Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Sfaturi și trucuri pentru mese reușite

Sfaturi și trucuri pentru mese reușite

Cu siguranță, nu te afli prima dată în fața provocării de a organiza o masă festivă. Dar niciodată câteva sfaturi pentru aranjarea unei mese de sărbătoare nu îți vor prisosi. Bucură-te de fiecare petrecere!

O masă festivă fără cusur

Dacă musafirii sunt pretențioși ori trecuți de vârsta la care ar sări imediat pe ringul de dans odată ce au auzit melodia preferată, organizarea unei mese clasice, dar pline de stil este cea mai bună alegere. Iată câteva idei și sfaturi pentru a organiza o masă cu adevărat specială:

λ În funcție de numărul invitaților confirmați, alege dimensiunea adecvată a mesei. Știai, de exemplu, că distanța potrivită între doi invitați este bine să fie de 40 de cm?

λ Optează pentru o față de masă care-i va cuceri pe invitați prin simplitate, dar și prin calitatea materialului ales. Dacă folosești o masă dreptunghiulară, este bine să știi că fața de masă nu trebuie să atârne peste margini mai mult de 15 cm
pe fiecare latură.

λ Nu decora exagerat masa, este bine ca invitații să comunice vizual și verbal cât mai facil. Un singur aranjament floral, de pildă, poate fi așezat în centrul mesei, dar asigură-te că nu este unul înalt.

λ Dacă spațiul mesei nu este atât de generos, nu pune de la început toate seturile de farfurii. Totuși, fiecare invitat este bine să aibă la îndemână tot ceea ce are nevoie pentru preparatul servit.

λ Furculițele se așază în partea stângă a farfuriei, cuțitele, în dreapta. Prima dată se pune furculița pentru antreu, apoi cea de pește și la final cea de friptură. La fel cuțitele. Tacâmul pentru desert, lingurița și/sau furculița se așază în fața farfuriei. Nu uita să pui pe masă trei tipuri de pahare în dreptul fiecărui invitat.

Un bufet suedez practic

Dacă optezi pentru organizarea unui bufet suedez, află că este foarte potrivit pentru petrecerile de revelion, dar și pentru alte aniversări la care invitații se pot bucura și de câteva mișcări de dans. Dacă musafirii sunt tineri, dornici de distracție, optează pentru organizarea unui astfel de bufet. Iată câteva sugestii:

λ Folosește mese lungi și mai înguste, astfel încât musafirii să nu fie nevoiți să se întindă deasupra mesei pentru a ajunge la un platou.

λ Utilizează fețe de masă simple, de culoare uni, un singur decor floral așezat potrivit pe masă, șervețele colorate, asortate cromatic cu fața de masă.

λ Alege farfurii simple, nu foarte mari, astfel că vor putea fi ținute ușor în mână de către invitați. Numărul farfuriilor așezate de la început pe bufet este bine să fie mai mare decât numărul invitaților, la fel numărul tacâmurilor.

λ Alege preparatele care se mănâncă ușor, dintr-o îmbucătură. De exemplu, aspicul îl poți pune încă din faza de preparare în vase mici, independente, fripturile și ruladele le poți aduce pe masă gata feliate etc. Nu uita ca fiecare bol cu salată să aibă lingură, furculiță, clește, după caz.

λ Organizează separat un bufet pentru băuturi și nu folosi mai mult de două tipuri de pahare. Sunt ideale cele cu fund gros, care pot fi folosite la băuturi tari, sucuri sau apă, și cele lalea, care pot fi întrebuințate la vinuri ori șampanie.

λ Servește preparatele în ordinea firească: antreuri, pește, fripturi, desert.

Poftă bună!

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns