Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Dana Săvuică, scriitor-călător

Dana Săvuică, scriitor-călător

De pe podiumurile de modă a pășit pe platourile de televiziune, acum cutreieră lumea largă și, mai nou, poposește la biroul ei de scriitoare.

A lansat mode, stiluri, provocări, controverse: Dana Săvuică se lansează acum într-o nouă carieră, aceea de scriitoare și pornește în jurul lumii, ca autor al unui blog de călătorii de mare succes. Aceste activități sunt totuși legate exact prin acest fir al călătoriilor, al zărilor îndepărtate care ne îmbogățesc mintea și sufletul, ne educă și chiar ne iluminează.

Scriitoare de ficțiune

Cartea Danei, „Din călătoriile unei femei cu suflet de copil“ (Editura Univers) nu este o carte de memorii sau nonficțiune, ci un adevărat roman – cu rădăcini autobiografice, dar propriu-zis un roman. Citindu-l, am descoperit un personaj alter-ego, care își păstrează și la vârsta adultă deschiderea spre acel imaginar care pândește atrăgător în fiecare colț al minții noastre de copil, dar apoi este îndepărtat mai mult sau mai puțin violent de valurile realului. Deși i-a plăcut totdeauna să citească, Dana mărturisește că a fost o surpriză și pentru ea ușurința cu care s-a pomenit așternându-și rândurile pe hârtie – aceasta după ce în lumea internetului optase pentru un vlog (video-blog)    www.danasavuica.ro – unde postează de ceva vreme filme despre călătorii, sfaturi de shopping, beauty și stil de viață în general.

Și-a scris cartea din dorința de a pune în evidență felul în care te formează o viață de călătorii, confruntarea cu zările străine: îți deschide orizonturile realului și în același timp te conectează cu tine, cu acest strat de „acasă“ pe care îl găsești numai în interiorul tău și spre care există mereu o legătură sigură, dar mereu aventuroasă prin formele alese: imaginația. Crescând într-o familie de diplomați, descoperind de mică lumi exotice, confruntându-se cu prejudecățile, dar și cu minunile pe care le întâmpină la tot pasul, micuța Dana se transformă din rățușca cea urâtă într-o femeie frumoasă și sigură pe ea, o imagine recunoscută a eleganței și stillului. Își păstrează însă sufletul de copil și bucuria de viață, și iată cum poate scrie acum, la cei 48 de ani ai săi, după iluzii, decepții, eșecuri dar și mari succese, privind viața ca pe o minune.

O viață de călătorii

„Trebuie să treci prin viață ca să realizezi că e frumoasă la orice vârstă, Important este să alegi drumul pe care ți-l dictează inima, sufletul și nu neapărat anturajul sau societatea. Eu am învățat să cred în mine și în dorințele mele. Uneori, dacă muncești sau dacă lupți pentru ele, se transformă în realitate. Alteori, poți fi surprinsă că ți se îndeplinesc fără nici cel mai mic efort“, spune ea.

Planuri de viitor

Dorința ei acum este să călătorească mult. „Simt că sufletul meu asta își dorește. Așa mă simt împlinită, relaxată… Am început anul descoperind Maldive. Am scris un capitol în carte despre reîntoarcerea mea după 35 de ani în Sri Lanka (țara în care am copilărit aproape 5 ani de zile), am vizitat recent Maroc și Iordania, apoi Sankt Petersburg și Dubai, și am ochit deja Oman, Tunisia, Egipt ca destinații viitoare. Cine știe, poate mai scriu o carte!“ continuă Dana.

Dana ne recomandă trei destinații de vacanță

Stockholm– O destinație perfectă pentru un City Break. Este un oraș superb care se întinde pe un arhipelag de insule, fiind de aceea numit și ‘Veneția Nordului’. Pentru iubitorii de natură, mâncare bună și muzica trupei Abba, orașul oferă toate atracțiile turistice și, în plus, amabilitatea ieșită din comun a localnicilor.

Sankt Petersburg – se află la o aruncătură de băț de Stockholm și impresionează prin arhitectura barocă, prin palatele țarilor, legendele și istoria dramatică a Rusiei. Parcă simți că plutești înapoi în timp pe apele Nevei străbătute de zeci de poduri ridicate încă din sec al XVII-lea. Recomand o croazieră în perioada Noptilor Albe (luna iunie), cu opriri în capitalele țărilor nordice, străbate fiordurile, apoi poposește 2 zile în Sankt Petersburg, giuvaierul Rusiei.

Dubai – un oraș futurist construit în deșert, oferă megaatracții pentru toate gusturile, de la mic la mare. Nu te poți plictisi într-un loc care se laudă cu clădiri, parcuri de distracție, mall-uri, restaurante, moschei și bazaruri care mai de care mai mari, mai atrăgătoare prin design și tehnologie avansată. Recomand Dubai ca o destinație accesibilă. Am testat locul într-un city break cu doar 4000 dirhami!

Recomand totuși să apelați la o agenție de turism și la circuite personalizate cu ghid. Numai așa poți pătrunde cu adevărat povestea orașelor.

 

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de octombrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns