Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Andrei Aradits: Ciocolata e un viciu

Andrei Aradits: Ciocolata e un viciu

Andrei Aradits este actor, face parte din juriul emisiunii „Te cunosc de undeva!“ și chef pe internet. În urmă cu doi ani, Andrei și-a lansat emisiunea online „Singur Cook“, în care nu vrea să învețe pe cineva să gătească, ci să învețe chiar el!

Suntem obișnuite să-l vedem în scaun de jurat ori pe scena de teatru. Dar Andrei este o surpriză și în rol de chef… la el în bucătărie. Chiar dacă nu a filmat decât opt episoade din emisiunea online „Singur Cook“, cu siguranță, vei găsi rețete numai bune de încercat și totodată îți vei descreți fruntea. Pentru că Andrei Aradits își prezintă cu umor și curaj încercările culinare. Despre ingrediente exotice, încercări eșuate și rețete ratate, citește în interviul de mai jos.

Pentru mine, gătitul e o îndeletnicire care mi-a fost străină mult timp, s-a născut din necesități fiziologice și acum, uite, dau interviuri în reviste.

Am declarat la debutul blogului că „nu vreau să învăț pe cineva să gătească. Vreau să învăț eu!“ Ei bine, am învățat multe! Adică atât cât să înțeleg că sunt în continuare un ignorant, dar măcar acum o știu sigur!

Secretul meu pentru cea mai bună friptură de vită? Încerc să iau o carne bună! Cred că abilitățile mele nu pot încă să îmbunătățească o vacă bătrână și ațoasă.

Gadgetul meu preferat în bucătărie este… ipad-ul lui Eric! Am nevoie întotdeauna de o rețetă de unde să mă inspir, ca apoi să simt nevoia s-o contrazic.

Cel mai dezastruos moment a fost filmarea episodului 1 din Singur Cook. Momentul în care am fost cel mai panicat a fost când a gătit soția prima oară! Paste!! Atunci s-a născut nevoia de a mă apuca de gătit. (râde)

Rețeta de „răsfăț“ pentru cei dragi este… tortul de bezea. Teoretic e simplu. Faci trei blaturi de bezea, iar la mijloc le ungi cu frișcă/mascarpone și arunci niște fructe de pădure. Practic, of, un blat se usucă în vreo 4-5 ore. Am un cuptor mic și bătrân, așa că nu pot să coc două deodată. De asemenea, ca să păstrez temperatura scăzută, trebuie să las cuptorul întredeschis și ușa de la balcon închisă, ca să nu bată vântul. Lucru complicat, pentru că deunăzi mi s-a stricat arcul de la ușa cuptorului și trebuie s-o proptesc cu un scaun. Blatul de bezea e și groaznic de fragil și lipicios. Ca să se lipească mai puțin de foaia de copt, arunc un strat de fulgi de migdale înainte să pun bezeaua. Apoi frișca!! Nu știu cum s-o fac! Mereu iese untul din ea și e prea fleșcăită. Așa că mă duc la cofetărie și iau de-acolo. Apoi, înainte să pun crema de frișcă/mascarpone, ung blatul cu ciocolată neagră topită, ca să nu se înmoaie bezeaua definitiv. E foarte bun când imi iese. E bun și când mai dau chix cu blaturile sau crema. Da se muncește mult la el. Și se mănâncă nedrept de repede.

Tiramisu e blestemat! Am mâncat odată un tiramisu genial și am tot încercat să-l reproduc. Una din marile probleme este că sunt o grămadă de rețete de tiramisu peste tot. Pe care o aleg? Odată am făcut două pe săptămână, timp de o lună. Am încercat o grămadă de variante, jonglând variabilele. Tipul de pișcot, espresso sau nes ori cafea la ibric, Triple Sec sau coniac ori bourbon sau lichior de kumquat, sambuca, amaretto. Cu frișcă sau fără. Nu era rău, da nu mi-a ieșit ca ăla, perfect.

Ingredientele preferate sunt piperul verde, ardeiul iute, oregano, sarea afumată și amestecul de verdețuri italiene.

Ce aș alege între paste, pizza, hamburger și fructe de mare? Greu. Dacă ar trebui să gătesc pentru familie, aș alege pastele cu creveți. Aș mulțumi toată familia, incluzând motanul, care se dă în vânt după creveți. Dacă ar fi să mâncăm, copilul ar alege pizza, soția – fructe de mare, eu – hamburger.

Dar între o negresă cu mult sirop de ciocolată, înghețată și tiramisu? Negresa! Ciocolata e mai mult decât o preferință. E un viciu.

De multe ori, cumpăr ingredientele exotice și apoi mă holbez la ele, întrebându-mă cum Dumnezeu se mănâncă. Sau dacă se decojesc. Am un borcan cu schinduf la care mă uit de trei ani. Oare aș putea să pun la tiramisu?

Cea mai nepotrivită asociere de ingredinte? Hmmm… Mi-am luat din Maldive un soi de ton uscat mărunțit, amestecat cu niște chestii locale. Am vrut să fac niște pește. A ieșit un fel de mâncărică bleagă cu pește, papaia, ardei, orez. Ceva oribil. Eric mi-a zis că avea gust de gunoi. Am mâncat-o singur, pentru că trebuie să-ți asumi responsabilitatea eșecului. Dar cea mai plăcută surpriză au fost „tonka beans“. Le-am pus în sufleul de ciocolată.

Cum arată un mic dejun de weekend în casa familiei Aradits? Înainte erau clătite gătite cot la cot cu Eric. Acum au fost retrogradate de waffles. Pe care le gătește soția!

Sfatul meu pentru cititoare

Sper ca bucuria de a privi oamenii pe care-i iubești înfulecând cu poftă ceva ce tu ai făcut cu suflet să fie mai mare decât neplăcerea de a spăla vasele și a strânge după ei.

Citește și:

Pastry chef în țara lui Shakespeare

Cornelia Ghisoi: O zi din viata unei Lady…Chef

Mehrzad Moghazehi: MasterChef mi-a schimbat viata

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Text: Mariana Fătulescu

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns