Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alergiile oculare – ghid de soluții

Alergiile oculare – ghid de soluții

Alergia apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat față de o substanță pe care o percepe ca fiind nocivă – cum ar fi polenul, praful, acarienii –, deși ea este inofensivă pentru majoritatea oamenilor.

Frecvența alergiilor oculare a crescut alarmant în ultimii ani. Specialiștii estimează că 5-15% din oameni se confruntă astăzi cu o formă sau alta de alergie oculară, în special conjunctivită alergică. Te numeri și tu printre ei? Află cum poți învinge simptomele supărătoare!

Un alai de neplăceri

Cel mai des întâlnită formă de conjunctivită alergică este cea sezonieră, care apare în special primăvara și vara, din cauza cantității mari de polen din aer. Nu e greu să-ți dai seama că e ceva în regulă, fiindcă simptomele vorbesc de la sine: ochii se înroșesc, te ustură sau îți provoacă mâncărimi, ai senzația neplăcută că ți-a intrat nisip în ei, lăcrimezi abundent, suporți greu lumina, pleoapele se pot umfla și pot apărea secrețiile oculare. De obicei, tabloul clinic al alergiei la polen este întregit și de alte manifestări, precum secreții nazale abundente, nas înfundat, strănuturi repetate, usturimi în gât, tuse seacă.

Ai remarcat însă că simptomele amintite sunt prezente pe toată durata anului și au o intensitate mai ușoară? În acest caz, poți bănui că ești alergică la ceva ce există permanent în mediul tău: acarieni, puf, praf, părul animalului din casă (câine, pisică, rozător). 

Consult de specialitate

Reține că doar medicul oftalmolog pune diagnosticul exact de alergie oculară și tot el spune dacă fenomenele oculare de care te plângi sunt provocate de această boală ori de o altă patologie a ochiului, de pildă o conjunctivită infecțioasă. Dacă se confirmă că suferi de alergie, următorul pas este să mergi la un alergolog. Acesta, cu ajutorul unor teste speciale, poate descoperi care sunt substanțele ce îți provoacă neplăcerile oculare.

Protejează-ți ochii!

Ce poți face ca să atenuezi disconfortul de la nivelul ochilor?

* Cel mai eficient tratament este să te ferești cât mai mult posibil de alergenii în cauză. Dacă ești alergică la polen, evită grădinăritul, plimbările la țară, ieșirile în zilele cu vânt sau după furtuni ori ploi scurte, când concentrația de polen e mult mai ridicată. Dacă ai alergie la praf sau acarieni, încearcă să-i elimini din locuință: aspiră des, folosește așternuturi antialergice, spală așternuturile o dată pe săptămână în apă de 90ºC (altfel, paraziții nu mor), renunță la obiectele care atrag mult praf (țapițerii, draperii, covoare etc.).

* Fă spălături oculare cu ser fiziologic sau cu lacrimi artificiale ca să elimini din ochi alergenii și substanțele eliberate de aceștia.

* Dacă ai o formă ușoară de conjunctivită sau ochii îți sunt iritați de praf ori fum, poți apela cu încredere și la picăturile naturale Afomill, care au în compoziție substanțe active din plante (gălbenele, mușețel, fenicul etc.) și pot combate eficient multe neplăceri oculare: roșeața, usturimea, lăcrimarea abundentă, hipersensibilitatea la lumină.

* Dacă senzațiile de la ochi sunt prea supărătoare, oftalmologul îți prescrie antihistaminice sub formă de picături sau comprimate, care atenuează rapid simptomele alergiei.

Citește și:

Stresul, la fel de nociv ca fumatul pasiv

Alergia nu e o glumă

5 mituri despre menstuație

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/19.03.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns