Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Urgențele stomatologice în vremea pandemiei

Urgențele stomatologice în vremea pandemiei

După cum bine știm cabinetele stomatologice au fost închise în această perioadă, din cauza pericolului de infectare cu coronavirus. Totuși, afecțiunile, durerile vin pe neașteptate, în cel mai nepotrivit moment, indiferent de vârstă.

 

Am vrut să aflăm ce-i de făcut în caz de urgență stomatologică, așa că am stat de vorbă cu dna dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializat în estetică dento-facială, și care are o experiență în domeniu de 16 ani si de peste 4.000 de cazuri tratate (ancaoltean.ro, Facebook https://www.facebook.com/drAncaOltean/). Iată ce am aflat:

 

Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont

În perioada aceasta, cabinetele stomatologice sunt închise. Totuși, oamenii au diverse probleme stomatologice, fie acute, fie cronice. Cum poate pacientul să-și dea seama dacă e o urgență reală?

Urgența medicală implică durere acută, astfel încât pacientul este obligat să se prezinte la camera de gardă sau să solicite serviciul de ambulanță 112, dacă nu se poate deplasa.

Având în vedere că riscul de contaminare cu virusul SARS -Cov-2 între pacient și echipa medicală este ridicat, iar anumite manopere de tratament stomatologic (folosirea turbinei, a air-flow-ului) generează aerosoli de salivă din cavitatea bucală care contaminează spațiul din cabinet (unit dentar, suprafețe de lucru), activitatea cabinetelor medicale a fost întreruptă temporar.

Ce soluții au în această perioadă cei cu urgențe reale? Dar cei aflați în tratament sau care poartă un aparat dentar ce trebuie strâns periodic? Se pot face investigații medicale, cum ar fi o radiografie dentară?

În aceasta perioadă, pot fi rezolvate doar urgențele dentare, celelalte tipuri de tratamente au fost sistate prin oprirea temporară a activității cabinetelor dentare. Deci, până ce se va putea relua activitatea, pacienții purtători de aparate dentare nu vor putea beneficia de controlul aparatului dentar. Totuși, noi ținem legătura cu toți pacienții noștri, telefonic, prin whatsapp sau skype, astfel încât, dacă apar situații deosebite, să îi putem îndruma să găsească soluții la îndemână.

Sunt doar câteva cabinete avizate de Direcția de Sănătate Publică. Acestea au achiziționat echipamente speciale de protecție a personalului și a pacientului și aparate speciale pentru dezinfecția aerului din cabinet, măsuri obligatorii pentru asigurarea urgențelor în condiții de maximă siguranță.

 

Ne-ați putea da câteva exemple de urgențe medicale ce nu suferă amânare?

Conform directivelor DSP, sunt considerate urgențe stomatologice afecțiuni care implică:

– procese inflamatorii ale dinților (pulpita-inflamarea țesutului pulpar, parodontita apicală acută, abcesul dentar, celulitele, pericoronarite ale dinților incluși);

-inflamații sau sângerări survenite după extracții dentare;

-traumatisme dento-alevolare însoțite de fracturi dentare sau avulsii dentare;

-fracturi ale oaselor maxilare care necesită imobilizare;

-afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.

În orice situație care implică durere nu este indicată automedicația cu analgezice, antiinflamatoare sau antibiotice fără specificații concrete de la medicul curant. Cel mai bine este să luați legătura cu acesta prin orice mijloc de comunicare și să urmați sfaturile ce vi le dă.

 

Ce facem concret dacă brusc ne apucă durerea de măsea sau ne cade o lucrare? Încotro o luăm ca adulți? Dar cu copiii unde putem merge? Ce putem face?

Exista o listă publicată pe site-ul DSP cu acele cabinete care asigură urgențele în această perioadă: http://dspb.ro/diverse/tabel-stomatologice-27.pdf. Este recomandat să sunați la unul dintre aceste cabinete, pentru a se putea face un triaj telefonic și pentru a se constata nivelul urgenței. Există și situații în care pacientul poate fi îndrumat să își gestioneze singur situația, care poate nu este o urgență majoră.

În cazul în care nu puteți contacta sau nu aveți un medic curant, contactați Direcția de Sănătate Publică sau sunați la 112, serviciul de ambulanță, iar aici vi se vor indica pașii pe care trebuie să îi urmați.

 

Există posibilitatea efectuării unei consultații/intervenții chirugicale de urgență? Dacă da, pacientul ar trebui să respecte anumite măsuri de protecție? Care anume?

Desigur, după ce s-a stabilit diagnosticul urgenței stomatologice, pacientul beneficiază de tratamentul necesar în condițiile asigurării unei protecții atât pentru el, cât și pentru echipa medicală.

În cazul pacientului, se folosește echipament de unică folosință, care constă în: halat, botoși care acoperă încălțămintea, bonetă, mască, mănuși.

În cazul personalului medical, este folosit un arsenal de echipament de protecție care include: combinezoane de unica folosință pentru protecția gâtului și capului, mănuși de unică folosință (2 rânduri), mască specială cu filtru de nanoparticule FFP2 sau 3, ochelari de protecție, vizieră specială.

 

Cum putem preveni anumite probleme stomatologice?

Afecțiunile dentare pot fi prevenite prin însușirea unei igiene dentare eficiente încă din copilărie. Cu atât mai mult în această perioadă, în care serviciul de asistență stomatologică este redus, este foarte important să acordăm o atenție sporită igienei dentare atât în cazul nostru, al adulților, cât și al copiilor noștri.

Efectuarea adecvată a periajului dentar dimineața și seara îndepărtează placa bacteriană ce se depune pe dinți, ceea ce scade riscul de apariție a cariilor și complicațiilor acestora (pulpite, parodontite, abcese dentare).

Folosirea mijloacelor ajutătoare igienei orale contribuie iarăși la scăderea îmbolnăvirilor dentare: ața dentară scade riscul apariției cariilor interdentare, apa de gură și dușul bucal îndepărtează eficient resturile alimentare de sub punți și din jurul implanturilor, mărind durata de viață a acestora.

Citește și:

Interviu realizat de: Cătălina Oprea

Foto: arhiva personală, 123RF.com

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns