Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Ghimbirul, rădăcina cu puteri de Superman

Ghimbirul, rădăcina cu puteri de Superman

Foarte aromat, dar și pișcător, ghimbirul, una dintre rădăcinile cu puteri senzaționale, este cunoscut încă de-acum 3.000 de ani, când era folosit de către chinezi pentru atenuarea problemelor aparatului respirator.

Despre calitățile aproape de necontestat ale ghimbirului vom afla în cele ce urmează, argumente suficiente  pentru a-l include în hrana de zi cu zi.

Te-ai simțit balonată din diferite motive sau un pic vinovată că ai exagerat cu mâncatul la una dintre mese? Poți înlătura imediat aceste stări consumând ghimbir în stare crudă sau sub formă de ceai. Una dintre proprietățile acestei rădăcini este de a diminua tulburările digestive. Ghimbirul are efect calmant în durerile abdominale, ușurează digestia, elimină gazele intestinale, reglează pofta de mâncare.

Puterile ghimbirului nu se opresc însă aici. Este un aliat de nădejde în tratarea răcelilor, calmând durerile în gât, sinuzitele, scade febra și descongestionează căile respiratorii. Este de real folos în vertij, amețeală și grețuri, așa că nu uita să-l iei cu tine când călătorești pe distanțe lungi cu mașina ori plănuiești deplasări la înălțime! În zilele în care te simți vlăguită, lipsită de energie, bea un ceai, o limonadă sau fă-ți o salată în care să adaugi ghimbir ras.

Planta este recunoscută pentru propritățile sale stimulente, tonice și energizante. Iar dacă kilogramele în plus îți dau bătăi de cap, e de reținut că accelerează metabolismul, intensifică arderea grăsimilor și contribuie la evacuarea toxinelor din organism. Ca să întregim lista calităților terapeutice de excepție ale acestei rădăcini, le vom adăuga și pe cele de îmbunătățire a circulației periferice, de combatere a inflamațiilor și infecțiilor (este considerat un antibiotic natural), de tratare a durerilor reumatice și a căderii părului, dar și un afrodiziac dovedit.

Este contraindicat persoanelor diabetice, celor care suferă de boli de inimă, au calculi biliari, ulcer sau gastrită, dar și viitoarelor mămici, întrucât provoacă contracții uterine.

În alimentație, ghimbirul îți aduce în farfurie aromă, dar și gust picant. Poți să-l consumi crud sau uscat, sub formă de pudră sau murat. Cu toate că este des asociat cu bucătăria asiatică, ghimbirul poate fi folosit în foarte multe preparate din meniul nostru zilnic, fie că vorbim despre asezonarea mâncărurilor de curry, în tocănițe, în marinarea cărnii de pui, porc sau miel, în preparate pe bază de fructe de mare sau pește. Este minunat când îl folosești la prepararea deserturilor: turtă dulce, orez cu lapte, salate cu fructe ori în patiserie.

Pui cu orez

  • 500 g pulpe inferioare de pui
  • 2 plicuri cu orez prefiert
  • Pentru marinadă:
  • 50 ml sos de soia
  • 3 linguri cu miere
  • 3 cm rădăcină de ghimbir
  • 1-2 căței de usturoi
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • sare de mare (facultativ)

Amestecă toate ingredientele de marinadă. În funcție de gust, adaugă un praf de sare de mare, dar nu uita că sosul de soia este suficient de sărat. Toarnă amestecul într-o pungă cu clic și adaugă pulpele de pui. Dă la rece minimum două ore. Apoi, răstoarnă totul într-o tavă, stropește cu foarte puțină apă și dă la cuptor până se rumenește carnea. Între timp, fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe plic, așază-l apoi pe un platou, adaugă sare și, în funcție de gust, puțin unt sau ulei de măsline. Așază pulpele de pui deasupra. O salată și un pahar cu vin alb tămâios vor transfoma masa într-un festin.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus
\n