Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Vopsitul părului fără secrete. 13 detalii esetiale

Vopsitul părului fără secrete. 13 detalii esetiale

Vopsitul părului fără secrete – Este timpul pentru o împrospătare a culorii părului. Ca să nu ai surprize când vrei să schimbi registrul, e bine să știi câteva lucruri esențiale despre vopsele.

De câte ori n-ai cumpărat aceeași vopsea și rezultatul a fost altul? Iar atunci când îți dorești o schimbare, nu te poți gândi decât la o surpriză. Rămâne de văzut dacă va fi plăcută sau nu. Vopseaua permanentă, semipermanentă și nuanțatoarele fac lucruri diferite, prin urmare poza de pe cutie nu trebuie să fie singura alegere. Și modul de aplicare, și nuanța părului de la care pornești colorarea cântăresc greu în rezultatul final. Însă multe surprize pot fi prevăzute dacă ai în vedere câteva aspecte la vopsitul părului:

1. Culoarea părului de pe cutie este obținută pe un păr decolorat. Roșul puternic nu va avea aceeași intensitate dacă la bază ai un șaten deschis sau un blond nu foarte luminos. În general, la vopsitul păruluie bine să alegi o culoare ceva mai închisă decât ce ai deja sau una ton pe ton. Dacă dorești deschiderea culorii, trebuie să cumperi ceva mult mai deschis decât dorești pentru a obține ceva apropiat. Contează mult baza de la care pornești, din acest motiv folosind aceeași culoare succesiv rezultatul poate fi altul.

2. Vopsirea rădăcinilor nu trebuie să cuprindă tot restul părului dacă mergi pe aceeași nuanță. Vopseaua se aplică doar la rădăcină și în ultimele 10 minute se uniformizează. Pentru că părul deja vopsit este mult mai uscat și va absorbi mai repede culoarea. Dacă aplici pe tot părul, riști să ai mai multe nuanțe pe lungimea șuvițelor, nicidecum o culoare uniformă.

3. Scoate verdele cu roz. Se întâmplă de multe ori ca, în urma colorării, părul blond să prindă o nuanță verzuie. Unora le place, altora nu. Și din cauza clorului blondul poate bate în verde. Dar nu-i bai, se poate remedia ușor această situație folosind un balsam roz. Dacă nu găsești acest produs, îl prepari imediat amestecând balsamul obișnuit cu câteva picături de nuanțator. Aplică balsamul, lasă-l 10-15 minute să acționeze și totul va reveni la normal.

4. Alege balayage dacă vrei să renunți o vreme la vopsirea rădăcinilor (în cazul în care nu ai păr alb). Va da părului un aspect mult mai natural și modern. Dacă ai păr alb, dar vrei să scapi o vreme de corvoada vopsitului, îți poți face câteva șuvițe foarte subțiri albe, care să se amestece cu firele naturale.

5. Tot pentru ascunderea rădăcinilor crescute există spray-uri colorante ce camuflează până la următoarea spălare firele cărunte, mai ales că acestea nu apar uniform, ci în special la tâmple și în creștet. Se aplică ușor pe părul uscat și nu e necesar să aștepți să se usuce. Astfel, poți cosmetiza rădăcinile chiar înainte de a ieși din casă.

6. Dacă părul este prea uscat, dar totuși trebuie să-l vopsești, ai mai multe soluții la îndemână. Fie alegi o vopsea fără amoniac, pe bază de uleiuri hrănitoare, fie folosești o vopsea semipermanentă, mult mai agresivă, sau adaugi balsam în vopsea! Nu-ți fie teamă, procesul de colorare nu va fi afectat; în schimb, părul va fi bine hidratat în timpul vopsirii.

7. Vopsitul pe timpul sarcinii este un subiect controversat încă. Mulți cred că substanțele care sunt absorbite prin scalp nu trec de placentă, alții cred că nu sunt încă studii suficiente care să ne lămurească cum stă treaba. Ca să fii cu sufletul împăcat și să păstrezi aspectul impecabil al părului, alege vopselele naturale, obținute pe bază de plante. Iar henna nu este singura opțiune.

8. Amoniacul este un fel de baubau al colorării, însă el nu este chiar atât de rău cum se spune. Și nici alte vopsele fără amoniac nu sunt așa de naturale cum se crede. Adevărul este că amoniacul este substanța care deschide cuticulele pentru a pătrunde culoarea în interiorul părului. Prin urmare, necesar. Punctele lui slabe sunt mirosul neplăcut și potențialul alergen, dar nu toată lumea este alergică la această vopsea. Sunt vopsele fără amoniac, dar care au alte substanțe ce fac același lucru: deschid cuticula. E adevărat că miros plăcut și irită scalpul. Alegerea e a ta!

9. Sunt coloranți și coloranți, unii doar nuanțează, alții aduc o culoare intensă (trebuie să ai mare grijă pentru că pot păta părul și doar decapajul te mai poate scăpa de ele). Informează-te înainte de vopsitul părului despre ce e vorba. Unele nuanțatoare aduc un strop de culoare ce se va pierde treptat la câteva spălări. Sunt menite fie să schimbe puțin nuanța pe care o ai, fie s-o intensifice, în funcție de alegere.

10. Uneori, nu culoarea este problema, ci nuanța aleasă. Ea poate să nu rimeze armonios cu pielea ta. Pentru a-ți faci o idee, e bine să pui șuvița de păr din catalog pe față va să vezi mai ușor dacă sunt din același registru sau nu.

11. Dacă mai mergi la plajă și faci baie, dar vrei să-ți păstrezi mai bine culoare, aplică puțin ulei de cocos pe păr. Uleiul va sigila cuticula și culoarea se va pierde mai puțin.

12. Dacă lași prea mult o vopsea pe păr, ea va oxida și va ieși mult mai închisă decât dacă ai lăsa-o să acționeze timpul indicat pe prospect. În niciun caz să nu crezi că se va fixa mai bine: va ieși o nuanță mult mai închisă, iar părul se va usca mult mai tare. Este una din informatiile cele mai neglijate cand vine vorba despre vopsitul părului.

13. O vopsea semipermanentă se duce mai ușor la spălat și nici nu are un grad mare de acoperire a firelor de păr albe, ci doar în proporție de 50-70%. Pe când vopseaua permanentă are un grad mult mai ridicat, ajungând până la 100%.

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns