Șofranul, pulberea de aur

Șofranul, pulberea de aur

I se mai spune „șofran indian“ datorită culorii intense, galben-portocaliu, și este folosit de mii de ani în medicina ayurvedică și în cea chineză pentru tratarea diferitelor boli.

Turmericul este o mirodenie cu o aromă delicată și gust neutru, fiind un ingredient de bază pentru curry.

El a fost folosit de-a lungul timpul drept leac pentru o mulțime de afecțiuni. Curcumina, o componentă de bază a acestui condiment, este un antioxidant important, cu puternice proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Consumat regulat, acesta alină durerile în bolile articulare reumatoide. Calitățile turmericului s-au dovedit și în problemele digestive, curcumina stimulând vezica biliară, respectiv producerea de bilă, ajutând practic la eliminarea toxinelor din organism, dar și la regenerarea ficatului. Tot ea scade ceea ce medicii numesc colesterolul rău. Cercetările ultimilor ani au scos la iveală și faptul că această rădăcină miraculoasă, folosită sub formă de capsule, pastile, uleiuri sau simplu, sub formă de pulbere, poate ajuta bolnavii de Alzheimer și depresie, încetinând ritmul bolilor. Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume turmeric și nu se recomandă persoanelor ce suferă de probleme de coagulare a sângelui, diabet sau care vor trece în perioada următoare printr-o inter­ven­ție chirurgicală. Dozele prea mari de turmeric pot duce la  tulburări gastrice – gaze, greață, indigestie, dureri de stomac, diaree.

Îl poți adăuga în omlete, dar și la con­dimentarea legumelor gratinate. Se potri­vește la diverse tocane, supe ori sosuri, soteuri, în orice piureuri de legume, conferindu-le prin pigmentul său o culoare îndrăzneață, sau la pilafuri.

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fărulescu
Foto: pixabay.com

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult