Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum îţi alegi prietenii

Cum îţi alegi prietenii

Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti, zice un vechi proverb. Modul în care îţi alegi prietenii dezvăluie multe despre tine, dar și despre ei.

Se spune că prietenii sunt persoanele de care eşti legat printr-o afecţiune deosebită, au aceleaşi gusturi ca ale tale, rezonează la aceleaşi valori, te înţeleg în tot ce faci, iar la nevoie, poţi avea încredere în ei. Depinde de tine să fii înconjurată de prieteni adevăraţi sau de amici nepotriviţi. Primii îţi dau, cei din urmă îţi iau din măsura omului care eşti. Ştii să-i alegi? Iată cum ar trebui să fie cei care merită să-i preferi pentru a te însoţi pe drumul vieţii!

Optimişti

Sunt mai mereu bine dispuşi, au întotdeauna ceva pozitiv de spus. Dacă nu ai o zi prea bună, se vor strădui să te facă să vezi partea plină a paharului. Aşadar, dacă nu vrei să fii sceptică, înconjoară-te de optimişti! Şi evită pe cât posibil compania pesimiştilor, care nu fac decât să se lamenteze, să te ţină la curent cu tot ce se întâmplă rău în lume, lucru care cu siguranţă îţi provoacă emoţii negative care, la rândul lor, te sleiesc de puteri, îţi scad entuziasmul şi, în cele din urmă, te fac să devii şi tu pesimistă. La ce bun să vezi doar partea goală a paharului?

Inteligenţi

Doar cu un prieten inteligent porți discuţii interesante, numai el îţi va da un sfat potrivit când vei avea nevoie. Sigur, cei mai puţin inteligenţi te-ar putea face să te simţi mândră că eşti mai dotată intelectual decât ei, iar asta îți creşte încrederea în sine. Nu uita însă că, mai devreme sau mai târziu, prostia începe să devină enervantă. În plus, este neplăcut că unei asemenea persoane nu-i poţi fi nicicum de folos. Orice i-ai spune sau ai încerca s-o înveţi, tot ce ştie ea va face.

Entuziaşti

Sigur, poţi avea vreun prieten bun la suflet, generos, doar că se cam lasă dus de val, nu are iniţiativă şi nici vreun scop în viaţă. Caută persoane entuziaste, dar care sunt mereu preocupate să-şi stabilească un scop şi fac tot ce trebuie pentru a-l atinge! Te vor ajuta să procedezi la fel, să-ţi stabileşti obiective şi să încerci să le atingi, să te bucuri de visurile împlinite. Cei care doresc să realizeze multe te pot inspira. Dacă ai prin preajmă asemenea indivizi, eşti norocos. După discuţiile cu ei, parcă îţi vine să muţi munţii din loc şi chiar crezi că eşti în stare s-o faci, uiţi de eşecurile avute, priveşti cu încredere spre viitor. Caută compania celor care au multe idei şi obiective, chiar dacă par a fi irealizabile!

Cu un stil de viaţă sănătos

E demonstrat că prietenia are influenţă directă asupra stilului de viaţă. Ba chiar şi a greutăţii corporale. E foarte important unde obişnuieşti să te vezi cu prietenii: la o sală de gimnastică, în parc, la fast-food ori la cofetărie. Toate acestea îţi vor influenţa stilul de viaţă şi tot ce atrage el după sine, inclusiv luarea în greutate sau nu. Aşadar, cei mai nimeriţi ca prieteni sun adepţii unui stil de viaţă activ, fiindcă te-ar putea atrage în vreo activitatea sau alta chiar dacă nu crezi că ţi-ar plăcea. Cu timpul, e foarte posibil să-ţi dai seama că te-ai înşelat.

Capabili să păstreze un secret

Din cauza unui secret divulgat s-au destrămat familii, s-au pierdut locuri de muncă, s-au stricat relaţii. Ţine-i la distanţă pe cei care nu ştiu să păstreze un secret! Altfel, va trebui să cântăreşti fiecare cuvânt înainte de a-l rosti. Şi nici aşa nu eşti chiar în siguranţă, pentru că orice cuvânt poate fi răstălmăcit şi transmis altora având cu totul alt înţeles. La ce ţi-ar trebui un prieten cu care să nu poţi vorbi deschis, în compania căruia să nu fii o clipă relaxat?

Veseli

Evită-i pe cei cărora le lipseşte simţul umorului! Pe lângă faptul că nu sunt o companie prea plăcută, ţi-ar putea purta mult timp ranchiună pentru vreo glumă nevinovată pentru care să ţină cu tot dinadinsul să-ţi plătească într-o bună zi. Greu de ghicit cum anume.

Stai departe de bârfitori…

La ce ţi-ar trebui o prietenă răutăcioasă, care îţi împuie capul cu resentimentele pe care le are faţă de cei apropiaţi, să-ţi vorbească mereu de neînţelegerile avute cu colegii şi despre neîncrederea în prieteni? La ce bun să-ţi încarci mintea cu problemele şi întorsăturile sorţii altora? Oricând poţi găsi ceva mai plăcut ori util de făcut decât să discuţi despre alţii. Apoi, un om decent și înţelept nu va sta niciodată să bârfească nici cu cei apropiaţi, nici cu prietenii ori colegii, ştiind că asta înseamnă lipsă de respect faţă de ceilalţi. Şi nu uita: cine bârfeşte în fața ta, te vorbește de rău şi pe tine!

… și de acaparatori!

Sunt cei care nu se mai opresc din a se tot înconjura multe bunuri. Şi-atât. E mult mai interesant să discuţi cu persoane care nu sunt interesate doar de partea materială a existenţei. Doar cei care, pe lângă foloasele materiale (fără ele nu se poate supraviețui), sunt preocupaţi de latura spirituală a vieţii pot fi consideraţi interesanţi. Având un orizont mult mai larg, despre orice ar vorbi, ei privesc evenimentele în profunzime și te vor învăţa să faci la fel. Nu te grăbi să-i contrazici, chiar dacă nu eşti de acord cu tot ce afirmă. Ai răbdare, manifestă interes pentru ce spun şi ascultă-i! E posibil să ajungi să priveşti viaţa din altă perspectivă. Cu timpul, poate şi propria existenţă.

Priveşte viaţa precum un drum de-a lungul căruia ești însoţită! Alături de unii merită să petreci mai mult timp, călătoria fiind interesantă, captivantă și plin de învăţăminte, însă de alţii e bine să te desparţi repede, pentru a nu pierde vremea şi a nu-ţi risipi energia în zadar.

Citește și:

Prietenia nu are granite

Prietenie cu beneficii

Prieteni de suflet

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/04.06.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns