Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Arta echilibrului în viață ține de hormoni

Arta echilibrului în viață ține de hormoni

Echilibrul hormonal este probabil cea mai vastă, spinoasă și greu de rezolvat problemă din viața unei femei. Tratamentele hormonale sunt un chin, viața fără ele – tot chin. Natura are însă grijă de toate și Emese Magdás are grijă să ne reamintim de natură și motivațiile ei.

De puterea hormonilor feminini mi-am dat seama pe la 18 ani, când m-am zbătut în ghearele unei grave crize de conștiință, cu lacrimi fierbinți vreo oră, până când am constatat cu stupoare că declanșarea unei banale menstruații a provocat toată drama. Constatarea a potolit total furtuna momentului și de atunci privesc cu scepticism crizele morale cu lacrimi, dar cu mare respect tot ceea ce ține de echilibrul hormonal.

Organismul feminin este de o complexitate uluitoare, iar hormonii sunt… era să spun resorturile lui, numai că metafora mecanică este mult prea slabă pentru a descrie această complexitate. Nu degeaba spuneau poeții că femeia se schimbă de la o zi la alta… ei bine, se schimbă! Dar în zilele noastre nici poeții și nici bărbații, în general, ba chiar nici femeile, în general, nu mai au răbdare cu femeile. Exigențele egalitariste ale societății, stresul crescând, alimentația defectuoasă și poluarea ne umplu corpul de xenobiotice (compuși chimici care se găsesc în organism, dar nu sunt produși de către acesta), iar medicii ne umplu rețetele de cortizol. Sub presiunea exigențelor de tot felul, femeile ajung adesea triste, grase, etern nesatisfăcute.

Am întâlnit însă la ediția de anul trecut a Yoga Day by Yoga City pe cineva care spune că ne putem regăsi echilibrul și combate efectele dezechilibrului folosind propriile noastre puteri: Emese Magdas proiectează și conduce antrenamente de gimnastică hormonală prin care corpul își găsește calea către refacerea echilibrului hormonal, precum și antrenamente de gimnastică intimă, cu ajutorul cărora te poți pregăti pentru sarcină și naștere și te poți reface integral după aceea, prin care se poate recupera orice nivel de incontinență urinară și/sau fecală, prolapsuri vaginale și vezicale și altele. Ea a elaborat o metodă proprie, numită LifeBalance, prin care orice om, femeie sau bărbat, este în măsură să-și regăsească echilibrul hormonal prin mijloace naturale.

Ce trebuie să știe o femeie despre corpul ei?

În primul rând, să-și cunoască ciclul, fazele lui, să facă deosebirea între partea de activitate și căutare frenetică, estrogenică, și partea luteinică de după ovulație, care aparține progesteronului. În această a doua fază, căutarea în exterior ar trebui să lase locul unei liniști exterioare și unei atenții mai puternic îndreptate spre interior. O femeie ar trebui să cunoască momentul ovulației. Să știe ce să mănânce și cum să doarmă în aceste faze, cum să-și susțină corpul de-a lungul fazelor ciclului, care sunt exercițiile fizice potrivite în timpul menstruației, care se recomandă în timpul ovulației, care în faza progesteronică. Când suntem la menstruație, facem exerciții ușoare, dar care să crească circulația sangvină în abdomenul inferior, pentru că, odată blocată această circulație (sangvină, limfatică, energetică), apar crampele, durerile abdominale. Când nu ne dăm voie să ne bucurăm de viață, de o îmbrățișare din motive de grabă, muncă, eficiență, tăiem brusc și dur din șansa noastră de a fi fericite (o îmbrățișare declanșează secreția de oxitocină, care este un hormon de fericire). Agitându-ne, creăm în corp cantități mari de cortizol – hormonul de stres, care este un hoț de progesteron (ca să se sintetizeze, el folosește „materia primă“ menită colegilor lui hormoni, adică progesteronul și estrogenul). Efectul este că mă simt mereu anxioasă, iritată și agresivă în loc să fiu zâmbitoare, liniștită, să fiu un sprijin pentru cei din jur, ca o apă. Ca să fie fericite, femeile n-ar avea voie să lucreze mai mult de șase ore pe zi, pentru că dintotdeauna ele au avut și jobul de acasă. Cele cu copii mici ar trebui să lucreze numai patru ore sau, în primii trei ani de viață ai celor mici, deloc, ca să se poată dedica copilului. Dacă nu mă respect, nici corpul nu mă susține, pentru că nu-i dau voie să facă demersurile necesare, ciclicitatea completă.

Cum se face că în epoca noastră, aparent eliberată de tabuuri, femeile continuă să ignore particularitățile anatomiei lor intime și, mai ales, imensitatea transformărilor prin care trec în decursul vieții?

Femeile nu au învățat despre propriul corp prin a fi încântate de el, de minunea lui. Eu am început ca trainer de gimnastică intimă, dar femeile care veneau la curs nu au rămas la domeniul intim, ci au venit cu tot felul de întrebări – așa am înțeles că este nevoie de un suport și o ghidare mai largă – aceasta oferă Life Balance, care în curând va avea foarte mulți traineri și consilieri.

Femeile ar trebui să-și cunoască în detaliu propria ciclicitate, apoi să cunoască bazele unui echilibru hormonal (somn bun, suficient și la momentele potrivite, recreere, alimentație potrivită, mișcare și cum să se ferească de tot ce este toxic și ajunge la noi prin alimente, cosmetice, poluare).

Trebuie să ne putem interioriza, să rămânem la noi acasă, să nu plecăm de acasă, din corp de tot.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2018 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns