Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Șofranul, pulberea de aur

Șofranul, pulberea de aur

I se mai spune „șofran indian“ datorită culorii intense, galben-portocaliu, și este folosit de mii de ani în medicina ayurvedică și în cea chineză pentru tratarea diferitelor boli.

Turmericul este o mirodenie cu o aromă delicată și gust neutru, fiind un ingredient de bază pentru curry.

El a fost folosit de-a lungul timpul drept leac pentru o mulțime de afecțiuni. Curcumina, o componentă de bază a acestui condiment, este un antioxidant important, cu puternice proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Consumat regulat, acesta alină durerile în bolile articulare reumatoide. Calitățile turmericului s-au dovedit și în problemele digestive, curcumina stimulând vezica biliară, respectiv producerea de bilă, ajutând practic la eliminarea toxinelor din organism, dar și la regenerarea ficatului. Tot ea scade ceea ce medicii numesc colesterolul rău. Cercetările ultimilor ani au scos la iveală și faptul că această rădăcină miraculoasă, folosită sub formă de capsule, pastile, uleiuri sau simplu, sub formă de pulbere, poate ajuta bolnavii de Alzheimer și depresie, încetinând ritmul bolilor. Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume turmeric și nu se recomandă persoanelor ce suferă de probleme de coagulare a sângelui, diabet sau care vor trece în perioada următoare printr-o inter­ven­ție chirurgicală. Dozele prea mari de turmeric pot duce la  tulburări gastrice – gaze, greață, indigestie, dureri de stomac, diaree.

Îl poți adăuga în omlete, dar și la con­dimentarea legumelor gratinate. Se potri­vește la diverse tocane, supe ori sosuri, soteuri, în orice piureuri de legume, conferindu-le prin pigmentul său o culoare îndrăzneață, sau la pilafuri.

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fărulescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns