Esti aici
Femeia.ro > Familie > Femeie de carieră și mamă. Contradicție în termeni?

Femeie de carieră și mamă. Contradicție în termeni?

Ideea articolului mi-a venit în urma vizitei pe care mi-a făcut-o, la cabinetul de psihologie, o distinsă și frumoasă doamna artistă, foarte cunoscută, ajunsă acum la vârsta senectuții.

Regretul dumneaei este acela că nu are copii. Nu a avut niciodată, pentru că nu și-a dorit, deși, căsătorită fiind, soțul dumneaei voia cu ardoare un urmaș sau mai mulți. În principal, acesta a fost motivul pentru care, la un moment dat, cu mulți ani în urmă,  relația s-a rupt, soțul alegând o altă femeie, care i-a dăruit doi copii. Dumneaei a ales o strălucită carieră, care i-a oferit multe satisfacții: a fost foarte apreciată de către public și corpul artistic, a văzut toată lumea cu spectacolele în care a jucat.  Ajunsă la vârsta pensionării, retrasă din lumea fascinantă a scenei, este singură și resimte din ce în ce mai mult asta ca pe o tristețe.

Îi simt îndoiala în cuvinte: poate ar fi trebuit să aleagă statutul de mamă, orice ar fi însemnat asta, inclusiv modificările corporale pe care le implică o sarcină? Întreruperea sau chiar finalizarea carierei? „Știți, pe vremuri nu existau atâtea tratamente corporale ca în ziua de azi…

Nu vă grăbiți să etichetați, nu vă grăbiți să răspundeți. Haideți să analizăm puțin!

Îmbinarea carierei cu viața de familie, cu statutul de mamă, a preocupat dintotdeauna femeia emancipată. Nu sunt prea departe de noi vremurile în care femeia stătea acasă și se ocupa exclusiv de nevoile familiei, dar acele vremuri s-au schimbat. Femeile își doresc independența financiară față de soț, posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în progresul social, realizarea profesională, recunoașterea capacităților excepționale etc. Guvernele au elaborat legi, strategii, norme care încearcă faciliteze îmbinarea acestor două preocupări ale femeii moderne.

Există exemple de femei mame care au reușit să fie și femei de carieră. Sunt manageri de succes, corporatiste de valoare, profesioniste de marcă și, chiar în lumea artistică, femei de top. Cu ce preț?

Mama… ce poate fi mai frumos decât sa fii strigată cu acest apelativ? Ce poate fi mai minunat decât să aduci pe lume viață? Este o mare greșeală părăsești, fie și temporar, o carieră de succes?

privim un pic lucrurile și din perspectiva copilului.

Ați auzit adesea spunându-se: „Nimeni nu o poate înlocui pe mama!“ Sincer? Chiar așa este. Ai ales să aduci pe lume un copil, trebuie să îți asumi și să îl faci om sănătos, responsabil și independent. Încă de la naștere, tu trebuie să fii atentă la nevoile copilului și să încerci să răspunzi cerințelor lui. Să îl susții întotdeauna, să îi fii alături în orice situație, să îl faci să înțeleagă ești de partea lui în orice împrejurare și, mai ales, să conștientizeze că este iubit necondiționat. Rezultatul va fi dezvoltarea unui atașament sigur al copilului față de tine, care va determina, din partea lui, atitudini comportamentale pozitive și dorința de progres continuu.

În primii ani de viață, copilul  are nevoie să crească într-un mediu sigur, să fie hrănit şi îngrijit, să fie acceptat şi recunoscut, să fie iubit şi să stabilească relaţii de ataşament sigur. Atașamentul influențează modul copilului de a interacţiona cu ceilalți și de a stabili relații.

Relația mamă-copil este decisivă pentru dezvoltarea lui normală, sănătoasă și este de neînlocuit. În situația în care copiii au crescut cu o pierdere, în lipsa protecției fizice și psihice de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios, ajung să internalizeze frica de abandon, care este crescută în situația în care ei conștientizează ocupă un loc neînsemnat în viețile unor persoane care le sunt dragi. Rănile emoționale sunt reale, profund traumatizante și ajung să fie reproduse în viața de adult.

Viața este și despre priorități!

Cariera, viața de familie, statutul de mamă au ceva în comun: factorul timp.

Trebuie să-ți înțelegi prioritățile și, oricât de mult vei fi ajutată în treburile casnice, inclusiv în creșterea copilului, nu trebuie să uiți că acel ghemotoc are nevoie de atenția ta, mai exact de prezența ta.

Prezența mamei este indispensabilă pentru buna dezvoltare a copilului, mai ales în primii ani de viață. Mama are responsabilități mari legate nu numai de îngrijirea copiilor, ci și de asigurarea confortului lor psihic, de împărțirea timpului, de asigurarea climatului propice creării atașamentelor sigure, a dragostei între frați, a stimulării psihice în vederea dezvoltării normale.

Nu uitați:

  • Familia reprezintă  cel mai bun cadru în care pot creşte copiii.
  • Copilul se atașează de persoanele care îl îngrijesc.
  • Evită descoperi că doar ai întreținut o persoană pe care nu o cunoști, nu te iubește, a dezvoltat un atașament sigur numai față de vreo bunică sau de bona care îi oferă atenție și care față de tine are un atașament nesigur sau chiar evitant, deoarece nu știe când sau dacă îl vei sprijini la nevoie, fiind mai tot timpul absentă din viața lui.
  • Mama este cea care îi oferă copilului sentimentul de siguranță și stabilitate.
  • Când unui copil îi lipsesc afecțiunea și atenția mamei, va avea probleme de adaptare în societate și chiar de sănătate ce se vor regăsi și în viața de adult.
  • Poți să-ți reiei activitatea profesională după niște ani de absență din câmpul muncii. Să nu uităm că, oricum, trebuie să ne specializăm necontenit în domeniul nostru de activitate. Poate că este un oarecare efort inițial, dar, cu perseverență, poți să fii în pas cu noutățile în meseria pentru care te-ai pregătit.
  • Ambii părinți trebuie să susțină copiii întotdeauna și să le fie alături.

Cariera și maternitate? Vorbim despre primii ani de viață ai copilului. Răspunsul îl alege fiecare femeie. Sfatul meu pentru mămici este să pună întotdeauna interesele copiilor pe primul plan. Vor culege roadele mai târziu.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Raluca Tița
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns