Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alergia la cosmetice și bijuterii

Alergia la cosmetice și bijuterii

Bijuteriile fantezie sau produsele cosmetice nu sunt inofensive pentru toată lumea. Din cauza lor, persoanele sensibile pot suferi reacții alergice mai mult sau mai puțin grave. Află cum recunoști și cum tratezi o asemenea alergie!

Ți-ai pus o pereche nouă de cercei și au început să te mănânce urechile? Sau noul colier a lăsat în urma lui o zonă înroșită în jurul gâtului? E posibil ca aceste neplăceri să indice o alergie la nichel, metal folosit deseori la confecționarea bijuteriilor. Sau bijuteriile poate nu-ți creează probleme, dar ești sensibilă la unele substanțe din produsele cosmetice? Iată care sunt principalele simptome ce pot trăda prezența unei astfel de alergii! 

Când bijuteriile îți fac rău

Îți apar bubițe, iritații sau mâncărimi când porți gablonzuri? Sau ești mereu roșie și iritată în locul unde catarama ceasului sau a curelei îți atinge pielea? Nu este exclus să suferi de alergie la nichel, o alergie de contact foarte frecventă: se estimează că 10% din populație se confruntă cu această neplăcere, iar cifra este în continuă creștere.

Alergia la nichel se manifestă când pielea intră în contact cu acest metal și poate apărea oricând, la orice vârstă. Este posibil ca ani la rândul să porți fără probleme accesorii din nichel (cercei, brățară, colier, cataramă etc.) și într-o bună zi, dintr-odată, corpul tău să reacționeze la toate obiectele care conțin nichel.

Alergia la nichel apare cel mai frecvent într-o zonă care a intrat în contact în repetate rânduri sau timp îndelungat cu nichelul, de exemplu locul în care este purtată brățara ceasului sau un inel ori cerceii.

Cum se manifestă?

Este bine să știi că alergia la nichel este cauzată nu de metalul în sine, ci de sărurile care se formează când nichelul intră în contact cu transpirația. Ea este destul de ușor de recunoscut datorită petelor roșii ce apar pe pielea aflată în contact direct cu nichelul. Practic, pe piele se vede o urmă ori un semn. De obicei, înroșirea pielii este însoțită de mâncărimi intense. Nu este exclus să apară o eczemă care să ducă la descuamarea pielii chiar și în zone ce nu sunt în contact direct cu nichelul: palme, degete, tălpi. Perssoanelor care reacționează la prezența nichelului în alimente le apar pete roșii în jurul sau chiar în interiorul gurii.

Alergia la nichel se confirmă prin teste alergologice cutanate.

Tratamentul? Evită nichelul!

Alergia la nichel nu se vindecă, deci cel mai bine este să eviți contactul cu acest metal. Dacă la un moment dat îți apare o alergie, poți lua un antihistaminic oral sau poți să aplica local o cremă antialergică. Când simptomele persistă sau se agravează, nu e o idee fericită să continui a te trata singură, ci ar fi bine să te adresezi medicului, care să-ți prescrie un unguent cu corticoizi.

Ca să te ferești de toate neplăcerile unei astfel de alergii, e foarte important să eviți contactul cu obiectele ce conțin nichel. Iată-le pe cele cu care te poți întâlni în mod obișnuit:

* Bijuterii și accesorii – cercei, brățări, coliere, piercinguri, agrafe de păr, curele etc. Bijuteriile placate cu aur sub 12 carate conțin de obicei nichel. Înainte să cumperi diverse bijuterii și accesorii, verifică dacă nu cumva au în compoziție nichel.
* Accesorii vestimentare – nasturi metalici, fermoare, capse, sisteme de închidere a sutienului, ceasuri, catarame etc.

* Diverse – rame de ochelari, clanțe, portmonee, brichete din metal, stilouri, chei, brelocuri, tuburi de ruj metalice sau alte accesorii de frumusețe, ace de siguranță, ace de tricotat, anumite ustensile de bucătărie, unele robinete etc.

* Alimente – numeroase produse conțin cantități mici de nichel: apă de la robinet, produse cerealiere, nuci, soia, unele legume. Atenție, ciocolata conține mult nichel! Se întâmplă foarte rar ca o persoană alergică la nichel să prezinte reacții alergice serioase în urma consumului de alimente.

Alergia la cosmetice

Dacă într-o dimineață te trezești cu mâncărimi la nivelul mâinilor sau feței, cu pleoapele înroșite sau umflate, cu vezicule ori cu erupție roșie pe față, se prea poate să fii victima unei alergii la un produs cosmetic. Mascara, ruj de buze, ojă, șampon, loțiune demachiantă, cremă hidratantă, vinovat poate fi oricare dintre produsele cosmetice pe care le folosești. Și nu întotdeauna e ușor să identifici produsul în cauză, întrucât reacțiile alergice apar adeseori chiar și la 48 de ore după folosirea lui.

Dacă bănuiești că ai o alergie, adresează-te de îndată unui medic dermatolog sau alergolog. Ca să depisteze vinovatul, acesta îți va face un test cutanat la produsele cosmetice folosite de tine în mod frecvent (șampon, cremă, demachiant, gel de duș). Alergia se confirmă dacă, în 48 de ore de la aplicarea pe piele a produsului, apare o mică eczemă. Ca și la alte alergii, cel mai bun tratament este evitarea alergenului, respectiv a produsului care provoacă reacția alergică.

În capul listei alergenilor se găsesc substanțele parfumate. Există între 5.000 și 6.000 astfel de esențe parfumate, de origine vegetală, animală și sintetică, prezente în mai toate cremele, gelurile, loțiunile. Dacă ai observat că îți apar reacții alergice după ce folosești unele produse de înfrumusețare, optează pentru cosmetice care nu conțin parfum și nici conservanți.

Bine de știut

* Alergia la lacul de unghii se manifestă uneori prin umflarea pleoapelor, nu doar prin reacții cutanate localizate la nivelul mâinilor.

* O reacție alergică poate fi declanșată de parfumul tău sau de parfumul folosit de partener, fie prin contactul direct cu pielea, fie pe calea aerului (când este vaporizat).

Citește și:

Alergia nu e o glumă

Alergiile primaverii

Bacteriile care intaresc imunitatea

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/04.06.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns