Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 7 erori în igiena intimă

7 erori în igiena intimă

Lipsa îngrijirii zilnice, dar și a informării corecte pot avea un rezultat care să ne afecteze confortul și sănătatea.

Vara transpirăm mai mult și mai des, iar igiena este punctul de plecare. Nu doar de axile trebuie să avem grijă, ci și zona inghinală. Și aici transpirăm abundent, pentru că în această zonă există multe glande sudoripare, iar mirosul nu este singurul care aduce neplăceri. Apa parfumată, spălarea repetată și agresivă și săpunurile prea dure pot fi încadrate în categoria greșelilor săvârșite cu cele mai bune intenții. Descoperă cele mai comune greșeli pe care le fac majoritatea femeilor și ține cont de sfaturile specialiștilor pentru a-ți menține o igienă perfectă în zona de sud a corpului, demnă de o zeiță.

Te speli de mai multe ori pe zi

Când apar senzații de usturime și mâncărime, mintea îți fuge la ceva contagios: am luat ceva de undeva! Însă frecvent aceste probleme pot apărea pentru că te speli exagerat de mult. Pentru a evita diminuarea stratului hidrolipidic care protejează pielea, nu trebuie să-ți speli zona intimă de mai mult de două ori pe zi. Apa și săpunul sunt agresive și pentru piele, din acest motiv este recomandată numai apa sau un gel intim delicat; altfel, pielea devine fragilă, uscată și riscul de iritare și infecție crește.

Soluții: poartă un tampon zilnic care va absorbi o mare parte din transpirație (pe care-l poți schimba la nevoie) și alege o lenjerie intimă din bumbac, care va limita transpirația și o va absorbi. Epilarea totală pe timpul verii te ajută să menții o igienă mult mai bună.

Porți haine strâmte

Frecarea cu îmbrăcămintea poate provoca senzații de arsură. În plus, fiind foarte strânsă, pielea este ca într-o saună umedă și transpiră mai mult, ceea ce duce la înmulțirea germenilor patogeni. Și hainele groase sau pantalonii din piele sintetică, la modă în acest sezon, ori culorile închise duc la o transpirație abundentă și la încingerea pielii.

Soluții: specialiștii recomandă purtarea hainelor comode, lejere, în culori deschise și din materiale naturale, care să absoarbă transpirația, nu so favorizeze.

Folosești săpun pentru igienă

Nu toate săpunurile sunt prietenoase cu zona intimă. Pentru această zonă delicată avem nevoie de produse cu pH neutru, ușor alcalin, cuprins între 4 și 8, respectiv aproape de pH-ul vaginului, pentru a preveni infecțiile fungice. Un mediu acid sau care usucă pielea prea tare dezechilibrează flora locală și duce la infecții anunțate prin senzații de arsură, usturime sau mâncărime.

Soluție: medicii recomandă spălarea doar cu apă a părților intime când nu avem un săpun special și folosirea peste zi a șervețelelor intime pentru a păstra prospețimea și senzația de curățenie.

Schimbi prea rar absorbantele

Prea puține femei știu că absorbantele zilnice au și un păcat: transpirația adunată le transformă într-un mediu propice dezvoltării bacteriilor. La fel, tampoanele menstruale, mai ales cele interne, care, menținute prea mult timp (de femeile cu un flux menstrual scăzut), pot duce la șocuri toxice!

Soluție: când este cald și transpirăm, trebuie să nu ținem absorbantul mai mult de 6-8 ore, poate chiar mai puțin. Câteva tampoane păstrate în geantă și schimbate la jumătatea zilei îți asigură igiena și prospețimea în zona intimă.

Faci spălături în interiorul vaginului

Există un motiv foarte bun pentru a nu face acest lucru: vaginul se curăță singur în mod natural. Dacă din dorința de a menține o curățenie impecabilă faci spălături vaginale, vei dezechilibra flora microbiană din vagin, cea care distruge germenii patogeni.

Soluție: spală numai partea exterioară a zonei intime, apa fiind suficientă pentru curățarea ei.

Stai în costumul de baie umed

Umiditatea favorizează proliferarea bacteriilor, așa că, după un antrenament sau o zi de plajă, trebuie să scapi cât mai repede de lenjeria udă.

Soluție: dacă nu poți ajunge acasă pentru a o schimba, asigură-te că ai la tine o lenjerie curată și uscată.

Folosești un burete

Tot din dorința de a te spăla cât mai bine, folosești un burete (puf), însă acesta este un cuib sigur de bacterii și microbi.

Soluție: aplică săpunul, chiar dacă este vorba de restul corpului, cu mâna (evident!) igienizată. Curățenie ușoară garantată!

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Guliver/iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns