Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Imunoterapia, tratament pentru cancerul de vezică urinară

Imunoterapia, tratament pentru cancerul de vezică urinară

În România se află în evidență 18.347 pacienţi cu cancer de vezică urinară. Grație cercetărilor și dezvoltării de noi molecule, acești pacienți beneficiază acum de tratament compensat cu imunoterapie oncologică.

Deși nu se vorbește prea des de acest gen de cancer, 2.400 de pacienţi sunt diagnosticaţi în fiecare an. Cancerul de vezică urinară este a 7-a cauză de deces prin cancer la bărbaţi. Dacă până acum câțiva ani tratamentul cancerului de vezică se limita doar la chimioterapie (care de multe ori nici nu era posibilă), azi imunoterapia devine salvatoare, fiind mult mai ușor de tolerat de pacienți.

Imunoterapia este un tratament
bine tolerat de pacienți

Încă din 2016, doi pacienți ai doamnei doctor Cristina Oprean, medic primar oncolog, Asociația Oncohelp Timișoara, au fost în studii pentru acest tratament care și-a dovedit eficiența. Această soluție terapeutică, dezvoltată de compania Roche, este compensată prin Programul Național de Oncologie. „Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară a creat oportunitatea unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Avantajele pe care le aduce sunt legate în primul rând de o eficacitate crescută şi o toxicitate redusă. Pentru pacient, este un tratament foarte bine tolerat, se administrează mult mai uşor, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare”, spune Dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog, Asociația Oncohelp Timișoara.

Semne alarmante

Durerile, usturimile și senzația falsă de urinare sunt semne pentru multe afecțiuni din sfera urinară, inclusiv pentru acest cancer. Cei mai mulți dintre pacienți ajung la medic atunci când apar dureri mari la urinare sau observă că urinează cu sânge. Atunci își dau seama că este ceva grav și merg la medicul urolog. Ecografia abdominală nu este relevantă, deși în unele cazuri poate să indice unele suspiciuni. Diagnosticul este pus prin citoscopia urinară și citologia, teste completate eventual de RMN și CT.

Factori de risc

Ca în multe alte cazuri de cancer, nici pentru cancerul de vezică urinară nu se cunosc cauzele, însă sunt incriminați mai mulți factori de risc: fumatul, expunerea îndelungată la substanțe chimice, fumatul și consumul alimentelor prăjite și bogate în grăsimi animale. Studiile au arătat că bărbații sunt de trei ori mai predispuși la acest tip de cancer decât femeile.

Cum funcționează imunoterapia

Imunoterapia întărește sistemul imunitar, care poate astfel să combată eficient cancerul.  Imunoterapiile aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică. „Imunoterapia este o soluţie pentru a readuce cancerul de vezică urinară din zona uitării în zona inovaţiei medicale. În acest tip de cancer, impactul bolii asupra calitatii vietii pacienților este foarte mare. De aceea, pentru medici, obiectivul principal al tratamentului este să ajutăm pacienţii să îşi trăiască viaţa cât mai liberi de povara bolii, iar imunoterapia ne ajuta în acest sens”, spune Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncolog, Spitalul Municipal Ploieşti.

Ghidul pacientul cu cancer de vezică

Pentru a veni în sprijinul acestor pacienţi, Roche România a realizat, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), ghidul „Carcinomul urotelial – Cum să înţelegi mai bine boala”, menit să-i ajute pe pacienţi să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă, care sunt manifestările afecţiunii, care sunt opţiunile de tratament sau unde pot găsi consiliere specializată. Ghidul este disponibil şi în variantă electronică, pe invingemcancerul.ro„Pacienţii cu cancer de vezică urinară au o serie de nevoi speciale. Ratele de vindecare sunt încă modeste, în primul rând pentru că între 25-50% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, unde supravieţuirea scade foarte mult. Cu atât mai mult mă bucur că aceşti pacienți nu au rămas uitaţi şi că au în sfârşit acces la cele mai noi tratamente, precum cele cu imunoterapie oncologică. Acest ghid al pacientului pe care îl lansăm astăzi vine în completarea acestor veşti bune şi reprezintă un sprijin în plus şi speranţă oferită acestor pacienţi”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Citește și:

Cum tratezi infecția urinară

Fereşte-te de cistită!

Radacinoase pentru boli de rinichi si vezica urinara

Comments

comments

Lasă un răspuns