Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Pistrui sau pete? Află cum să ai un ten fără pată

Pistrui sau pete? Află cum să ai un ten fără pată

Melanina este pigmentul responsabil de producerea bronzului. Când producţia ei este prea mare într-o anumită zonă, apar pistruii, petele închise sau masca de sarcină. Cum nimeni nu-şi doreşte un chip de leopard, din fericire, putem preveni, trata şi camufla aceste pete.

Mici cât vârful unui ac sau de mărimea unor confetti, aceste pete nu sunt o afecţiune gravă, dar ştirbesc din frumuseţea pielii. Soarele este una din principalele lor cauze de apariţie, ce are ca efect secundar şi îmbătrânirea prematură a pielii. Fluctuaţiile hormonale sau tratamentele medicamentoase sunt alte cauze care duc la pătarea tenului, decolteului sau a mâinilor. Simplul consum al ceaiului de sunătoare pe timpul verii va face tenul mai sensibil la razele soarelui şi duce la o pigmentare neuniformă şi mai puternică pe anumite porţiuni. Soluţiile sunt oferite de cosmetică şi dermatologie. Astfel, în scurt timp, pielea îşi recapătă aspectul uniform.

Lentigo

Sunt petele întunecate ce apar ca urmare a expunerii la solar fără o protecţie adecvată. Ele apar sub formă de pistrui sau stropi maronii, pe faţă, mâini, decolteu şi spate. Dermatologii spun că sunt mai afectaţi cei care au stat mult la soare în timpul copilăriei şi adolescenţei. Capitalul solar a fost deja atins, iar pielea se pătează cu ușurință.

Melasma

Petele sunt mai mari, mai închise la culoare şi apar îndeosebi pe obraji, frunte, buza superioară şi bărbie. Mai este cunoscută şi sub numele de „fluture de sarcină“. Aceste pete sunt cauzate de fluctuaţiile hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei, dar pot fi şi efectul secundar al pilulelor contraceptive, tratamentelor cu hormoni sau disfuncţiei tiroidiene.

Leziuni ale pielii

Traumatismele pielii cauzate de psoriazis, arsuri, acnee şi anumite tratamente agresive asupra pielii duc la sensibilizarea ei şi la apariţia hiperpigmentărilor pe zonele în discuție. Ai avut acnee severă, intervenţii estetice sau cosmetice agresive? Te poţi confrunta cu astfel de probleme.

Paza bună

Este mai uşor să prevenim apariţia petelor decât să le dinubuăm. Iar pentru asta este suficient să aplicăm zilnic pe zonele de risc o cremă specială de protecţie solară sau un produs hidratant cu factor de protecţie pentru ultraviolete. Dermatologii susțin că acest banal gest este cel mai potrivit mijloc de a preveni apariţia petelor, de natură să limiteze stimularea secretării de melanină.

Exfolierea, primul pas

Dacă, din diferite motive, mici pete au apărut de curând pe tenul tău sau pe diverse zone ale corpului, aceste acumulări de pigment sunt în primele câteva straturi ale pielii şi o banală exfoliere, îndepărtând aceste straturi, aduce la suprafaţă celule noi, fără pată. Găseşte un exfoliant blând, cu particule mici şi aplică-l pe pielea umedă, prin mişcări circulare.

O altă soluţie este folosirea periei de exfoliere, care ajută la îndepărtarea zi după zi a stratului de celule moarte şi stimulează crearea de noi celule.

Cremele depigmentare, un tratament facil

Au formule ce conţin vitaminele C, PP, acizii cojic, azelaic, fitic, cunoscuţi pentru acţiunea lor depigmentantă. Dau luminozitate tenului şi acţionează asupra petelor prin blocarea sintezei de melanină la diferite niveluri. Tratamentul cu aceste creme trebuie aplicat cel puţin două luni ca rezultatele să fie observabile. Tenul devine mai luminos şi petele pălesc pe zi ce trece. Sunt mai eficiente dacă le folosim cât mai repede după apariţia lor.

Dermatologii spun că aceste creme sunt utile, dar numai pentru pete recente. Sunt de un real ajutor pentru a atenua pigmentarea, pentru a menţine rezultatele tratamentului cu laser şi a preveni recidiva.

Minunile vitaminei C

Citricele sunt altă soluţie pentru această problemă. Vitamina C ajută la îndepărtarea stratului superficial al pielii fără a provoca pagube. Sucul proaspăt de lămâie, portocală sau grepfrut se aplică pe ten cu o dischetă demachiantă şi, după 15-20 de minute, se clăteşte din abundenţă. Tratamentul poate fi repetat în fiecare zi.

Papaia, pe lângă vitaminele C şi E, conţine o enzimă care ajută la înlăturarea petelor. Poţi să-ţi prepari o mască rapidă din pulpa fructului. Paseaz-o cu ajutorul unui blender şi apoi întinde piureul pe faţă şi zonele pătate.

Operaţiunea camuflaj

Machiajul nu tratează, dar face petele să devină invizibile într-o clipă. Fondul de ten cu mare acoperire este fardul care face minuni. Când nu ai un astfel de produs, mută centrul atenției asupra ochilor cu un machiaj mai puternic. Rujul roşu sau închis nu este o idee bună, pentru că atrage atenţia asupra feţei; mai bine foloseşte un gloss cât mai natural.

1 După crema de zi, aplică un fond de ten folosind un burete sau o pensulă, insistând asupra zonelor cu probleme.

2 Aplică o picătură de anticearcăn pe fiecare pată, estompează cu vârful degetelor sau cu o pensulă.

3 Fixează machiajul cu o pudră translucidă folosind o pensulă groasă.

Încearcă microdermabraziunea

Tenul este curăţat cu un cristal fin, acţionat electric. Această exfoliere sensibilizează pielea, înlăturând straturile superficiale şi, odată cu ele, petele. Nu provoacă răni, dar poate irita (înroşi) şi sensibiliza pielea. După acest tratament, trebuie folosită cîteva zile o cremă de protecţie solară sub machiaj.

Ia în considerare peelingul chimic

În cazul în care tratamentele de suprafaţă nu estompează suficient petele, peelingul chimic poate face acest lucru, eliminând straturile superficiale ale pielii. El va fi făcut doar la recomandarea medicului. Peelingurile uşoare ce folosesc alfahidroxiacizi, acidul glicolic şi lactic sunt eficiente pentru înlăturarea petelor de intensitatea medie. Un astfel de tratament este recomandat o dată la două săptămâni, până la obţinerea rezultatului dorit.

Există şi peelinguri agresive, care ard pielea şi se execută numai sub anestezie, iar recuperarea poate dura mai multe luni. Se folosesc pentru corectarea ridurilor adânci sau pentru leziuni severe, nu şi pentru pete pigmentare.

Este preferabil să faci acest tratament după luna octombrie şi să te fereşti de expunerea solară.

Dermatologii ne sfătuiesc ca, în primele trei luni după peeling, să aplici în fiecare zi o cremă cu protecţie solară puternică, SPF 50 − altfel, există riscul pigmentării.

Laserul, ultima frontieră

Se recomandă pentru petele întunecate sau vechi. De obicei, sunt necesare 4-5 şedinţe ca petele să dispară complet. Rezultatele sunt optime, petele nu reapar; în schimb, pot apărea în alte zone, din cauza expunerii la soare fără o protecţie adecvată. Laserul este util şi pentru petele de bătrâneţe (îmbătrânirea melanocitelor, care se înmulţesc anormal). Dermatologii spun că un astfel de tratament trebuie făcut doar iarna, pe o piele care nebronzată. De asemenea, trebuie evitat soarele cel puţin trei săptămâni după terminarea tratamentului.

42% din femeile care se confruntă cu aceste problemă au între 5 și 10 pete închise pe faţă.

Doar 10% din femei se tem de soare şi doar 9% se protejează zilnic folosind o cremă cu filtru solar.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns