Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Stresul nu face casă bună cu fertilitatea

Stresul nu face casă bună cu fertilitatea

Stresul distruge echilibrul hormonal fragil al femeii în perioadele de ovulație – altfel spus, stresul nu este cel mai bun afrodiziac natural și duce des la deteriorarea relației sexuale în cuplu. 

Când o femeie trece printr-o perioadă prelungită de stres, sistemul hormonal poate fi perturbat până în momentul în care ovulația nu mai apare deloc sau apare la întâmplare. Din punct de vedere fiziologic, o anumită parte din creier, hipotalamusul, reglează atât răspunsurile la stres, cât și hormonii sexuali și, astfel, putem înțelege că stresul poate fi o cauză a infertilității. Stresul excesiv poate întârzia sau chiar bloca ciclul menstrual, fenomen care este des constatat la sportivele de performanță, ce dezvoltă așa-numita amenoree secundară. Să nu uităm și că o femeie care încearcă să aibă un copil cu disperare poate, în plus față de toate tensiunile inerente vieții de zi cu zi, să sublinieze chiar mai mult efectul nefavorabil al reacțiilor de alarmă ale organismului, în efortul ei de a deveni mamă. Este, așadar, un cerc vicios. Da, știm că putem să-ți spunem „Trebuie doar să te relaxezi și apoi o să funcționeze!“ – asta nu te ajută cu adevărat, nu-i așa?

Stresul poate duce la lipsa ovulației sau la cicluri menstruale neregulate.

Stresul, motive frecvente

Pierderea securității relației. Există o frică, de multe ori nerostită, aceea că relația de cuplu nu va rezista în lipsa unui copil. Însă, e bine să știi că partenerii sunt, de obicei, afectați în mod diferit: femeile se preocupă de sentimente și nevoia de a-și exprima emoțiile, în timp ce bărbații se pot concentra pe ce e de făcut și tind să fie puternici, deoarece știu că asta se așteaptă de la ei.

Probleme de sănătate. Dacă nu poți concepe un copil după un an de încercări, e posibil să existe o problemă de sănătate, și astfel imaginea ta despre tine se schimbă: de-acum ești pacient. Efectul cumulativ al diagnosticului și al tratamentului poate duce la stres.

Teama de eșec. Stima de sine este afectată de cascada emoțiilor negative puternice: neputința și gelozia se pot transforma în vinovăție.

Pierderea statutului (în ochii altora). Societatea pune un accent deosebit pe familie și pe părinți și astfel, vrând-nevrând, valoarea ta, pentru societate, poate fi redusă. Poți suferi de pe urma comentariilor și a glumelor. Și nu e de mirare, având în vedere că urmașii sunt esențiali pentru identitatea unei femei.

Soluții

Din păcate, nu există niciun leac miraculos. Din moment ce se știe acum că stresul joacă cu adevărat un rol în fertilitate, o primă abordare este reducerea lui la minimum. Desigur, acest lucru este mai ușor de zis decât de făcut, dar există câteva soluții:

– Încearcă să-ți pui ordine în viața sexuală, fă dragoste de plăcere, cu pasiune, nu doar în speranța că testul de sarcină se va dovedi pozitiv.

– Nu mai calcula zilele ciclului.

– Exercițiile fizice moderate alungă grijile zilei, deci adoptă un program blând de antrenament.

– Hrănește-te sănătos și dormi suficient.

– Evită locurile, activitățile și persoanele care te fac să te simți inconfortabil.

– Alocă puțin timp în fiecare zi pentru a face ceva ce-ți place, singură, la o plimbare, o lectură, o baie caldă cu spumă.

Evident, aceste sfaturi nu îți oferă copilul mult dorit, dar îți permit să vezi viața dintr-un alt unghi. Și poate că acest lucru este exact ce corpul tău are nevoie pentru a găzdui, în cele din urmă, o mică ființă unică.

Stresul nu-i o alegere 

Nu are rost să-ți spunem: „Nu mai fi stresată!“, pentru că stresul nu este o decizie. Încercarea de a rămâne însărcinată și eșecul sunt foarte dureroase. Unele cupluri caută asistență chiar de când primesc primul diagnostic. Și, în această situație, partenerii pot fi ajutați să se adapteze la ceea ce poate fi un tratament de lungă durată. Aceasta este o situație ideală, dar nu trăim într-o lume ideală. Tratamentul infertilității este complex și adaptat fiecărui individ în parte și nu există vreo modalitate de a pregăti pacienții pentru tot ce poate să urmeze. Cel puțin, ei pot învăța să anticipeze problemele și să construiască mecanisme pentru a le aborda.

Este foarte important să faci diferența între stresul intern și cel extern, cu alte cuvinte, să deosebești factorii pe care îi poți controla de cei pe care nu-i poți stăpâni. Stresul intern apare când nu reușești să atingi un obiectiv stabilit, în timp ce tensiunea exterioară poate fi creată de familie, prieteni, locul de muncă.

Există peste tot sfaturi pentru a face față stresului, dar consider că lucrul cel mai important de făcut este să recunoști că nu toate sentimentele intense sunt normale.

Combate stresul

Mai mulți factori pot crește nivelul de stres: anxietate, izolare, oboseală, schimbare, evenimente neașteptate. E necesară o organizare.

Gândește-te la lucrurile care contează cel mai mult pentru tine. Exclude toate amănuntele care nu se află în partea de sus a listei de priorități. Întocmește liste, dacă ele te ajută să te simți mai bine organizată.

– Identifică lucrurile pe care le poți controla. Recunoaște lucrurile pe care le poți face și încearcă să nu-ți faci griji cu privire la cele care-ți scapă de sub control. Stabilește obiective realiste. Un sentiment de control îmbunătățește stima de sine.

Învață să spui nu. Nu-ți petrece tot timpul pentru a satisface nevoile altora. Nu-i nimic rău în a fi puțin egoistă!

Participă la cursuri prenatale. Acest sfat poate părea deplasat, dar cursurile prenatale îți permit să întâlnești femei însărcinate cu care poți discuta despre situația sau preocupările proprii.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/26.10.2017
Autor: Grigoriana Brujan

Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns