Esti aici
Femeia.ro > Promo > Rădăcini de somn uşor

Rădăcini de somn uşor

Ai insomnii ori dormi prost? Nu intra în panică şi mai ales nu lua somnifere fără acceptul medicului!

Plantele sunt mereu la-îndemână, iar folosite corect, devin extrem de eficiente şi, cu siguranţă, nu au efectele secundare ale barbituricelor. Există o mulţime de plante cu efect calmant și de somnifer, dar de astă dată vom vorbi numai despre proprietățile binefăcătoare ale rădăcinilor. Să nu ne încurcăm!

… de iarbă-mare

O plantă simpatică, întâlnită mai ales în zona de munte, cu flori galbene şi aromate, iarba-mare este recunoscută pentru calităţile ei medicinale. Rădăcina plantei, folosită în fitoterapie şi cosmetică, conţine inulină, uleiuri esenţiale, substanţe antibiotice, săruri minerale şi vitamina C. Iarba-mare este utilă în tratarea multor afecțiuni, de la gripe şi probleme hepatobiliare până la viermi intestinali. Pe lângă acestea, contribuie la combaterea stării de iritare şi induce o stare de linişte, benefică înaintea somnului.

Cum se ia: sub formă de decoct, o cană cu o jumătate de oră înainte de culcare, sau de extract, pe care-l găseşti în farmacii.

Mod de preparare: două linguriţe cu rădăcină de iarbă-mare mărunţită se fierb în 250 ml de apă timp de zece minute; se strecoară şi se bea ceaiul călduţ.

Spălăturile cu ceai de iarbă-mare sunt de ajutor contra chelirii.

… de valeriană

Pe numele ei ştiinţific Valeriana officinalis, valeriana este recunoscută drept unul dintre cele mai eficiente somnifere naturale. Se folosesc numai rădăcinile, întrucât au proprietăţi neurosedative, neurotonice, calmante, somnifere. Preparatele din valeriană previn şi combat insomnia şi tulburările de somn, sporind durata somnului profund. De asemenea, este recomandată în stări de excitabilitate nervoasă şi psihică, astenie, crize de nervi, isterie.

Cum se ia: sub formă de pulbere, câte un vârf de cuţit, de trei ori pe zi, sau de decoct, o cană înainte de culcare.

Mod de preparare: pulberea se obține din rădăcina uscată, mărunţită și dată de două ori prin râşnița de cafea, iar decoctul, dintr-o lingură rasă de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă, fiartă 5-10 minute.

Valeriană provine din latinescul valere, care înseamnă sănătos.

… de ciuboţica-cucului

Are proprietăţi emoliente, sudorifice, depurative ale sângelui, tonic-cardiace şi antireumatice. Este, de asemenea, un calmant eficient. Tratează deopotrivă afecţiuni cardiace (cardiopatie ischemică, inflamarea miocardului) și genitale, reumatismul, rinitele și problemele sistemului nervos și contribuie la eliminarea toxinelor din sânge.

Cum se ia: sub formă de decoct, o cană înainte de culcare.

Mod de preparare: se pune o linguriţă cu rădăcină de ciuboţica-cucului la 250 ml de apă rece, se fierbe cinci minute, se strecoară şi se bea ceaiul călduţ.

Se spune că, dacă mănânci câteva fire de ciuboţica-cucului, poţi vedea zânele bune.

… de limba-boului

Agricultorii o consideră o pacoste, pentru că se hrăneşte din culturile de lucernă. În schimb, fitoterapeuţii o consideră o binecuvântare datorită proprietăţile ei: este diuretică, antibiotică, anticanceroasă, antiinflamatorie, calmează durerea şi, mai ales, ajută la calmare nervoasă.

Cum se ia: câte o linguriţă cu sirop de rădăcină de  limba-boului înainte de mesele principale.

Mod de preparare: 1,5 kg de rădăcină proaspătă dată prin maşina de tocat carne se pun într-un borcan, apoi se toarnă 3,5 l de vin roşu. Se adaugă 2,2 kg de miere de salcâm și se amestecă totul cu o lingură de lemn. Borcanul se închide şi se ţine opt zile la loc întunecos, amestecând de două ori pe zi cu lingura de lemn. Se strecoară, se trage în sticle închise la culoare, care se păstrează, închise ermetic, în frigider.

Pe vremuri, se amesteca rădăcină de limba-boului pisată cu vin roşu şi se folosea în tratarea tuberculozei.

Citește și:

Leacuri pentru inima

Sfecla roșie, inamicul anemiei

Nuci pentru o inimă sănătoasă

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/03.12.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns