunţă la zahărul adăugat!

Începând cu cel pe care-l pui tu în cafea şi terminând cu cel pe care-l pun producătorii în majoritatea alimentelor, dintre care, poate, consumi zilnic: pâine, cereale pentru lapte, mezeluri, gustări (covrigei, sticksuri, chipsuri, grisine, produse de patiserie), mâncare gătită, sosuri (muştar, ketchup), conserve, chiar şi unele iaurturi! Deja nu mai vorbim despre dulciuri în sine şi băuturi răcoritoare – acestea sunt oricum scoase din calcul de orice dietă şi de un stil de viaţă sănătos – ci despre detectarea zaharurilor din produsele procesate (sub diverse denumiri, de exemplu: dextroză, lactoză, sirop invertit de zahăr etc.) şi eliminarea lor din regimul nostru alimentar.

De asemenea, ai mare grijă nu compensezi această „lipsă“ prin consumul de fructe. Rămâi la un măr sau o banană ori 2-3 prune pe zi, pentru că şi zaharurile din fructe, dacă intră în organism în exces şi nu sunt consumate prin activitate fizică susţinută, se depun exact la fel ca zahărul adăugat: în zona mediană a corpului. Zaharurile sunt responsabile pentru ceea ce este denumit în limbaj popular „colac de grăsime“. Şi tot în această zonă vei vedea primele rezultate odată ce renunţi la zahărul adăugat.

Scade cantitatea de sare.

Normal că „sarea în bucate“ e gustoasă şi chiar bună pentru sănătate – reglează tensiunea arterială, contribuie la buna funcţionare a creierului şi a musculaturii – însă nu avem nevoie de atâta sare zilnic pe cât ne închipuim. În timp ce recomandarea este de 4 grame de sare pe zi pentru un adult (cam o linguriţă), consumul real este de aproximativ 10 grame, adică de două ori mai mult! Şi ştii ce face sarea în exces siluetei tale? Reţine lichidele în ţesuturi, adică te face „pufoasă“.

Ţine minte că, oricum, o mare parte din necesarul de sare ţi-l iei din carne, legume, lactate, nuci, seminţe, iar în cazul în care n-ai renunţat deja la alimentele nocive enumerate la punctul unu, pline şi de sare, nu doar de zahăr, ai şi depăşit de mult cantitatea zilnică recomandată. Aşa că renunţă, măcar de test, să pui sare la gătit, şi vei vedea diferenţa de centimetri mai ales în zona gambelor şi mâinilor în câteva zile.

Creşte raţia de proteine.

Există nenumărate studii făcute atât pe bărbaţi, cât şi pe femei, pe sportivi sau pe persoane cu o viaţă normal activă, studii care au ajuns, în mare, la aceeaşi concluzie: o creştere a aportului zilnic de proteină a condus, în timp, la o scădere în greutate a subiecţilor. De exemplu, o cercetare făcută în 2005 la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington a scos la iveală femeile al căror aport zilnic de proteine a crescut de la 15% la 30% din totalul aportului caloric au început să consume, în timp, tot mai puţine calorii, ajungând la o scădere de aproximativ 441 de calorii pe zi (cu variaţii de ± 63 de calorii pe zi). Şi asta pentru că organismul arde mai multe calorii pentru digestia proteinelor, iar senzaţia de saţietate pe care ele o produc este de lungă durată. Aceasta a condus la o scădere cu aproximativ cinci kilograme în decurs de 12 săptămâni.

„Minunea“ s-a petrecut doar prin dublarea cantităţii de proteine consumate zilnic, fără a schimba nimic altceva în dieta lor. Îţi dai seama ce rezultate ai obţine dacă, împreună cu acest truc, ai mai folosi şi din celelalte pe care ţi le recomandăm? Şi nu uita: nu trebuie să mănânci un piept de pui la fiecare masă pentru a-ţi face necesarul de proteine, ci poţi miza şi pe multe alte alimente bogate în acest nutrient: iaurt grecesc, brânză de vaci, ouă, peşte (ton, somon, halibut, sardine etc.), leguminoase, unt de arahide, nuci, tofu, quinoa, broccoli, soia.

Bea apă cât trebuie.

Un alt obicei dăunător care adună lichidele în ţesuturi este consumul insuficient de… lichide! Teoretic, auzi cam peste tot că trebuie să bei cel puţin doi litri de apă pe zi şi ţi se pare enorm, nu încerci să consumi nici măcar jumătate, te laşi păgubaş înainte să încerci măcar. Practic, noile recomandări privind consumul de apă nou-venite din SUA (de la Academia Națională de Științe, Inginerie şi Medicină) spun că o femeie cu vârsta între 19 şi 30 de ani trebuie să consume în jur de 2,7 litri de lichide pe zi, iar 20% din această cantitate provine, de regulă, din mâncare (cum ar fi ciorbele sau laptele cu cereale).

Acum câţiva ani, recomandările privind parametrii consumului de apă vorbeau despre 30 de mililitri per kilogram corp; se pare, însă, că aceste recomandări sunt revizuite, de fiecare dată, în sensul creşterii cantităţilor. Prin urmare, problema consumului insuficient de apă este una reală; şi la fel de real îşi arată impactul şi asupra siluetei. Aşa că începe să bei apă şi să pierzi centimetri!

Posteşte intermitent.

Această recomandare n-are nimic de-a face cu vreun ritual religios, ci se referă, pur şi simplu, la abţinerea de la mâncare o anumită perioadă de timp. Teoretic – şi conform recomandărilor specialiştilor în nutriţie – între două mese sau gustări ar trebui să treacă cel puţin trei ore. Practic, nici măcar nu ne mai dăm seama când mai băgăm câte ceva în gură şi pornim iar maşinăria atât de complexă a digestiei, care are nevoie de un program cât mai bine definit de odihnă.

Prin urmare – şi prin inspiraţie din culturile orientale şi din stilul de viaţă al omului preistoric – a fost născocită această tehnică a postitului intermitent. Unii o fac pentru 24 de ore de două ori pe săptămână, alţii în ture de câte 16 ore zi de zi (de exemplu, mănânci doar mesele dintre orele 8 şi 16 sau dintre 12 şi 20, după cum îţi permite programul şi obişnuinţa). Beneficiul major pentru organism este schimbarea profilului hormonal astfel încât depozitele de grăsime sunt mai uşor accesate pentru ardere în vederea obţinerii energiei. Acesta, combinat cu aportul caloric mai scăzut decât în zilele când mănânci normal, duce la scăderi rapide în greutate.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns