Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Familie, tradiție, patrimoniu: Un castel reînviat

Familie, tradiție, patrimoniu: Un castel reînviat

Când majoritatea tinerilor fac orice ca să trăiască și să muncească în marile orașe, acolo unde e agitația mai mare, dar și oportunitățile mai multe, există tineri care se întorc la origini, care-și caută rădăcinile proprii și pe ale neamului lor. Mai mult de-atât, descoperă frumusețea vieții în mijlocul naturii și al istoriei, contribuind la reînvierea și păstrarea patrimoniului național.

Undeva între Brașov, Sighișoara și Miercurea Ciuc se află Tălișoara, un sat aproape uitat de vreme, cu meșteșugari ca odinioară, cu plaiuri frumoase și o viață tihnită. Aici, Lilla şi Attila Racz au descoperit un castel părăginit, pe care l-au readus la viață. Cinci ani de muncă, planuri de reabilitare și o investiție în euro cu multe zerouri au scos la iveală o bijuterie arhitecturală de patrimoniu, integrată în circuitul turistic: Castelul Daniel.

O nouă viață

Totul a început ca o poveste… au primit în dar de la mama Lillei un album, „Ținutul Conacelor“. Printre castelele și conacele din zonă, ce însumează peste 100 în județul Covasna, au descoperit Castelul Daniel. Întâmplarea a făcut ca tot atunci să dea pe internet de anunțul lui de vânzare. „Tot eram în vacanță la Sf. Gheorghe, la părinți, și am mers într-o excursie să vizităm zona respectivă. Am văzut castelul și ne-a plăcut. Acela a fost momentul în care am început să visăm. A durat încă un an până s-a finalizat procesul de cumpărare.“

Amândoi lucrau de ceva vreme în București, Lilla era consultant în marketing, într-o multinațională și soțul lucra în IT, vânzări și business development. Aveau în plan să se întoarcă acasă, iar găsirea castelului i-a făcut să ia această decizie mai repede. „Pe vremea aceea, nu aveam copii, acum avem trei fete, de opt, cinci și trei ani. Fiecare dintre ele marchează câte un moment important în viața castelului. Prima fată s-a născut când am deschis porțile castelului, după cumpărare, a doua fetiță – când am început lucrările, iar a treia – când am lansat pe piață castelul. Și de atunci totul s-a schimbat și avem o nouă viață“, povestește domnul Racz.

O investiție pe măsură

Când cumperi un castel, nu clădirea costă foarte mult, ci renovarea ei. Asta au constatat cei doi tineri entuziaști. „Am accesat fonduri europene și, cu economiile și veniturile noastre, ne-am apucat de treabă. A început ca un hobby, în timpul liber. Eram în 2007, când economia era în plin avânt, iar noi eram tineri și optimiști. Prima dată am văzut oportunitatea în clădire, apoi am început să cunoaștem zona, oamenii, cultura, tradițiile și, încet-încet, la fiecare sfârșit de săptămână petrecut acolo, am început să fac o listă cu atracțiile zonei, cu ce se mai poate face în zonă, și am ajuns la peste 100“, spune Lilla. Pe lângă minunatul Castel Daniel, în zonă te poți bucura de tururi la conacele și castelele din zonă (există și o aplicație ce poate fi descărcată pe mobil), de picnicuri, de drumeții cu bicicleta, de vizite la meșteșugarii care au păstrat tradițiile și le transmit mai departe generațiilor viitoare, dar și de plimbări în trăsuri trase de cai, atunci când e zăpadă.

Poveștile castelului

Pe parcursul restaurărilor, familia Racz s-a consultat cu istorici de artă și muzeografi pentru că, pe lângă investiția turistică, își doreau să facă și o investiție în patrimoniu. O ședere la castel este ca o călătorie medievală. „Ne doream să păstrăm ce e valoros și să revitalizăm tot ce se poate. Nu punem la dispoziția oaspeților doar un pat și o masă, ci oferim o experiență aparte, ne dorim să descopere puțin din istoria și datinile locului.“ Castelul are opt camere, fiecare cu o tematică diferită, dar care păstrează parfumul vremurilor de altădată.

„Am vrut să păstrăm tot ce este autentic și, în același timp, să le integrăm în confortul unui hotel. Încet-încet, au început să se dezvăluie poveștile și astfel am putut da fiecărei camere câte o temă. Când am văzut planurile clădirii, s-a dovedit că la parter mai este o încăpere, dar era zidită. Împreună cu un istoric de artă, am reușit să găsim o cale de a intra acolo. N-am aflat niciodată de ce a fost zidită, dar a căpătat denumirea de camera secretelor. În camera cu cele mai multe picturi murale, am descoperit o frescă ce arată plata birurilor de către Principatul Transilvaniei Poartei Otomane, am adus și elemente orientale și am denumit-o camerea Constantinopol. Am ținut să nu alterăm structura clădirii și am păstrat compartimentarea inițială și la 900 mp avem numai 8 camere, foarte spațioase.“ Fiecare are povestea ei, sunt povești pe care gazdele le spun cu drag oaspeților dornici să le cunoască.

Mobilier cu stil

E o combinație armonioasă de vechi și nou, un autentic cu stil. „Nimic din mobilierul castelului nu s-a păstrat. Am folosit lemnul vechi de 100 de ani din castel, care din motive structurale trebuia scos, și l-am refolosit pentru a face o parte din mobilier. L-am combinat cu materiale moderne, finisate, dar originale din zonă și făcute de meșterii locali. Gardul castelului, dar și multe obiecte din interior au fost făcute de fierarul din sat. Într-una dintre camere, există o cadă de baie din lemn făcută de dogari, care nu are nicio lipitură!“, povestește Lilla.

Expertiză în domeniu

Între timp, familia Racz a mai achiziționat o clădire veche și o recondiționează. Va fi Castelul mic, dar care va avea 12 camere. Și ele vor avea tematici diferite, numai că de data aceasta vor fi dedicate meșteșugarilor locali. Însă la Castel vin și oameni dornici să restaureze clădiri de patrimoniu și le cer sfaturi celor doi. „Văd mulți oameni care vor să facă acest lucru, au proiecte mai mici sau mai mari, dar toți au aceleași valori comune, de a păstra și a reînvia o parte din tradiții. Suntem bucuroși să împărtășim din experiența noastră, să le dăm sfaturi și poate vom reuși astfel să salvăm cât mai multe clădiri de valoare din această țară“, ne spune încântată Lilla.

Datini în familie

Își doresc ca micuțele lor să cunoască tradițiile și să știe să le aprecieze, să le valorifice. „Cred că am fi foarte săraci dacă am trăi într-o lume high-tech în care să nu mai știm de unde am pornit. În toate demersurile noastre trebuie să ne bazăm pe binele pe care l-am moștenit și pe care să-l păstrăm prin aceste clădiri și tradiții.“ Și, cum datinile înseamnă foarte mult pentru familia Racz, Crăciunul va avea un parfum autentic la Castel.

„Vrem să oferim o atmosferă familială oaspeților și credem că e important să cunoască din datinile locului. Vom avea ateliere de decorat turtă dulce, iar copiii din sat vin să cânte. Încercăm să creăm o interacțiune între oaspeți și localnici, cred că pot fi inspirați de filosofia de viață a celor din sat și în felul acesta să păstreze contactul cu sursa, cu ce este autentic“, conchide Lilla.

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns