Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alimentele rele si bune pentru dinti

Alimentele rele si bune pentru dinti

Există alimente bune și rele pentru dinți, iar diferența este dată de cantitatea de zahar și amidon din acestea. Se știe că zahărul, natural sau procesat este inamicul numărul 1 al dinților și principala cauză a producerii cariilor.

Alimentele lipicioase, caramele, bomboane nu pot fi dizolvate rapid de salivă și prezența lor prelungită pe suprafața dinților favorizează cariile. Chipsurile, clătitele, checul și cozonacul sunt reținute pe suprafața dinților pe o perioadă lungă de timp și într-un final se transformă în glucide sau zaharuri care cauzează caria dentară.

Pe lista cu alimente bune pentru dinti sunt mereu fructele, toate, dar și guma de mestecat. Guma de mestecat fără zahăr poate fi utilizată pentru curățarea superficială a dinților datorită faptului că ea stimulează secreția de salivă și reglează pH-ul cavității bucale, însă dezavantajul major al acesteia este prezența în compoziția sa a unor aditivi alimentari deosebit de nocivi pentru sănătate. În ceea ce privește fructele acestea stimulează musculatura facială și ajută la curățarea cavității bucale.

Mononutriția, lipsa de diversitate alimentară, deficitul de proteine, vitamine și minerale, în special calciu, vitamina D și vitamina B12, afectează dinții, iar dieta care astfel de carerențe subminează calitatea smalțului dentar și favorizează cariile.

Unele medicamente care reduc secreția de salvă pot favoriza apariția cariilor.

Pe de altă parte vitaminele de tipul vitaminei C și a coenzimei Q10 au acțiune antioxidantă și protejează mai ales gingiile împotriva degenerării celulare, stimulează formarea de colagen (proteină fibroasă a țesutului viu) și favorizează refacerea.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns