Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Uleiul de chimen negru, remediul misterios

Uleiul de chimen negru, remediul misterios

Uleiul de chimen negru, remediul misterios – Cine a mâncat vreodată pâine turcească știe deja gustul aromat al seminţelor negre. Dar chimenul negru este mai mult decât un condiment. Semințele de chimen negru (Nigella sativa) sunt folosite de peste 2000 de ani ca remediu pentru multe boli.

Ce s-ar întâmpla dacă am spune că există o plantă care are atât de multe substanţe vindecătoare, astfel încât multe boli nu au nicio şansă în prezenţa ei? Seminţele de chimen negru (a nu se confunda cu cele de susan) au o reputaţie istorică, fiind un leac împotriva multor probleme de sănătate.

Condiment, leac, parfum

În cazul în care nu ai auzit de chimen negru, atunci acest lucru este, cel mai probabil, pentru că acest condiment, folosit mai mult în lumea orientală, este cunoscut la noi mai ales sub numele de negrilică. Este cunoscut de altfel și ca ingredientul aparte din celebra telemea de Brăila. Semințele sunt folosite ca remediu natural și condiment, dar și ca ingredient în parfumuri. Uleiul presat la rece conține toți acizii grași esențiali, pe care organismul nu-i poate produce, și care sunt implicaţi în aproape toate procesele metabolice în organism.

Uleiul de chimen negru.

Ingrediente eficiente

– Beta-carotenul, sau pro-vitamina A, păstrează pielea sănătoasă, îmbunătățește structura părului, asigură sănătatea ochilor, întărește sistemul imunitar.

– Biotina, o vitamină din grupul B, este esențială pentru metabolism, și are un rol important și în menținerea frumuseții părului, pielii şi unghiilor.

– Acidul folic, de asemenea o vitamină din grupul B, intervine în producţia de celule roşii din sânge.

– Magneziul este un mineral ce asigură sănătatea mușchilor, inclusiv a inimii, şi ameliorează funcţia nervoasă, fiind vital și pentru metabolismul energetic.

– Seleniul protejează celulele şi este implicat în procesele de detoxifiere.

– Vitaminele B1, B2 și B6 sunt importante pentru funcția nervoasă și cerebrală, în reglarea metabolismului, susțin performanţa intelectuală, echilibrul mental.

– Vitamina C întăreşte apărarea naturală, ştim, dar și facilitează absorbția fierului din alimente, acționează ca antioxidant puternic şi, astfel, este esenţială pentru protecţia celulelor. În plus, stimulează formarea de colagen, ceea ce înseamnă piele mai fină și mai frumoasă.

– Aminoacizii esenţiali sunt cele mai importante componente ale proteinelor, în organism, fără de care sinteza de hormoni și enzime nu ar fi posibilă, şi nici metabolismul nu ar fi funcţional.

Excelent antiioxidant

Uleiul din semințe de chimen negru este analgezic, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, putând fi folosit cu succes pentru tratarea infecțiilor. În amestecuri de uleiuri pe bază de plante, este folosit pentru ameliorarea tulburărilor gastrice, icter şi boală hepatică, protejând ficatul și rinichii. Grație calităților antioxidante, oferă protecţie la stresul oxidativ. Îmbunătățește sensibilitatea la insulină, putând fi folosit, ca terapie complementară, de către diabetici.

Acizii grași, în special acidul linoleic, din uleiul de seminţe de chimen negru pot ameliora simptomele alergice.

♥ Căderea părului este, de multe ori, cauzată de lipsa de biotină și seleniu și poate fi tratată eficient cu ulei de chimen negru.

Ajută în ADHD

Deficitul de atenţie și hiperactivitatea este o afecțiune comună printre copii şi este tratată, frecvent, cu medicamente puternice, care pot determina reacţii adverse considerabile şi consecinţe pe termen lung. Uleiul de chimen negru este benefic datorită acţiunii sale blânde şi efectelor adverse inexistente. Astfel, uleiul de seminţe de chimen negru afectează pozitiv capacitatea de concentrare, care este adesea limitată la copiii cu ADHD. De asemenea, ameliorează problemele de somn. Deoarece copiii cu ADHD suferă adesea de anxietate, echilibrarea stării de spirit afectează pozitiv întreaga familie. Dacă folosești uleiul din semințe de chimen negru ca tratament, e necesar să consulți medicul.

Uleiul de chimen negru.

Cum se ia, cum se foloseste uleiul de chimen negru

Pentru a consolida sistemul imunitar, este recomandabil să iei o linguriță de ulei din semințe de chimen negru, pe zi, cu aproximativ o oră înainte de micul dejun. Pentru a atenua aroma intensă, uleiul poate fi amestecat cu puțină miere sau un suc proaspăt stors. În bolile autoimune sau pentru prevenirea cancerului, se administrează câte o linguriță, de trei ori pe zi. În ambele cazuri, consumul concomitent de usturoi proaspăt poate fi foarte util.

♥ Calitatea seminţelor de chimen negru este extrem de importantă. Prin urmare, alege numai ulei presat la rece, din semințe ce provin din cultivarea ecologică a plantei.

♥ Semințele au o aromă picantă, cu un uşor gust de nucă, sunt foarte versatile, putând fi folosite într-o mare varietate de mâncăruri, de la pâine la tocănițe, orez și salate

♥ Pulberea din semințe de chimen negru, amestecată cu apă, formează o substanţă lipicioasă, similară gelului din semințe de Chia, ce poate fi utilizată ca înlocuitor pentru ouă, pentru pregătirea produselor de patiserie fără gluten.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/2018
Text: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pexels.com

 

Comments

comments

One thought on “Uleiul de chimen negru, remediul misterios

Lasă un răspuns