Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Motive pentru care te îngrași deși nu vrei asta!

Motive pentru care te îngrași deși nu vrei asta!

Faci parte din categoria celor care respectă o viață sănătoasă, faci mișcare, mănânci legume și fructe, dormi suficient, dar cu toate astea te îngrași? Află care sunt principalele șapte motive pentru care te îngrași. Cauzele kilogramelor în plus sunt alegerile pe care le facem în fiecare zi, iar unele dintre ele nu sunt tocmai inspirate pentru silueta ta.

Cafeaua

Practic nu are calorii, dar dacă alegi combinații sofisticate, cu lapte, înghețată și frișcă cafeaua devine o bombă calorică de care nici nu-ți dai seama. Un cappuccino cu lapte integral și frișcă poate avea și 370 de calorii. Într-o lingură de smântână sunt 24 de calorii și 3 grame de grăsime, iar o linguriță de zahăr are 25 de calorii. Dacă renunți la zahărul din cafea și înlocuieșți frișcă cu lapte degresat elimini 17.000 de calorii într-un an, ceea ce înseamnă circa cinci kilograme de de țesut adipos.

Nu poți fără zahăr? E ok, adaugă un îndulcitor sau, reduu treptat cantitatea de zahăr din cafea. O să vezi cât de bună este cafeaua cu zahăr puțin. Și dacă nu poți bea cafeaua decât cu lapte – și eu la fel!!! – alege lapte degresat și renunță la cuiuțele cu lapte pentru cafea (au calorii multe și chimicale adăugate). Ideal este să folosești spuma de lapte. Există aparate care fac spumă de lapte, mai bună decât orice frișcă! Afla câte calorii are cafeaua!

Mersul pe jos

Este una din cele mai simple căi de a face mișcare, dar dacă în timp ce mergi pe jos vei ronțăi tot felul de crontanele, este foarte posibil să te trezeșți cu ceva kilograme în plus. Marea greșeală este aceea de a asocia mâncarea cu oricare altă activitate. Niciodată în timp ce mănânci nu trebuie să faci și altceva. Senzația de sățietatea nu o să fie sesizată de creierul tău, care este ocupat cu altceva. Cel mai grav este să privești la TV, să stai la calculator și să ronțăi. Știu! Este foarte plăcut să faci asta, dar renunță la acest obicei, chiar dacă o să-ți fie greu la început.

Alege pentru ronțăit cipsurile din mere. Sau ține alături un pahar cu apă. Nu-i la fel de bun ca un pumn de alune, dar este mult mai sănătos. Când te uiți la TV și simți nevoia să faci și altceva, ține în mână o minge antistres, o bucată de plastilină pe care să o tot sucești între degete sau fă gimnastică cu un inel de cauciuc pentru mână.

Mâncatul pe fugă

O masă cu adevărat sănătoasă, trebuie să dureze cel puțîn 20 de minute. A mânca ceva în mai puțin de 20 de minute este o cale sigură spre kilograme în plus, pentru că dacă mănânci pe fugă vei mânca mai mult, și nu-ți vei da seama că te-ai săturat. Masa nu trebuie combinată cu alte activități, altele decât dialogul plăcut cu cei din familie sau cu amicii.

Excesele de la sfârșitul săptămânii

Cercetătorii au descoperit că oamenii nu își dau seama că mănâncă semnificativ mai mult la sfârșit de săptămâna și mai ales în zilele de sâmbătă, atunci când există tendința de a mânca mai multă grăsimi și mai multe dulciuri, iar aceste calorii se acumulează întotdeauna. O dietă corectă trebuie respectată în fiecare zi. În plus în zilele libere poți face multe alte activități, care să-ți abată atenția de la dorința de a ronțăi.

Mărimea farfuriilor

Cât de mare este porția ta? E simplu: dacă mănânci mult te îngrași, dacă mănânci mai puțin slăbești, dacă mănânci porțiile potrivite îți menții greutatea. În ultimii 50 de ani, porțiile au crescut cu circa 50%, iar această este una dintre cauzele pentru care te îngrași. Oamenii s-au obișnuit să mănânce porții prea mari ceea ce este în detrimentul sănătății noastre.

Pur și simplu schimbă farfuriile care acum 50 de ani erau folosite ca platouri, cu farfurii mai mici, castroanele mari cu boluri de dimensiuni normale, cănile gigantice cu cele normale, de maximul 200 de ml. Rezultatele nu se vor vedea peste noapte, dar sigur o să apară în câteva luni! Află mai multe despre farfuria sănătoasă.

Dietele cu puține calorii

Aparent dietele cu puține calorii sunt o cale prin care scapi de kilogramele în plus, dar în fapt sunt una din cauzele pentru care te îngrași. Dietele cu foarte puține calorii, dacă nu sunt atent respectate, mai ales în perioada post-dietă, favorizează efectul yo-yo, iar în final numărul total de kilograme o să fie mai mare decât cel pe care îl aveai la începutul dietei.

Toate dietele cu mai puțin de 1400-1500 de calorii au că efect încetinirea metabolismului. Asta face că slăbirea să fie lentă, ineficientă și lipsită de rezultate pe termen lung. Dieta perfectă înseamnă o reducere cu maximum a 300 de calorii din aportul caloric adus până la începutul dietei.

Săritul peste mese

Această este o mare greșeală, efectele fiind similare cu dietele hipocalorice. Sări peste o masă, rată metabolismului scade, iar masă următoare este complet asimilată și depozitată! Soluția: o masă până în 300 de calorii la fiecare trei ore, de cinci ori pe zi! Plus câte un pahar mici cu apă în fiecare ora.

Citeste și:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns