Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Weekend cultural prin Romania

Weekend cultural prin Romania

O plimbare prin România este binevenită oricând. Așa că poți alege un oraș ce abundă de istorie și cultură, ca relaxându-te să descoperi cât mai multe lucruri.

Târgu Mureș

Weekendurile în Târgu Mureș sunt liniștite și relaxante. Traficul se închide între cele două catedrale și te poți plimba prin Piața Trandafirilor, bucurându-te de aerul medieval în voie.

După cum ți-ai dat seama probabil, Piața Trandafirilor este principalul punct de atracție al orașului. Toate drumurile te aduc aici, deci nu ai cum să o ratezi. Odată ce ai ajuns, ia-o la pas de la Catedrala Buna Vestire, cel mai mare lăcaș religios din oraș. În fața ei se află statuia ecvestră a lui Avram Iancu, ce amintește de faptele sale glorioase de la 1848. Oprește-te la una dintre cafenelele din piață și savurează un cappuccino vienez în timp ce observi lumea. Dacă ajungi într-o duminică la prânz, vei verdea localnicii în costume populare când pleacă de la biserică.

Intră la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, aflat în Palatul Toldalagi. Apoi, odată ce ajungi în celălalt capăt al Pieței Trandafirilor, te vei afla în zona monumentelor istorice impresionante ale orașului. Intră în Palatul Culturii, una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Ardeal. Du-te la primul etaj, în sala oglinzilor. Vei rămâne uimită de frumusețea acestui loc! Imediat ce treci strada, ajungi în fața Palatului Administrativ, un edificiu la fel de frumos!

Nu rata:

 • Cetatea Medievală
 • Biserica Reformată
 • Scara Rákóczi
 • Biblioteca Teleki

Timișoara

Oricine ajunge în orașul de pe Bega, dorește să vadă mai întâi centrul, Piața Operei. Ea se întinde între Palatul Culturii (sau Opera, cea mai faimoasă și promovată clădire din Timișoara) și Catedrala Mitropolitană, care iese în evidență atât prin îmbinarea stilurilor bizantin și moldovenesc, cât și prin bogăția detaliilor. Ține cont că la subsolul ei, există un mic muzeu de artă bisericească bănățeană veche și o colecție remarcabilă de icoane.

Piața Victoriei a fost recent reamenajată, căpătând un aspect nou și modern, cu accente de culoare și mult spațiu verde. În centru se află Fântâna cu Pești, construită în 1957.

Un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l omiți este Castelul Huniade, care adăpostește Muzeul Banatului. Este cea mai veche clădire din oraș (1443) și atrage turiștii ca un magnet datorită arhitecturii palatului, curții interioare și exponatelor interesante ale muzeului: unicul sanctuar neolitic din țară sau colecțiile de fluturi, moluște exotice și păsări.

Nu rata:

 • Parcul Central
 • Piața Unirii
 • Fabrica de Bere
 • Sinagoga din Cetate
 • Bastionul Maria Theresia
 • O plimbare pe faleza râului

Iași

Acum că a venit vorba de Iași, nici nu știu unde să te trimit mai întâi. Dar, cum Palatul Culturii s-a redeschis după renovare în acest an, voi începe cu el. Clădirea emblematică a orașului, construită la 1900 în stil neogotic, are detalii arhitecturale uluitoare. A fost inaugurată de Regele Ferdinand al României, iar astăzi adăpostește muzeele Complexului Muzeal Național Moldova. Cea mai atractivă piesă din tot Palatul se află acum în Muzeul Memorial Mihai Kogălniceanu și este holograma istoricului, în mărime naturală. Așa că, vizitatorii îl pot vedea și asculta pe Kogălniceanu citind un discurs.

Din fața palatului pornește Bulevardul Ștefan cel Mare, care te va ghida printre alte mari obiective ale orașului: Mitropolia, Primăria, Parcul Teatrului Național și clădirea sa în spate. Dar înainte oprește-te la Casa Dosoftei, la secția de literatură veche. Aici se spune că a funcționat prima tiparniță din Moldova.

La capătul bulevardului îl vei întâlni pe Alexandru Ioan Cuza, din bronz. Iar în față, pe strada Alexandru Lăpușneanu, vei găsi Muzeul Unirii, pentru încă o porție din istoria țării.

Nu rata:

 • Palatul Roznoveanu
 • Parcul Copou și teiul lui Eminescu
 • Universitatea Alexandru Ioan Cuza
 • Grădina Botanică

Târgoviște

Piesa de rezistență a orașului a fost și a rămas Cetatea Domnească. Cetatea a fost menționată pentru prima dată pe la 1427, dar ea exista deja încă din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. A fost, pe rând, reședința marilor voievozi Vlad Dracul, Vlad Țepeș, Petru Cercel, Matei Basarab. Și fiecare, în timpul în care a domnit, a adus îmbunătățiri și a extins domeniul. Apoi, Gheorghe Ghica a distrus-o, moment în care capitala Țării Românești s-a mutat la București. Când Constantin Brâncoveanu a venit la tron, cetatea de la Târgoviște a fost refăcută pentru ultima oară. În timp, complexul s-a ruinat, iar ce s-a putut păstra a fost dat circuitului turistic în 1961.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci aici este să urci în Turnul Chindiei, de unde ai o priveliște superbă a orașului, dar și a ruinelor cetății. Nu rata nici Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, aflat în în incinta curții.

Un alt muzeu emblematic este cel al Poliției Române, singurul muzeu de acest tip din țară! A fost inaugurat în 2000 și îți prezintă o istorie a Poliției Române. Ca exponate, vei găsi uniforme, arme, echipamente, documente și o motocicletă BMW ce a aparținut Poliției. Asociația Internațională a Polițiștilor a contribuit la crearea patrimoniului muzeului donând uniforme, diplome și insigne din toate colțurile lumii.

Nu rata:

 • Palatul de Justiție, care adăpostește Muzeul de Istorie
 • Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni
 • Parcul Chindiei
 • Teatrul Municipal – unde să asculți Filarmonica Muntenia

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns