Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Boala celiacă: intoleranța la gluten

Boala celiacă: intoleranța la gluten

Ce au în comun pizza, spaghetele și gogoșile, în afară de faptul că sunt delicioase? Toate conțin gluten, un ingredient banal, dar dăunător dacă suferi de boala celiacă.

Cine ar crede că un compus alimentar conținut de multe alimente și inofensiv pentru majoritatea oamenilor poate fi sursa unor neplăceri serioase? Totuși, cei care nu tolerează glutenul au probleme când consumă această substanță, chiar și în cantități mici.

Glutenul, amenințarea cu chip inofensiv

E o proteină pe care o conțin în special cerealele, precum grâul, orzul, secara, deci și alimentele preparate din ele: pâine, biscuiți, prăjituri, bere etc. Intoleranța la gluten, denumită boala celiacă (celiachie), este o afecțiune cronică a intestinelor care împiedică absorbția substanțelor nutritive.

Mecanismele biologice ale afecțiunii încă nu sunt complet elucidate, dar se știe că este o boală autoimună: prezența glutenului în corp declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar, care atacă peretele intestinului subțire. La o persoană sănătoasă, mucoasa intestinului are numeroase vilozități care ajută la absorbția nutrienților, vitaminelor și mineralelor din alimente. La cei care suferă de intoleranță la gluten, aceste vilozități sunt distruse, iar mucoasa devine netedă. Astfel, numeroși nutrienți nu mai pot fi absorbiți, ajungându-se treptat la carențe.

Pe cine afectează

Boala se declanșează la orice vârstă. Se estimează că, în Europa, cel puțin o persoană din 100 suferă de această afecțiune. Nu se cunosc prea multe despre intoleranța la gluten apărută la adulți și, în consecință, mulți oameni sunt afectați de această suferință fără să știe.

Cauzele maladiei nu sunt pe deplin cunoscute, dar specialiștii sunt de părere că predispoziția genetică și factorii de mediu contribuie la apariția ei. Dacă ai o rudă apropiată (părinți, frați, surori) care suferă de celiachie, prezinți un risc de 10% să dezvolți și tu boala.

Deși nu a fost confirmată științific, există ipoteza că intoleranța la gluten este legată de alimentația din primul an de viață: durata alăptării, momentul introducerii cerealelor și cantitatea consumată.

Cum se manifestă

La sugari și la copiii mici, se constată, la câteva săptămâni sau luni după introducerea glutenului în alimentație (de obicei, la vârsta de șase luni), diaree severă, pierderea poftei de mâncare, gaze intestinale, vărsături, stagnare sau scădere în greutate.

La copiii mai mari și la adulți, diagnosticul e mai dificil de pus deoarece în multe situații simptomele sunt ușoare și trec neobservate. Totuși, chiar dacă nu se manifestă zgomotos, boala își pune amprenta asupra întregului organism dacă nu e tratată, antrenând diverse carențe nutritive. Astfel, poate fi depistată o anemie din cauza lipsei de fier, apar edeme din pricina carenței de proteine, fracturi spontane în urma deficitului de calciu și vitamina D, hemoragii produse de cantitatea scăzută de vitamina K, infertilitate.

O manifestare frecvent întâlnită la adulți este oboseala cronică, dar, pentru că acest simptom are numeroase cauze, rareori se întâmplă ca el să ducă la depistarea bolii.

Când afecțiunea este însoțită de simptome, acestea diferă foarte mult de la o persoană la alta: diaree urmată de constipație, balonare, gaze intestinale, dureri și crampe abdominale, arsuri gastrice, reflux gastroesofagian, digestie dificilă, pierdere în greutate, oboseală, iritabilitate, dureri de oase și articulații, erupții cutanate, stare depresivă, sterilitate, migrene, stomatită aftoasă, alopecie. Deseori, această boală este însoțită de intoleranța la lactoză, din cauză că enzima ce permite digerarea lactozei se găsește în vilozitățile intestinale, care sunt distruse de boala celiacă.

Cum se pune diagnosticul

Dacă bănuiești că ai celiachie, trebuie să mergi la medic. Acesta îți va recomanda mai mult ca sigur un set de analize de sânge, printre care se numără cele care depistează prezența anumitor anticorpi asociați cu această maladie. Dacă nivelul anticorpilor este prea mare înseamnă că organismul reacționează exagerat la gluten, situație în care medicul îți recomandă să faci alt test, biopsia intestinală – cu ajutorul endoscopului, recoltează din mucoasa de la nivelul duodenului și al jejunului. Biopsia este foarte importantă, pentru că numai așa se verifică dacă există leziuni intestinale specifice provocate de gluten.

Tratamentul? Dietă fără gluten!  

Nu există medicamente sau terapii care să vindece boala celiacă. Soluția e una singură: eliminarea a glutenului din alimentație, pe toată durata vieții. În acest fel, dispar simptomele neplăcute și carențele nutritive și sunt prevenite eventualele complicații. De obicei, starea generală de sănătate începe să se îmbunătățească din primele două săptămâni de dietă fără gluten. Deși la început un asemenea regim este destul de dificil de respectat, cu timpul, persoanele afectate de boala celiacă se adaptează foarte bine noului stil de viață.

Dieta fără gluten presupune excluderea din dietă a tuturor cerealelor ce conțin gluten (grâu, secară, orz), precum și a alimentelor obținute din aceste cereale: făină, griș, fulgi, produse de brutărie și patiserie, paste făinoase, biscuiți.

Citește cu atenție eticheta alimentelor pe care vrei să le cumperi, întrucât glutenul se găsește și în produse la care nu te aștepți să-l conțină: iaurt cu fructe, înghețată, sosuri cu brânză, sos de soia, carne la conservă, cârnați. De asemenea, conțin gluten unele medicamente și suplimente cu vitamine.

Alimente permise

Lista alimentelor interzise pare descurajant de lungă, dar, din fericire, ai cu ce să acoperi golurile din meniu. Ai la dispoziție toate celelalte produse care nu conțin gluten, ce nu sunt deloc puține: legume și fructe, semințe (dovleac, susan, floarea-soarelui), leguminoase, nuci și alune, cartofi, ouă, lactate, porumb, orez, pește, carne, soia, quinoa, tapioca, hrișcă, mei.

Citește și:

Cele mai bune cinci alimente pentru disfunctia tiroidei

Provocările tenului gras

Cum e viata fara paine

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.06/11.02.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns