Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 minciuni pe care le spui la doctor

5 minciuni pe care le spui la doctor

Te simţi vinovată, ţi-e jenă sau pur şi simplu nu vrei să laşi impresie proastă, aşa că răspunzi întrebărilor incomode nu cum ar fi corect, ci cum crezi că dă bine. Orice vină ai avea, când eşti la doctor, tot ce nu spui se întoarce împotriva ta!

Cât de des bei?

Răspuns: Numai ocazional.

În realitate, aproape că nu trece seară fără 1-2 pahare cu vin sau bere, iar la petreceri nici nu-ţi dai seama când ai dat gata trei cocktailuri şi un pahar de whisky. N-ar trebui să bei mai mult de 150 ml de vin sau 330 ml de bere pe zi; altfel, cresc mult riscurile de probleme hepatice şi alte afecţiuni complicate. Spune-i fără ocolişuri medicului cât bei, ca să-ţi recomande cantitatea maximă permisă de băuturi şi, la nevoie, să-ţi prescrie un protector hepatic ori un regim de detoxificare!

Cum e viaţa ta sexuală?

Răspuns: Bună. 

Nu-i chiar aşa de bună dacă te doare când faci sex sau cel puţin o singură dată n-ai folosit prezervativ cu un partener în care n-ai încredere deplină. Multe femei nu aduc asemenea intimităţi în discuţie… de ruşine. Chiar dacă, de multe ori, cauza problemelor tale nu e gravă (după o vârstă, nivelul de estrogen scade şi, odată cu el, lubrifierea, de aceea actul sexual poate fi uneori iritant), riscul de boli cu transmitere sexuală sau cancer nu e de neglijat! Orice disconfort trebuie adus la cunoştinţa medicului – altfel, nu-ţi poate recomanda analizele şi tratamentul, uneori extrem de simple, de care ai nevoie ca să te bucuri de o viaţă intimă împlinită, lipsită de griji şi de boli.

Fumezi?

Răspuns: Câte o ţigară, două.

Dacă fumezi un pachet pe zi, asta ar trebui să audă medicul din gura ta. Unele analize sunt recomandate cu precădere fumătorilor, în special cele care privesc sănătatea plămânilor, precum spirometria, dar şi valorile tensiunii arteriale, colesterolului şi nu numai. Rezultatele te pot motiva suficient să renunţi la acest obicei nesănătos, iar medicul îţi oferă soluţii care să-ţi facă demersul mai uşor. Vestea bună e că, dacă nu suferi deja de vreo afecţiune gravă, organismul începe să-şi revină imediat ce nu-l mai bombardezi cu miile de toxine din tutun.

Ce medicamente iei?

Răspuns: Doar pe cele pentru boli cronice.

Nu-i enumera medicului doar pilulele contraceptive şi medicamentele pentru hipertensiune sau diabet, ci şi ceaiurile sau suplimentele pe bază de plante, pentru că acestea din urmă, chiar dacă sunt naturale, conţin substanţe puternice care pot interfera cu alte pastile pe care le iei. Terapiile alternative, chiar dacă te salvează de numeroase boli, nu sunt inofensive.

Ultima oară, când ţi-ai făcut analizele?

Răspuns: De curând.

Da, parcă ieri ţi-ai făcut un set complet de analize, deşi au trecut vreo trei ani. Nu-i o plăcere să mergi la medic şi sigur îţi doreşti să amâni momentul cât mai mult timp, dar sunt analize pe care trebuie să le faci în fiecare an, pentru siguranţa ta. Printre ele se numără testul Babeş-Papanicolau, ecografia mamară/mamografia, testele de sânge şi de urină. Bine ar fi să vizitezi anual stomatologul, pentru un detartraj, şi oftalmologul, ca să afli cum stai cu vederea.

 

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns