Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Orașe din România… la pas

Orașe din România… la pas

Obiectivele turistice dintr-un oraş nu sunt singurele valori ale zonei. Istoria, arhitectura, poveştile de odinioară se împletesc, întregind astfel farmecul locului.

Poţi să descoperi oraşele ţării apelând la ghizii locali, voluntari de cele mai multe ori, tineri pasionaţi de istorie şi îndrăgostiţi de zona lor, care te însoţesc într-o călătorie în timp încărcată de istorie şi condimentată cu poveşti şi lucruri care te pot face mândru că eşti român. Vei avea experienţe memorabile, vei afla ponturi pentru localuri cu cea mai bună mâncare şi despre tradiţiile specifice locului.

Faţetele Aradului

Istoria bogată a oraşului şi arhitectura asemănătoare cu cea a Vienei te pot îndemna să poposeşti pentru o zi sau două şi în urbea de pe malul Mureşului. Este un oraş superb, dar experienţa poate fi una cu adevărat bogată dacă te însoţesc inimoşii tineri din zonă, ghizi voluntari de la Arad Free Tours care fac asta din plăcere, cu multă dedicaţie, în timpul lor liber, în mod gratuit!

Inspiraţi de „Free tours“ din Berlin, Eugen Rogojan şi prietenul său au înfiinţat „Arad Free Tours“ şi, alături de alţi tineri pasionaţi de istorie, s-au hotărât să repună oraşul pe harta turistică.

Cei care vizitează oraşul pot intra pe site (aradfreetours.com) şi, prin intermediul calendarului de booking, să-şi aleagă data și ora la care doresc să facă turul orașului și să lase câteva date de contact. Poţi folosi formularul de pe pagina de contact sau să-i contactezi prin mesaj pe pagina de Facebook (fb.com/aradfreetours). Tinerii vor aprecia dacă le laşi un ră­gaz de 3-4 zile pentru a se organiza. Durata turului este, în funcţie de traseul ales, între 1,5 şi 2,5 ore.

„Surprind adesea vizitatorii oraşului cu multe poveşti şi lucruri inedite despre Arad. Puţini ştiu că a fost primul oraş din România care a avut un Conservator, acesta fiind al şaselea din Europa. Tot aici a fost inaugurată prima linie de cale ferată electrificată din această parte a Europei, printre primele din lume. Prima şcoală pedagogică din Transilvania, primul teatru din piatră, singura fabrică de păpuşi, prima fabrică de maşini, prima fabrică de ceasuri din ţară, toate acestea au fost înfiinţate de-a lungul vremii în Arad. Şi premierele Aradului pot continua cu primul meci de fotbal, primul club de canotaj. Aradul a avut şi o importanţă istorică, aici a fost gândită şi anunţată Marea Unire din 1918“, ne spune Eugen Rogojan, cofondator şi ghid.

Clujul de ieri şi azi

Pe lângă ghidajul clasic ce prezintă obiectivele turistice ale oraşului, Asociaţia Korzo din Cluj oferă deopotrivă ghidaje tematice, inovative, axate pe o temă mai specială legată de Cluj – Negru pe alb: cinematografele din Cluj, respectiv locațiile revoluției.

Un ghidaj de aproximativ două ore pentru mai mult de zece persoane este 200 de lei, peste 30 de persoane – 300 de lei. Ghidajele tematice au taxe fixe, 12 lei pentru adulţi, 8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Este de preferat ca turiştii să-i contacteze cu cel puţin 5-7 zile înainte de ghidajul solicitat pe adresa lettertokorzo@gmail.com sau pe www.korzo.org.ro, unde poţi găsi informații suplimentare despre Asociația Korzo.

Sunt multe poveşti interesante despre Clujul de altădată, dar Gál Zsófia, membru al Asociaţiei Korzo, a ales una amuzantă, care reflectă mentalitatea conservatoare a localnicilor de odinioară şi contrastează cu imaginea actuală, modernă a Clujului: „În perioada Principatului Transilvaniei, conform unei măsuri adoptate în anul 1646, era interzis doamnelor, fie localnice sau oaspeţi, să apară în public fără ca părul lor să fie aranjatîn forma unui coc“.

Brașovul istoric

Pentru mulți turiști, Brașovul înseamnă doar o haltă spre drumețiile montane, în care poți vizita Biserica Neagră și Piața Sfatului, însă orașul are farmecul său și povești cu tâlc. Carmen Ciuraru a reușit să transforme o pasiune într-un mod de viață devenind ghid turistic. „Am demarat proiectul Walkabout Free Tours, prin care turiștii se pot alătura în fiecare zi tururilor în limba engleză, aflând despre cele mai importante locuri și poveștile lor. Trebuie doar să caute umbrela portocalie în Piața Sfatului și călătoria începe. Tururile sunt gratuite, iar cine dorește să susțină proiectul în final poate face donații. Brașovul ascunde multe povești și parte din farmecul său e dat de muntele Tâmpa, cu o istorie la fel de impresionantă. Prima cetate s-a aflat în vârful acestui munte și de acolo încă păstrăm numele unuia dintre trasee: „Drumul cavalerilor“. O întâmplare neplăcută a avut un final inedit: incendiile iscate la un moment dat au mobilizat localnicii să împădurească muntele, aducând astfel foarte mulți fluturi în această zonă. Un alt episod, mai puțin cunoscut, a fost cel din anii ’50, când orașul e denumit „Stalin“ și acest nume e scris cu conifere în pădurea muntelui. Se spune că, de fapt, Sibiul trebuia să se numească astfel, dar salvarea lui a venit de la denumirea celebrului salam, care nu putea fi schimbată. Sau poate e doar o… brașoavă. Sunt și alte proiecte prin care turiștii pot face cunoștință cu artiștii locali, cu mâncarea tradițională sau să exploreze împrejurimile pe bicicletă. Aceste proiecte se desfășoară sub umbrela Open Doors Travel, agenție a cărei deviză este: „Travel outside the box!“

Citește și:

Istorie si bucurie pentru suflet

Prin Tara Uriasilor, in Maramures

In secuime, intre sare si lut

Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns