Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cozonac tradițional

Cozonac tradițional

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi și, ca să ai cele mai pune preparate, îți propunem cele mai savuroase rețete!

Ingrediente:

1 kg făină

8 ouă + 1 pentru uns

500 ml lapte

50 g drojdie proaspătă

250 g unt 80% grăsime

300 g zahăr

200 g nucă

200 g rahat

3 linguri cu cacao

esență de rom

vanilie

sare

coajă de lămâie

Mod de preparare:

Pregătește o maia din drojdie, o lingură de zahăr și una de lapte călduț. Lasă la dospit. Între timp, cerne făina, dizolvă zahărul în laptele cald, topește untul într-un vas, separă ouăle.

Amestecă făina cu ma-iaua, laptele îndulcit, gălbenușurile, esența de vanilie, un praf de sare și frământă aluatul, turnând treptat untul călduț. Aluatul să fie neted și fin. Acoperă-l cu un șervet și lasă-l la crescut 90 de minute.

Bate albușurile spumă, adaugă cacaua cer-nută, nuca măcinată și esență de rom după gust.

Împarte aluatul în patru părți și întinde tot atâtea foi. Unge-le cu amestecul de spumă și nucă și presară deasupra cubulețe de rahat date prin făină. Rulează-le și împletește două câte două. Așază cei doi cozonaci în tăvi tapetate cu hârtie de copt și lasă-i să crească o oră. Unge-i cu ou bătut și dă-i la cuptor până când capătă o culoare rumenă, iar scobitoarea-test iese curată.

Citește și:

Pui umplut cu orez aromat (rețetă de Paște)

Coaste de berbecuț la cuptor (rețetă de Paște)

Drob în crustă de bacon (rețetă de Paște)

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.15/14.04.2016
Autor: Mariana Fătulescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus