Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Alimente cu efect SPF

Alimente cu efect SPF

O dietă bogată în fructe și legume are nenumărate avantaje pentru sănătate. Vrei ca în această vară să sporești acțiunea loțiunilor de protecție solară, să te ferești de orice efect nociv al ultravioletelor? S-a dovedit ştiinţific că poţi creşte protecţia pielii prin simpla ajustare a alimentaţiei.

Oamenii de ştiinţă au făcut recent o descope­rire care a revoluţionat atât dermatologia, cât şi nutriţia! Experţii în raze UV au demonstrat că alimente care au în componenţă anumiţi pigmenţi naturali asigură organismului uman protecţie împotriva ultravioletelor. Cu alte cuvinte, i s-a atribuit o valoare SPF unei diete pe care specialiştii au denumit-o „Dieta continuă – factorul de protecţie solară“.

Alternativa naturală din farfurie

Unul dintre principalele beneficii ale acestui regim special este că are efect pe întreaga suprafaţă a corpului şi pe toată durata zilei, spre deosebire de produsele cosmetice, care au limite în această privinţă (de pildă, loţiunea cu protecţie solară trebuie aplicată din două în două ore pentru a-şi păstra eficienţa). Un alt rezultat îmbucurător mai ales pentru doamne este că dieta SPF păstrează tenul revigorat şi întinerit, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii. Ştim cu toţii că sănătatea epidermei depinde în cea mai mare măsură de felul cum ne hrănim. Ei bine, studiile arată că persoanele care urmează acest regim o perioadă îndelungată au mai puţine riduri.

UVA&UVB versus ADN?

Dacă vă întrebaţi cum anume acţionează dieta SPF în avantajul tenului, răspunsul e simplu: pigmenţii naturali din anumite fructe şi legume se depozitează la suprafaţa pielii şi, când razele soarelui ating epiderma, acestea sunt uşor îndepărtate de către moleculele provenite din alimentele respective. În plus, împiedică deteriorarea provocată de radicalii liberi, care sunt produşi în exces în momentul în care razele UVA şi UVB intră în contact cu pielea. De asemenea, stimulează producţia de colagen şi antioxidanţi, lucru absolut necesar dacă ținem cont că ultravioletele măresc şi ele producţia de colagenază, o enzimă care are ca scop dezintegrarea colagenului. În concluzie, superalimentele incluse în meniul SPF oferă organismului tot ce-i este necesar pentru a ne proteja ADN-ul de efectele nocive ale soarelui. Așadar, trebuie doar să învăţaţi cum să vă protejaţi pielea din interior spre exterior!

Meniul verii

Consumând zilnic anumite alimente, ajutați organismul să-şi construiască o barieră contra efectelor dăunătoare ale razelor solare. Iată ce să conţină meniul cu efect SPF:

Rodii – reprezintă cea mai bună sursă de polifenoli, nişte antioxidanţi care asigură pielii protecţie antiinflamatoare şi, evident, antioxidantă; contracarează acţiunea radica­lilor liberi de a accelera distrugerea colagenului şi a elastinei, care ar avea drept urmare apariţia sau accentuarea ridurilor, a petelor maronii şi chiar dezvoltarea celulelor canceroase. Consumând zilnic o singură rodie, timp de două luni, creşte protecţia pielii cu 20%!

Spanac – sursă generoasă de coenzima Q10, acţionează ca o barieră împotriva ravagiilor pe care le fac radicalii liberi la nivel celular. Alte produse alimentare cu coenzima Q10 în componenţă sunt alunele, germenii de grâu şi cerealele integrale. Aşadar, nu trebuie să vă lipsească
nici acestea din meniul zilnic.

Tofu şi lapte de soia – bogate în proteine, le sunt recomandate nu numai vegetarienilor. Cu toţii trebuie să ţinem cont că soia conţine genisteină, hormon natural care stimulează producţia de colagen, acea proteină esenţială ce-i conferă pielii elasticitate şi rezistenţă.

Broccoli – reprezintă o sursă generoasă de acid alfali­poic, care se găseşte în mod normal în fiecare celulă a corpului uman şi are rol antioxidant şi antiinflamator; are, de asemenea, în componenţă izotiocianat, un nutrient care poate activa lupta împotriva genelor cancerului de piele şi de sân.

Fructe de pădure – cresc producţia de colagen, neutra­lizând acţiunea radicalilor liberi. Adăugaţi, aşadar, puţină zmeură, coacăze şi boabe de rodie în sucul natural de dimineaţă sau printre cerealele integrale pentru un plus de aromă şi un bonus bine-venit: protecţia pielii!

Goji – foarte săţioase şi nutritive, sunt o sursă importantă de acizi graşi esenţiali, antioxidanţi, minerale, vitamine din complexul B şi nu mai puţin de 18 aminoacizi. Și, de parcă toate acestea n-ar fi fost de ajuns, conţin şi pigmenţi naturali denumiţi carotenoide, care protejează şi ei celulele de pericolul la care le expun radicalii liberi.

Castraveţi – cum conţin apă în proporţie de 96%, este evidentă eficienţa lor în hidratarea pielii. În momentul în care celulele sunt hidratate în mod adecvat, ele devin mai puternice în lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, aceste legume conțin o serie de nutrienţi şi vitamine esenţiale pentru buna funcţionare a celui mai mare organ al corpului uman, pielea. Luaţi aminte: numai coaja castraveţilor conţine vitaminele A, C şi acid folic din belşug!

Roşii – au avut dintotdeauna calitatea de-a proteja pielea de razele solare. Conform unui studiu realizat de BBC, consumul pastei de tomate zilnic, timp de 12 săptămâni, creşte nivelul de protecţie al pielii cu 30%.

Ouă – gălbenuşul conţine lecitină, adică un amestec de fosfolipide capabil să repare ţesuturile, permiţându-i totodată organismului să creeze celule noi,
cu membrană puternică.

Morcovi, cartofi-dulci şi portocale – „brigada portocalie“, așa cum o denumesc nutriţioniştii, este bogată în vitaminele A şi C şi reprezintă un inamic
redu­tabil pentru radicalii liberi. Recomandăm un suc de portocale dimineaţa, nişte gustări de morcovi combinaţi cu hummus sau o cină uşoară al cărei aperitiv să fie din cartofi-dulci (atenţie, nu trebuie prăjiţi!).

Citește și:

Ce SPF iti trebuie

Colagenul, cheia tinereții

31 de sfaturi racoritoare

Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.

Autor: Alexandra Rotărescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns