Esti aici
Femeia.ro > Carieră > O prințesă pe front, Ana a Romaniei

O prințesă pe front, Ana a Romaniei

Anne Antoinette Francoise Charlotte Zita Marquerite, ulterior Regina Ana a României, nu a vrut niciodată să aibă acea viață de prințesă pe care ne-o imaginăm cu toții. A preferat să le trăiască pe toate, să învețe diverse meserii și să-și câștige prin muncă traiul.

Având o personalitate aparte, prințesa Ana, descendenta a cinci case regale, s-a angajat prima oară ca vânzătoare într-un magazin din New York. Deși iubea mașinile, pescuitul și vânătoarea, a urmat școala de arte frumoase și a devenit pictoriță.

Cu o putere ieșită din comun, la doar 20 de ani, prințesa Ana a renunțat la pasiunile sale și s-a înrolat în Forțele Franceze Libere. A făcut cursuri de infirmerie în Maroc pentru a fi voluntară în război și a fost pe frontul african, european – german. Acolo, a fost voluntară și ca șofer de ambulanță.

Pe vremea aceea, în cinema erau prezentate știri de pe front. În sala de cinema a Palatului Regal, Regele Mihai a văzut un reportaj despre războiul din Maroc, în secvențele căruia apărea și prințesa Ana, infirmieră pe front. Așa, actele ei mărețe l-au făcut pe Regele Mihai să o placă dinainte să o cunoască personal.

În fotografie, principesa Ana de Bourbon-Parma  la New-York, 1942

sursa foto: cartea „Ana a României – Un război, un exil, o viață”

Citeste si:

Regina Ana din România, prințesă de Bourbon-Parma
Regina Ana a României, parte din istoria noastră
Regina Ana a încetat din viață. A fost Regina neîncoronată a României

Comments

comments

Lasă un răspuns