Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Un copil? Nu acum! La ce metode contraceptive apelezi

Un copil? Nu acum! La ce metode contraceptive apelezi

În toate mediile există informații legate de contracepție, însă anual apar aproape un milion de sarcini nedorite. În jur de 700.000 de femei recurg la avort, dintre care 35.000 sunt minore.

Metodele contraceptive sunt la îndemâna tuturor, ba chiar gratis dacă apelezi la serviciile unui cabinet de planificare familială și contracepție. La suferința adusă de o inter­venție chirurgicală se adaugă riscul de infecție sau chiar de sterilitate ulterioară. Te întrebi, firesc, de ce atât chin când ai putea să te bucuri de viață apelând la metoda de contracepție care ți se potrivește. Poți alege momentul când vrei să fii mamă, iar copilul să fie o bucurie, nu o corvoadă căreia să te chinuiești să-i faci față. Toate metodele de contracepție vin cu avantaje și dezavantaje, dar scopul lor este împiedicarea apariției unei sarcini, iar eficiența trebuie să primeze, spun medicii. Pentru a alege în cunoștință de cauză, am încercat să aflăm cele mai interesante informații despre pilulele contraceptive și prezervative, metodele contraceptive cel mai des utilizate, și am invitat trei specialiști să ne vorbească despre cele mai noi și controversate metode de contracepție.

Prezervative
Eficiență 85-98%

Nu mai au nevoie de nicio prezentare, toată lumea știe cum se folosesc, așa că ne-am gândit să-ți spunem care sunt greșelile frecvente în utilizarea lor.

  • Dacă prezervativul este pus la mijlocul actului sexual, efectul este aproape zero.
  • Nu se lasă spațiu în vârf pentru lichidul seminal fiindcă prezervativul se poate rupe.
  • Folosirea lubrifianților pe bază ulei deteriorează latexul.
  • Cercetările arată că mulți folosesc un prezervativ de două ori!

Istoria prezervativului nu este foarte clară. Unii susțin că primul a fost făcut dintr-un maț de oaie sau porc, iar în secolul al XVI-lea, erau din in. Senzații tari! Abia în 1944 a fost brevetat cel din cauciuc.

Pilule contraceptive
Eficiență 95%

Estrogenul din pilule are numeroase efecte secundare, de la cele mai simple – sângerare între menstre, modificări ale secreției, infecții vaginale, sensibilitate la contactul sexual, retenție de lichide, luare în greutate – până la risc de infarct și hemoragii cerebrale.

În anumite situații, nu se recomandă pilulele contraceptive: femeia are peste 35 de ani, fumează foarte mult, suferă de hipertensiune, hipercolesterolemie, diabet sau lupus.

Deși e indicat să consulți medicul înainte să alegi contraceptivele orale, dozele de estrogen au scăzut foarte mult în ultima vreme, păstrându-și eficiența. Dacă atunci când au fost inventate doza de estrogen era de 150 micrograme pe zi, azi pilulele au numai 20 de micrograme, diminuându-și considerabil efectele secundare.

Unele medicamente scad efectul pilulelor: antibioticele, antidepresivele, antifungicele, pastilele pentru tratamentul TBC, precum și unele suplimente naturale. Contraceptivele masculine se află în studii.

Dr. Silviu Istoc

medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover

Sterilet
Eficiență 99%

Dispozitivul se introduce în cavitatea uterină, împiedicând cuibărirea ovulului. E de diverse tipuri: simplu (din plastic), din cupru (mecanism chimic), cu progesteron (mecanism hormonal). Dispozitivul trebuie inserat și extras de medic.

Plusuri: odată inserat, oferă o protecție de până la zece ani, în funcție de tipul steriletului. Nu influențează actul sexual, iar femeile pot controla poziția steriletului prin verificarea firelor: dacă sunt mai scurte sau mai lungi decât de obicei e semn că acesta nu mai e în poziția corectă și efectul contraceptiv scade. Prin aceeași metodă, verifici colul uterin: dacă se simte capătul steriletului ieșind din canalul cervical, trebuie să mergi la medic pentru repoziționarea steriletului.

Minusuri: ambele tipuri de sterilet acționează prin iritația locală a endometrului, fiind corpuri străine. Având un grad constant de inflamație ușoară, ovulul fecundat nu se implantează. Imediat după inserție, menstruațiile pot fi mai abundente. De asemenea, la femeile care utilizează această metodă contraceptivă, afecțiunile inflamatorii complică frecvent bolile cu transmitere sexuală. E nevoie de controale genitale mai dese, pentru monitorizare. Ai grijă și la absorbante – cele interne sunt mici și pot să iasă.

Este accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau de faptul că au născut ori nu. Dacă nu există contraindicații, el poate fi folosit ca metodă de contracepție de lungă durată, dar și de urgență (doar cele din cupru montate în primele cinci zile de la contactul sexual neprotejat).

Diafragmă
Eficiență 85%

Diafragma este o cupolă moale din cauciuc care acoperă colul uterin. Ea blochează pătrunderea spermatozoizilor în uter și trompe, unde s-ar putea întâlni cu ovulul. Funcționează ca barieră între lichidul spermatic și colul uterin, dar și ca suport pentru spermicid.

Plusuri: poate fi introdusă înaintea actului sexual, nu influențează desfășurarea lui. La final, diafragma trebuie să rămână în vagin cel puțin șase ore, dar nu mai mult de 24, adăugându-se un spermicid înainte de contact.

Minusuri: este nevoie de ceva timp până la învățarea mânuirii și controlului poziției corecte. Trebuie utilizată în combinație cu spermicidele sub formă de cremă sau gel.

Pentru stabilirea dimensiunilor potrivite, este necesar un consult medical.

Cupolă cervicală
Eficiență 92-96%

Această metodă contraceptivă este o versiune mică a diafragmei, fiind făcută dintr-un cauciuc mai gros, fixat de medicul specialist. Cupola, ținută în loc prin absorbție și parțial umplută cu gel sau cremă contraceptivă, este introdusă astfel încât să acopere cervixul.

Plusuri: dacă actul sexual este repetat, nu e necesară aplicarea spermicidului, dar trebuie să se verifice dacă se află cupola în locul indicat.

Minusuri: rata sarcinii crește când cupola este folosită mai mult de 72 ore odată. Se rupe sau crapă și apar infecții ori inflamații. Cupola cervicală nu li se potrivește și nu le poate fi fixată cu ușurință tuturor femeilor. În acest caz, trebuie să se folosească altă metodă contraceptivă.

E indicată când forma vaginului permite fixarea acesteia. Trebuie să rămână în aceeași poziție cel puțin șase ore după actul sexual. Din cauza presiunii exercitate de cupolă pe pasajul urinar, cistita este una dintre problemele des întâlnite.

Dr. Mirela Popa

medic primar ginecolog și specialist al campaniei „Planifică Neprevăzutul

Pilula de a doua zi
Eficiență 99%

Spre deosebire de majoritatea metodelor contraceptive care se folosesc înaintea sau în timpul actului intim pentru a preveni apariția sarcinii, pilula de a doua zi se utilizează (cât mai curând posibil) după contact. Hormonul din compoziția sa împiedică sau amână eliberarea ovulului, evitând astfel instalarea sarcinii. Este disponibilă în farmacie fără prescripție medicală și este eficientă 72 de ore de la contactul sexual.

Plusuri: e o opțiune rapidă și sigură de a corecta o greșeală (omiterea contracepției sau accidente precum ruperea sau alunecarea prezervativului, neadministrarea a mai mult de două pastile din folia de anticoncep­țio­nale). Este sigură pentru organism, nu afectează în niciun fel fertilitatea femeii și nu provoacă avortul (pastila abortivă este diferită, fiind administrată numai sub supravegherea medicului).

Minusuri: menstruația următoare apare cu circa șapte zile mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit, utilizarea frecventă face imposibil de anticipat următoarea menstră, afectează regularitatea ciclului.

Este o măsură de urgență, nu pentru utilizarea regulată. Nu lua medicamente care limitează eficiența pilulei și nu consuma suc de grepfrut, fiindcă  anulează acțiunea acesteia. 

Inel contraceptiv
Eficiență 99%

Este o metodă modernă foarte eficientă. Se introduce în vagin de către femeie și este eficient timp de trei săptămâni, după care se îndepărtează. După o pauză de șapte zile, perioadă în care apare menstruația, se pune un nou inel contraceptiv.

Conține doi hormoni ce inhibă ovulația: estrogen și progesteron. Odată introdus inelul, hormonii sunt absorbiți prin mucoasă direct în sânge.

Plusuri: se aplică ușor și nu se administrează zilnic. Contra­cepția nu este influențată de tulburările gastrointestinale sau de anumite episoade digestive.

Minusuri: apar efecte secundare din cauza estrogenului și nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.

Calendarul utilizării inelului este similar cu cel al pilulelor contraceptive, inelul având o concentrație mai mică de estrogeni, respectiv de 15 micrograme pe zi.

Spermicide
Eficiență 75-85%

Reprezintă o barieră locală a cărei utilizare se află sub controlul exclusiv al femeii. Acestea pot fi sub formă de tablete, ovule, geluri sau creme și se utilizează/aplică cu 10-30 de minute înainte de contactul sexual. Spermicidele distrug spermatozoizii și capacitatea de a fecunda ovulul.

Plusuri: sunt o opțiune nehormonală, potrivită doar în cazul contactelor sexuale ocazionale.

Minusuri: eficiența depinde de corectitudinea utilizării. Efectul durează mai puțin de o oră. Spermicidele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Spermicidele cresc riscul transmiterii HIV și hepatitelor B și C, întrucât conțin substanțe chimice care irită mucoasa vaginului, celulele devenind mai vulnerabile la virusuri.

Dr. Andreas Vythoulkas

medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Contraceptive injectabile 
Eficiență
99%

Este o metodă contraceptivă nouă. Se injectează subcutanat o cantitate mai mare de hormoni decât în cazul pilulelor anticoncepțio­nale, așa că blocajul hormonal este de lungă durată – trei injecții efectuate la un anumit număr de zile oferă protecție pentru un an întreg. Eficiența injecțiilor este ridicată. Se fac numai de către medic, în clinici.

Plusuri: nu trebuie ținută evidența zilnică, așa cum se întâmplă în cazul pilulelor. Nu conțin estrogen și nu predispun în felul aceasta la embolie pulmonară, atac cerebral și infarct miocardic.

Minusuri: înainte de administrarea lor, este nevoie de un control amănunțit, pentru că nu sunt indicate celor care au chisturi ovariene, probleme cu tiroida, hipertensiune arterială. Este posibil să crească pofta de mâncare și nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Cea dintâi injecție e bine s-o faci în primele patru zile ale ciclului menstrual. Spune-i ginecologului ce medicamente iei, întrucât unele interacționează cu efectele injecției. Nu sunt recomandate femeilor care suferă de osteoporoză sau celor peste 35 de ani.

Ligatura trompelor uterine
Eficiență: 100%

Este o metodă controversată, în unele țări fiind interzisă. În mod normal, această procedură ar trebui practicată numai dacă o impun condițiile medicale, nu altfel. Odată legate, trompele uterine nu mai sunt funcționale, deci femeia nu mai poate să conceapă pe cale naturală. E posibil însă prin intermediul fertilizării in vitro, procedură care nu implică trompele uterine, deoarece transferul embrionilor se face direct în uter. Pe de altă parte, există posibilitatea de a repermeabiliza trompele uterine, însă procedura este riscantă, iar ulterior există un risc crescut de apariție a sarcinii extrauterine.

Plusuri: poate fi făcută în timpul unei operații de cezariană; de aceea, nu trebuie o incizie specială pentru această operațiune.

Minusuri: trebuie privită ca o metodă ireversibilă. Există paciente care se răzgândesc după aceea, așa că e bine ca decizia să fie luată în deplină cunoștință de cauză.

Implant de contracepție
Eficiență
100%

Este vorba de un implant cu progesteron, o metodă contraceptivă care se bazează pe inhibarea ovulației. E cea mai eficientă metodă contraceptivă care permite activitatea sexuală. Durata sa activă este între trei și cinci ani. Poate fi aplicată numai de medicul specialist, pentru că presupune o injecție subcutanată.

Plusuri: este o metodă cu protecție foarte ridicată, pe o perioadă mare, ce începe chiar din primele 24 de ore de la injectare. Implantul poate fi extras oricând dacă între timp se dorește obținerea unei sarcini.

Minusuri: înainte de folosire, este nevoie de un control la medicul de specialitate pentru a exclude bolile de ficat, problemele la nivelul sânilor, tulburările de coagulare. Implantul poate să prezinte un disconfort local. E posibil să existe sângerări neregulate în primele șase luni de la implantare.

De câțiva ani, a apărut un cip cu rol contraceptiv. Prin impulsuri electrice, timp de 30 de minute se oprește procesul de fertilizare declanșat de organism. Cipul poate fi activat cu o telecomandă, de la distanță.

Metoda calendarului
Eficiență 35%

Este o metodă contraceptivă veche și cu o eficiență scăzută. Practic, se ține socoteala zilelor fertile, iar în acestea nu trebuie să existe contact sexual. Eficacitatea scăzută vine din faptul că zilele fertile diferă de la o lună la alta și în felul acesta este foarte ușor să apară o sarcină.

Plusuri: este o metodă care nu presupune niciun fel de costuri ori logistică și de aceea se poate spune că se află la îndemâna oricui.

Minusuri: eficiența scăzută este principalul minus, la care se adaugă lipsa de protecție în fața bolilor cu transmitere sexuală.

Dacă vrei să folosești această metodă, mai întâi trebuie să monitorizezi zece cicluri, pentru a vedea care este cel mai scurt și care e cel mai lung, apoi să scazi din ciclul scurt 18 zile pentru a afla prima zi fertilă și 11 zile din cel lung pentru a stabili ultima zi a acestei perioade.

Citește și:

Esti gravida si ai racit? Iata ce e de facut!

Mituri despre fertilitate

Fibromul uterin – e nevoie de operatie?

Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns