Esti aici
Femeia.ro > Promo > SOS, adult în devenire

SOS, adult în devenire

Perioada de tranziție de la copilărie la maturitate, adolescența aduce o mulțime de schimbări și provocări.

Fiecare etapă din viața copiilor vine la pachet cu situații greu de gestionat. Când sunt mici abia aștepți să se facă mari, la vârsta școlii grijile cresc odată cu ei, iar în perioada adolescenței, când sunt deja tineri în toată firea și ai zice că poți răsufla ușurată,  problemele sunt, de fapt, în toi.

Ce se întâmplă în corp

La pubertate organismul trece printr-o adevărată furtună hormonală. Nu toți suportă la fel duiumul de schimbări fiziologice și psihologice. Dr. Amalia Popescu, specialist endocrinologie, ne-a explicat cum stau lucrurile din punct de vedere medical: „Pubertatea debutează atunci când hipotalamusul începe să secrete anumiţi hormoni ce reglează hipofiza, glanda care secretă hormonii gonadotropi, cei care „trezesc“  la viaţă gonadele: ovare, testicule aflate până atunci în repaus.

Totodată, începe secreţia hormonilor sexuali care duc la dezvoltarea fizică accelerată şi maturizarea organelor genitale. La fetiţe, primele semne sunt saltul statural, dezvoltarea sânilor, apariţia pilozităţii pubiene, iar la băieţi se observă creşterea în volum a testiculelor, pilozitatatea pubiană, axilară/facială, îngroşarea vocii, dezvoltarea masei musculare. Pubertatea începe la fetiţe în medie la vârsta de 11 ani, iar la băieţi, la 12 ani.“

Probleme, tentații și riscuri

Pe lângă îndrăgosteli, drame mai mici sau mai mari și anturaje care-i poate îndruma pe căi greșite, adolescenții se pot lovi de câteva probleme de natură fizică despre care ne vorbește în continuare dr. Amalia Popescu. Nu le neglija și du-ți adolescentul la medic (endocrinolog, ginecolog, dermatolog, psiholog, în funcție de necaz) din timp.

● Acneea

„Acneea juvenilă apare la 80% din tinerii cu vârste cuprinse între 12-20 ani. Aceasta este determinată de modificările hormonale specifice vârstei. Este bine să evităm contactul mâinilor cu leziunile de acnee, existând riscul extinderii şi suprainfectarii lor, produsele cosmetice-fond de ten sau farduri care astupă porii, consumul excesiv de ciocolată şi alimente bogate în grăsimi, coca-cola, pâine, orez, dulciurile concentrate. Acneea însoţită de o pilozitate excesivă în zone precum buza superioară, bărbie, periareolar, linie albă abdominală, căderea părului şi tulburări ale ciclului menstrual poate sugera o disfuncţie ovariană. În acest caz consultul endocrinologic este foarte important.“

● Îngrășarea

„Ultimile statistici arată că peste 40% din copiii români sunt supraponderali. Cauzele sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, lipsa activităţii fizice şi petrecerea timpului liber în faţa televizorului, calculatorului, telefonului mobil. În foarte puţine cazuri copilul devine obez din cauza unei probleme medicale cum ar fi o tulburare endocrină. Adolescentele supraponderale sunt mai predispuse la disfuncții ovariene, acnee, căderea părului, ten gras, pilozitate excesivă, anxietate, depresie.“

● Înălțimea prea mică

„Creşterea în înălţime a tinerilor este influenţată în proporţie de 60-80 % de factorul genetic, dar și alţi factori precum alimentaţia necorespunzătoare, somnul insuficient, sedentarismul, fumatul, deficitul de vitamine /minerale sau anumite afecţiuni cronice precum boală celiacă (intoleranţă la gluten), hipotiroidismul pot determina o stagnare sau chiar o înălţime finală mică dacă nu sunt diagnosticate/corectate la timp. “

● Sexul, subiect tabu

„Începerea vieții sexuale este una dintre marile probleme ale adolescenței. Deși maturizarea organelor sexuale are loc între 9 și 14 ani la fete și între 12 și 18 ani la băieți, debutul vieții sexuale ar trebui să aibă loc dupa vârsta de 18 ani, cand întregul sistem neuro–endocrin este dezvoltat. Cel mai afectat de debutul precoce al vieții sexuale este colul uterin, format din celule imature, care pot suferi anomalii ce pot duce mai târziu până la cancer de col uterin. Adolescentele care își încep viata sexuală timpuriu sunt predispuse la infecții genitale pe tot parcursul vieții. Odată începută viața intimă, folosirea prezervativului este obligatorie atât în scop contraceptiv, cât și pentru a evita bolile cu transmitere sexuală, infecția HIV, hepatite (B,C) etc. Folosirea contraceptivelor orale de catre adolescente ar trebui să se facă numai dupa consultarea medicului specialist.“

3 sfaturi utile

Dr. Amalia Popescu, Medic Specialist Endocrinologie, Clinica Polisano Plaza București

►Sport și hidratare

Una din greșelile frecvente pe care le fac părinții este supraîncărcarea programului copilului şi limitarea timpului destinat exerciţiilor fizice sau practicării unui sport.

Exerciţiile fizice au un rol important în starea de bine, reducând tensiunea şi anxietatea. Nivelul acestora în sânge, creşte de până la 5 ori în timpul exerciţiilor fizice prelungite (mai lungi de 30 minute). Copiii şi adolescenţii trebuie încurajaţi să facă sport sub orice formă. Se recomandă mersul pe jos, alergarea în natură, ciclismul, aerobic, fitness, înot, tenis, volei  etc.  Deasemenea, poziţia corectă şi sănătatea coloanei vertebrale trebuie întreţinută prin sport de intensitate medie şi  practicat frecvent.

►Alimentație corectă

Adolescenţii trebuie să aibă o alimentaţie în care să predomine alimentele neprocesate termic, fructele, legumele proaspete, seminţele, oleaginoase (alune de pădure, caju, fistic).  O dietă echilibrată trebuie să conţină toate grupele de alimente: cereale, carne, pește, ouă, lactate, fructe şi legume. Se vor consuma alimente bogate în acid lipoic şi acizi graşi omega 3 (ulei de măsline, cocos, pește, avocado), nutrienţi esenţiali pentru procesul de învăţare şi memorare.

Este importantă hidratarea adecvată: doi litri de apă plată/zi, supe/ciorbe proaspete de legume, sucuri proaspete de fructe şi legume. Adolescentele care recurg la regimuri foarte restrictive, înfometare, pastile de slabit, sunt predispuse la o serie de probleme nutriționale și psihologice.

►Recreere

Sunt recomandat activitățile care îi vor ajuta să se dezvolte şi vor limita timpul petrecut în faţa calculatorului şi privitul în exces la televizor:  cursuri care stimulează creativitatea (pictură, pian, chitară, etc), cititul, ieşirile în aer liber, drumeţiile montane. Și implicarea în misiunile de voluntariat oferă adolescenţilor libertate şi responsabilizare.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr23/09.06.2016
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns