Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Varsta e doar o cifra

Varsta e doar o cifra

O vorbă înțeleaptă a lui Mark Twain spune că „vârsta este o chestiune a minții mai mult decât a întâmplării. Dacă nu te deranjează, nu contează“. Altfel spus, noi suntem cei care dau culoare, cu tonurile plus sau minus, vârstei noastre biologice.

Numărătoarea merge înainte, dar cum te simți în diferite etape ale vieții depinde de starea de spirit poate mai mult decât vârsta biologică. Dacă la 20 de ani ai o atitudine sobră, plângăcioasă și fără speranță, ai putea să te trezești cu replica: „Te vaiți ca o babă“. Dacă la 70 de ani ești plină de viață și încă activă, te îmbraci tinerește, treci drept „cool“ și ești un model pentru ceilalți. Poți să ai doar 30 și să pari de 40 pentru că munca te-a epuizat, poate ai 50 și nicicând nu ai arătat mai bine pentru că ai început să te prețuiești și să ai grijă de tine ori poți avea 25 și lookul tău să se armonizeze cu vârsta.

De ce depinde felul cum ne prezentăm la diferite vârste?

Vă propun un exercițiu de introspecție și memorie: faceți o trecere în revistă a vârstelor voastre începând de la 20 până în prezent. Cum arătați și vă simțeați, în ce fel ați evoluat? Care e vârsta voastră preferată? Cum vă simțiți în prezent? În timp ce unele dintre noi se gândesc cum să facă față procesului de îmbătrânire, altele din același grup de vârstă își fac planuri de viitor. Să spui că vârsta nu depinde de atitudine? Chiar nu poți!

Adică fiecare vârstă cu avantajele și dezavantajele ei, nu poți opri schimbările biologice, însă dezvoltarea emoțională și a minții este sub controlul tău. Conform stereotipurilor de gândire, tinerețea este aproape automat asociată cu frumusețea și tonusul pozitiv. Odată cu înaintarea în vârstă, confruntarea cu semnele înaintării în vârstă – primele riduri, scăderea mobilității, oprirea ceasului biologic al ciclului menstrual și alte probleme asociate cu declinul – poate să întunece dispoziția, imaginea și disponibilitatea pentru ceilalți, iar teama că nu o să te mai bucuri de ce-ți oferă viața începe să-și facă loc.

Și totuși femeile moderne au învățat că tranziția este posibilă într-un mod elegant și armonios, poți „păcăli“ avansul cronologic prin optimism, preocupări interesante, pasiuni, dragostea dăruită celorlalți, creșterea spirituală. Poți străluci la orice vârstă dacă mintea și sufletul îți sunt pline de alte lucruri mult mai atractive decât o simplă numărătoare, nu?

Un lucru e sigur: vârsta biologică îți dă informații despre cât ai trăit pe acest pământ și ce vârstă are corpul tău, dar nicidecum nu vorbește despre vitalitatea și frumusețea ta.

Vitalitatea și optimismul, sinonime cu tinerețea sau cu atitudinea?

Atitudinea primează! Un tonus pozitiv îl ai asigurat dacă ești pus pe joacă, atât cu cei din jur, cât și în preajma copiilor, când lași măștile deoparte, înalți zmeie, te dai în carusel, mergi în parcuri de joacă și te simți ca în copilărie. Murdărește-te când te joci, bălăcește-te ori de câte ori prinzi ocazia, râzi, glumește și fă nebunii cât îți dictează inima! Conformismul e bun la serviciu și în mediile oficiale, dar în același timp ai nevoie de o parte nonconformistă și jucăușă numai bună să îți stimuleze creativitatea și să îți dea sentimentul de „plin de viață“.

Cu vârsta, studiile arată că devii mai mulțumită de tine și de cei din jur, înveți să valorifici mai bine ocaziile ce apar, ești mai puțin încrâncenată. Începi să practici recunoștința și apreciezi plăcerile simple, prieteniile solide, pasiunile noi sau vechi. Conștientizezi ce ai realizat până acum și poți să te bucuri mai mult de lucrurile simple și pozitive din viața ta.

Iată câteva modalități de a privi vârsta într-un mod pozitiv (dezvăluite de Cynthia Bazin, mentor pentru femei):

  • Ești mai puternică și mai înțeleaptă. Odată cu trecerea timpului, gândește-te la cât de multe ai acumulat până acum și cum provocările și experiențele te-au făcut mai puternică și mai înțeleaptă.
  • Apreciezi lucrurile bune care ți se întâmplă – pentru multe dintre noi, maturizarea vine odată cu aprecierea lucrurilor simple ce ne fac fericite.
  • Experiența ta a avut o contribuție la evoluția celor din jur – ai crescut copii, ai învățat și ai împărtășit cu ceilalți cunoștințele tale, ești mândră de tine.
  • Înțelegi ce prețioasă și scurtă este viața, trăiești momentul prezent – această înțelepciune vine cu vârsta și poți să te bucuri în sfârșit de ea. Trăiește cu adevărat în prezent!

Și nu uita: nu trebuie să fii vedetă sau plină de bogății pentru a te simți bine în pielea ta la orice vârstă. Grija și dragostea față de tine și cei din jur, față de ocaziile minunate și oamenii de care ești înconjurată vor face posibilă starea de bine. Amintește-ți că ești minunată așa cum te prezinți! Și prezența ta aduce un zâmbet cel puțin în sufletul cuiva. Dacă simți nevoia să faci schimbări în viața ta, să știi că momentul prezent este cel mai potrivit. Niciodată nu e prea târziu să devii ceea ce vrei să devii!

Fii fericită, crede în tine, dăruiește și primește dragostea celor din jur și, mai ales, bucură-te de vârsta pe care o ai, indiferent de prefix!

Citeste si:

 

Articol preluat din ediția de aprilie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns