Esti aici
Femeia.ro > Promo > Fenicul pentru colon iritabil

Fenicul pentru colon iritabil

Feniculul este un condiment des folosit în bucătăria franceză și în cea mediteraneeană, dar, sub formă de semințe uscate, poate fi un remediu fitoterapic în tulburările digestive.

Având denumirea științifică Foeniculum officinale, planta face parte din familia pătrunjelului și este cunoscută la noi și ca anason-mare, anason-dulce, chimion-de-baltă, cimbru-de-câmp, mălură sau secărea de grădină. Feniculul nu trebuie să lipsească din farmacia de acasă, fiindcă ajută în dureri de stomac, indigestii, crampe, balonare, flatulență, meteorism, constipație spastică, episoade de diaree, digestie dificilă, simptome asociate sindromului de colon iritabil. De asemenea, tratamentul cu fenicul se dovedește eficient și în alte tulburări de natură digestivă: viermi intestinali, enterocolită, insuficiență pancreatică, anorexie, hemoroizi, intoxicații cu plante sau ciuperci, fiindcă planta are acțiune asupra colicilor, e antitoxică (combate efectele nocive ale alcoolului), vermifugă, antiseptică și antispastică.

Cum se ia

Poate fi considerat o adevărată plantă-minune pentru digestie, fiind deopotrivă blând şi foarte eficient. Iată cum se prepară remediile pe bază de fenicul pentru problemele aparatului digestiv.

Sub formă de infuzie – se prepară dintr-o linguriţă de semințe uscate la o cană cu apă; se beau în cursul zilei 1-2 căni pe zi. Prima jumătate de cană se bea înainte de masă, iar cea de-a două jumătate, după masa de prânz; la fel, a două cană se împarte în două, înainte şi după cină.

Sub formă de pulbere (obţinută prin măcinarea semințelor uscate în râşniţa de cafea) – se ia o linguriţă rasă (se ţine sub limbă 10-15 minute), iar apoi se înghite cu puţină apă. Se ia ½ linguriţă cu 5-10 minute înainte de masă şi ½ linguriţă imediat după masă. Tratamentul se poate face și pe stomacul gol.

Sub formă de infuzie fierbinte – o lingură de pulbere de fenicul se opăreşte cu o cană de apă (poate fi şi lapte sau apă de orez), se lasă acoperită vreme de 20 de minute, după care se filtrează. Se consumă ca atare sau îndulcită cu miere.

Sub formă de infuzie combinată – pentru obţinerea a 250 ml, 1-2 linguriţe cu pulbere de seminţe de fenicul se lasă la înmuiat în ½ cană de apă de seara până dimineaţa, apoi se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se infuzează cu ½ cană de apă fierbinte timp de 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Nu se depășesc trei căni pe zi.

Sub formă de macerat – 50 g de semințe macerate într-un litru de vin timp de zece zile. Se strecoară, după care se folosește ca diuretic, aperitiv, împotriva oboselii, balonării sau colicilor abdominale.

Sub formă de ulei volatil (este printre uleiurile volatile cu acţiunea cea mai blândă). Asemenea coriandrului, este folosit în special în afecţiunile digestive, adăugând la acţiunea tonică digestivă un efect calmant organic, dar şi psihic. Se recomandă 2-4 picături, diluate în ceai, după mesele principale.

Extern, se fac băi cu infuzie combinată ori se aplică niște comprese calde cu infuzie combinată concentrată pe zona abdomenului.

Precauții

Luat în cantitate mare, feniculul poate produce episoade epileptice şi are o acţiune narcotică și sedativă. De asemenea, administrat în doze de peste 7 g pe zi, poate produce hemoragie uterină. Este recomandată prudența în administrarea preparatelor din fenicul în cazul ulcerului gastric. Uleiul volatil nu se recomandă în epilepsie sau în timpul sarcinii.

Ceaiuri pentru dureri de stomac

Feniculul intră în compoziția multor formule de ceai pentru combaterea tulburărilor de natură digestivă.

Se combină în proporții egale capsule de mac, flori de coada-şoricelului, flori de muşeţel, frunze de roiniţă, fenicul, mentă, cimbru de cultură. Se bea călduţ şi treptat, iar în caz de vărsături, rece. Ceaiul acesta va fi folosit numai de adulţi.

O altă formulă de efect este combinația fenicul, roiniță, portocală amară, rostopască, coada-șoricelului, mușețel. Un alt beneficiu al acestei formule este efectul calmant, întrucât feniculul  conferă o stare de confort şi mulţumire, fiind util pentru persoanele nervoase şi iritabile.

Știai?

Dacă vrei să beneficiezi la maximum de proprietățile unei plante, se administrează sub formă de pulbere, macerat, tinctură sau infuzie combinată, întrucât ceaiul (infuzia) distruge mai mult de 80% din principiile active ale plantei.

Sfat

În tratarea durerilor provocate de gastrită, obții rezultate foarte bune dacă amesteci infuzie de fenicul cu lapte cald sau cu apă de orez (apa rezultată în urma fierberii orezului).

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr11/23.03.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns